+387 65 309 863
+387 65 309 863

Biografija

Dr Boris Škarica

Dr Boris Škarica je najpoznatiji doktor kiropraktičar Jugoistočne Evrope. Veoma uspješnu i jedinstvenu praksu za kiropraktiku i akupunturu vodi u Janji pored Bijeljine i u Sarajevu. Dr B. Škarica rođen je u Sarajevu 1956. godine gdje je završio Medicinski fakultet. 1979. godine.gdje je proglašen za najboljeg studenta BIH.

 

Šta je kiropraktika

Kiropraktika je zdravstvena metoda koja se bavi funkcionalnim poremećajima zglobova kičme i zglobova ekstramiteta i poremećajima rada unutrašnjih organa koji su ovim poremećajima izazvani. Zbog funkcionalnih poremećaja kičme često se javljaju bolovi u različitim dijelovima tijela kao i poremećaji funkcije različitih organa i/ili organskih sistema, bez prisustva bolova u kičmi.

Istraživanja pokazuju da više od 80% ljudi su barem jednom u životu pati od nekog vertebrogenog poremećaja.

Zakažite tretman

Kiropraktički tretman možete zakazati u Sarajevu i u Janji, pozivom na broj telefona

+387 65 309 863

Sarajevo

Petak - Subota08:00 - 20:00

Janja

Nedelja - Četvrtak08:00 - 18:00

Šta liječimo

Glavobolja

Glavobolja nije bolest nego simptom nekog oboljenja. Veliki broj oboljenja može se ispoljiti i
bolovima u glavi. Najčešći uzrok glavobolje povezan je sa raznim patološkim stanjima u vratnoj kičmi.Takva glavobolja se naziva cervikogena glavobolja i danas je najučestalija vrsta glavobolje.

Najčešće se ispoljava kao tup do veom jak bol u potilku i čelu, ili ima kliničku sliku tzv. "klaster" glavobolje kod koje dominira jak bol u dubini oka i slijepoočnici, ili se može manifestovati kao migrenozna bol u
jednoj strani glave.

Cervikogene glavobolje su često praćene i drugim tegobama u predjelu glave i
ramenom pojasu. veoma uspješno se liječe kiropraktikom, koja je danas metoda izbora.

Vrtoglavica

Vrtoglavica je veoma čest poremećaj koji se može pojaviti kod mlađi i starijih osoba i bez prisustva
bolesti. Tada ima karakter čisto funkcionalnog poremećaja rada organa za ravnotežu. Uzrok ovog
tipa vrtoglvice je u poremećaju statike i dinamike prvog vratnog pršljena – atlasa, i/ili prva četri
vratne pršljena.

Osobe pogođene cervikogenom vrtoglavicom mogu imati osjećaj da se oko njih vrti prostor, ili da se sami okreću oko sebe ili mogu imati osjećaj propadanja. Vrtoglvica može biti povremena i kratkotrajna ili veoma česta i jaka, kada potpuno blokira pogođenu osobu i spriječava sve njene aktivnosti.

Često je praćena mučninom zatezanjem u vratu i tupom glavoboljom. Ako se ne liječi može se razviti, nagluhost i šumovi u ušima. Cervikogene vrtoglvice veoma slabo reaguju ne liječenje medikamentima, a veoma dobro reaguju na liječenje kiropraktikom.

Bol u vratu i ramenima

Bol u vratu i ramenom pojasu je u savremenom svijetu veoma česta i postaje sve češća. Uzroci bolova u vratu i ramenom pojasu mogu biti: dugotrajno sjedenje za računarom, gledanje televizijskog programa u nefiziološkom položaju, bavljenje profesijama koje zahtijevaju rad u nefiziološkim položajim tijela, naročito one ljude koji obavlju svoj posao u položaju sa zabačenom glavom (moler, fasader, gipser, keramičar, vozači viljškara, …), sportske aktivnosti (odbojka, košarka, kuglanje, …).

Bol u vratu i ramenima se može pojaviti zbog degenerativnih promjena na kičmenom stubu, oštećenja intervertebrlnih diskova vratne kičme, ili mehaničke povrede i trazaja vratne kičme u saobraćaju, i zbog drugih uzroka.

