+387 65 309 863
+387 65 309 863

Napadi panike– Pravi i lažni ( bol u prsima,lupanje srca, osjećaj gušenja i strah)

Problemi koji mogu nastati pred spavanje bol u prsima, podzianje želuca, podizanje dijafragme i onda usled svih tih tegoba javljaju vam se napadi panike jer imate osjećaj gušenja.

Moraju se razlikovati pravi od lažnih paničnih napada. Pravi panični napadi su napadi kod kojih se prvo pojavi panični strah a naknadno se pojave tegobe. Lažni panični napadi su oni napadi kod kojih se prvo pojavi lupanje srca i drugi tjelesni znakovi pa se onda pojavi strah.

U čitavom tom konglomeratu poremećaja i tegoba strah je jedina normalna reakcija jer sasvim je normalno da neko dođe u stanje straha kada dobije iznenadnu vrtoglavicu ili osjećaj gušenja. To je sasvim normalna psihološka reakcija međutim u psihijatriji se ona vodi kao glavni simptom a ustvari je to normalna reakcija a sve ostalo (navedeni poremećaji) nije normalno. Ti poremećaji su disfunkcijski poremećaji zbog destabilizacije vagusa-simpatikusa povezanih sa blokadama u vratnoj kičmi.

Današnji čovjek ima prevelike zahtjeve u zavisnosti od sredine u kojoj živi. Pod stalnim je pritiskom i stalnim tenzijama i zbog svih zdravstenih tegoba koje on objektivno osjeća on ne može da ispuni zahtjeve sredine. Ovo je razlog zašto se javlja depresija i stres. To su sve zdravstvene tegobe koje čovjek ima zbog subluskacije određenih segmenata kičme. Zato se žali i na umor, vrtoglavicu, trnjenje ruku, lupanje srca, i otežan udisaj. Takav pacijent kada dođe kod ljekara, a nalazi mu budu uredni vrlo čestu kažu to je depresija ili vi ste pod stresom. To je takozvana lažna depresija gdje se pacijent žali na mnogo različitih zdravstvenih tegoba. Zbog toga on postaje neraspoložen, bezvoljan, nema volje za druženjem i povlači se u sebe.

napadi panike

Kada nastanu napadi panike rješenje nije samo u psihijatriji

Kada kiropraktičkim tretmanom stabilizuje vratna kičma i grudna kičma onda se više ne javljaju napadi panike.

Posle toga više nema potrebe za lijekovima.Međutim, kod određene kategorije pacijenata koji su jako senzibilni, koji su osjetljivi, koji dugo godina pate od tog poremećaja oni su izgubili i samopouzdanje i samopoštovanje njih treba jedino podržati medikamentima ali važno je reći da panihčnih napada više nema i to je ono što je najvažnije.

Dakle kiropraktika nudi rješenje i u oblasti različitih psihičkih poremećaja koji su uzrokovani statičkim i dinamičkim poremećajima u kičmi.  U nekim situacijama ako neki panični napadi traju kraće npr. par mjeseci do godinu dana dovoljno je uraditi četiri do pet kiropraktičkih tretmana i potreba za medikamentima prestaje, međutim ako to duže traje onda je potrebna i pomoć u vidu podrške psihijatra kako bi se pacijenti polako skidali sa tih psihotropnih lijekova. To su pacijenti koji su obično prošli sve metode liječenja i nisu mogli naći pomoć tj. kada izgube nadu da mogu riješiti svoj zdravstveni problem. U tim momentima dolazi takozvano stanje depresija koju liječe akupunktura i kiropraktika. Ovakvi pacijenti koji su bili ko Dr Borisa i Bojane Škarica su obično pacijenti koji su imali glavobolje po 20-30 godina i dugogodišnje bolove iza grudne kosti, lupanje srca.

Copyright © 2020 Dr. Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati. Nije dozvoljeno pohraniti u bilo kakvom pretražnom sistemu niti prevoditi na bilo koji jezik u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole.

Call Now ButtonPozovite