Ovi uzroci dovode ne samo do oštećenja donjeg dijela vratne kičme, nego i do blokade pokretljivosti funkcionalnih segmenata kičme u tom dijelu što dovodi do samnjene pokretljivosti vrata, zatezanje u vratu, "krckanja" u vratu pri pokretima, te osjećaja težine i bolova u ramenima, rukama i šakama.

Ovi pacijenti odlično reaguju na kiropraktičke tretmane.

Ubrzan rad srca

Ubrazan rad, inače sasvim zdravog srca kod kojeg ne postoje evidentno oboljenje može biti izazvan statičkim (kifoza, skolioza), dinamičkim (funkcionalna blokada pokretljivosti), degenrativnim promjenama na grudnoj kičmi (spondilartroza) ili drugim promjenama grudne kičme od trećeg do šestog grudnog pršljena ukljućujući i promjene na i.v. diskovim (diskopatija).

Iznenadni napad lupanja srca (do 180/min.) najčešće se pojavljuje pri saginjanju, torzionim pokretima trupa ili tokom noći prilikom ležanja na boku. Betablokatori i drugi medikamnti koji se najčešće propisuju da bi se
otklonili iznenadni napadi lupanja srca, često ne djeluju u potpunosti.

U zavisnosti od uzroka, kiropraktika može otkloniti ove poremećaje sama ili u kombinaciji sa medikamentima.

Mučnina, Žgaravica, Podrigivanje, Štucanje, Nadutost

Mučnina, nagon na povraćanje, povraćanje, ali i druge tegobe i poremećaji organa za varenje kao što su žgaravica, podrigivanje, nadutost, opstipacija, kašaste i/ili tečne stolice mogu biti uzrokovani
promjenama na donjem dijelu grudne kičme, zbog čega se poremeti funkcija dijafragme, želudca i
crijeva koji su inače sasvim zdravi. Kiropraktika je u ovom slučaju prva i jedina metoda izbora
liječenja.

Panični poremećaji

Panični poremećaj se najčešće pojavljuje u adolescenciji i mladosti. Pogođene osobe se žale na iznenadni ničim izazvani napad straha ili panike kome prethodi jedan ili više tjelesnih simptoma i/ili poremećaja od kojih su najčešći: lupanje srca, kratk dah, preznojavanje, malaksalost, podrhtavanje tijela i druge tegobe.

Napadi mogu biti svakodnevni i trajati od jedne do više minuta. Poslije napada pogođena osoba može osjećati iscrpljenost ili biti bez ikakvih tegoba. Psihotropni lijekovi, pokazuju slabu uspješnost u liječenju ovog poremećaja.

Dugotrajni i učestali panični napadi mogu dovesti do pojave raznih fobija, izbjegavanja otvorenog prostora, velikog broja ljudi, zatvorenog prostora, straha od izlaska iz kuće, povlačenja u sebe, gubitka samopuzdanja, samopoštovanja i drugih poremećaja. Većina pacijenata koji su liječili panični poremećaj kiropraktikom su bili veoma zadovoljni zbog brzine i uspješnosti liječenja.

0+
Zadovoljnih pacijenata

NAJBOLJE OD NAJBOLJEG

Uspješnost kiropraktičkih tretmana

Tegobe koje kiropraktički tretmani uspješno rješavaju
Glavobolja100%
Vrtoglavica90%
Bol u vratu i ramenima95%
Ubrzan rad srca92%

Najčešća pitanja o kiropraktici

Šta je to kiropraktika?

Kiropraktika je zdravstvena metoda koja se bavi funkcionalnim poremećajima zglobova kičme i zglobova ekstramiteta i poremećajima rada unutrašnjih  organa koji su ovim poremećajima izazvani. Zbog funkcionalnih poremećaja kičme često se javljaju bolovi u različitim dijelovima tijela. Takođe i poremećaji funkcije različitih organa i/ili organskih sistema, bez prisustva bolova u kičmi.

Koje tegobe kiropraktika uklanja?

Osim na bol i tegobe u vratu i leđima, ovi poremećaji uključuju tenzione glavobolje, migrene, vrtoglavice, neuralgije, bol u ramenima i rukama, bolove u vratu, plećkama i između plećki,  neke vrste bola u grudima i stomaku, bol u kukovima, krstima, koljenima, nogama (išijas), poremećaje vertebralnih diskova (diskopatije) određene tegobe sa probavom, bol u želudcu i problemi sa žgaravicom, mučnina u trudnoći i povraćanjem, poremećaje menstrualnog krvarenja, bolne menstruacije, nadutost, ubrzan rad srca, trnjenje ruku, bolove u želucu i dr.

Priprema za kiropraktički tretman

Na kiropraktički tretman treba doći odmoran, opušten i spreman na saradnju sa kiropraktičarem jer dobra saradnja ponekad može biti odlučujuća za uspjeh tretmana.

Pacijent treba doći na tretman čist, okupan, bez nanošenja na kožu skliskih sredstava kao što su razne kreme za kožu, losioni i ulja. Šminka treba da bude diskretna. Treba izbjegavati parfeme i losione jakog mirisa.

Tokom izvođenja kiroprakatičkih pregleda i tretmana pacijent na sebi ima samo donji veš.

Ko ne može računati na kiropraktiku?

Kiropraktika se ne bavi strukturnim, degenerativnim, upalnim i neoplastičkim poremećajima koštano-mišićnog sistema. Dakle organska oboljenja nisu predmet interesa kiropraktike. U ovim stanjima kiropraktika se iznimno može koristiti za saniranje funkcionalnih ispada na koštano mišićnom sistemu koji su nastali kao posljedica primarne bolesti i ima isključivo palijativnu primjenu.

Osobe koje pate od bolesti ovisnosti (alkohol, narkotici…), osobe sa raznim oblicima psihoza, prekomjernom tjelesnom težinom, te osobe sa smanjenom pokretljivošću i komunikativošću obično se ne prihvataju na kiropraktičke tretmane. Osobe sa povećanim mišićnim bazalnim tonusom također nisu pogodne za kiropraktičke tretmane.

Recent News

Read All News
22
okt

Lezije (oštećenja) na kičmenom stubu

Gospođa Zehrina imala je oštećenje diskova na vratnoj kičmi što je uzrokovalo nesnošljive bolove u vratu, glavobolju i druge tegobe. Nije mogla pomjerati glavu u naprijed ni u nazad. Posjećivala je ljekare u Tuzli i nakon snimka magnetne rezonance se pokazalo da ima lezije na kičmi koja joj do sada niko nije mogao objasniti. Pila...
Read More
20
okt

Jaka vrtoglavica je dovela u očaj i izazvala potpunu onesposobljenost

Milkine tegobe počinju unazad 20 godina. Jedno jutro je probudila jaka vrtoglavica tako da nije mogla ustati iz kreveta. Kompletnu izjavu pogledajte u videu iznad. Upućivana je na neurološke preglede, na snimanje doplera krvnih sudova vrata, magnetnu rezonancu mozga, fizikalne tretmane i banjsko liječenje ali bez efekta. Njena agonija trajala je 20 godina. Pored teške...
Read More

Isksutva pacijenata

 • 6 godina sam se liječio u Švajcarskoj od migrene, bezuspiješno.

  Posle prvog tretmana kod dr Škarice, nakon deblokade Atlasa i ostalih vratnih pršljenova dugogodišnje glavobolje su nestale. Više ne moram piti tablete koje su tokom ovih 6 godina bile svakodnevnica.

  Novak Žarić
  2020
 • Trpila sam strašne bolove u kičmenom stubu.

  Injekcije, infuzije i tablete nisu pomagale.  Osjećala sam bolove u donjem dijelu kičme imala sam probleme i u grudnoj i vratnoj kičmi što mi je dalje uzrokovalo: 

  • glavobolje
  • vrtoglavice
  • probleme sa probavom
  • i druge brojne tegobe

  Posle prvog tretmana kod dr Škarice osjećala sam se odlično. Pokretljivost tijela je normalizirana i sada sam bez tegoba.

   

  Fatima Memić
  2021

Sarajevo

Obala Kulina bana 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Kontakt i zakazivanje

065 309 863

Janja

Ilindanska 1, Janja 76316, Bosna i Hercegovina
Call Now ButtonPozovite