+387 65 309 863
+387 65 309 863

6. nedelja trudnoće – prvi trimestar

Beba – 6. nedelja trudnoće

Još jedna naporna nedelja za vašu bebu. Na kraju ove nedelje dužina bebe iznosiće od 4-6 mm U šestoj nedelji trudnoće vaša beba dobiva prepoznatljive konture. Tamne tačke će se formirati tamo gdje bi trebalo da budu formirane oči i nazirati će se buduće nosnice. Trebala bi biti i mala udubljenja na stranama glave gdje će se kasnije formirati uši i tanki pupoljci iz kojih će kasnije nastati ručice i nožice. Vaša beba će početi da reaguje na stimulaciju izvana, a i sama će početi da se pomijera na svoj način u sledećim nedeljama.

Srce bebe je ispupčeno iznad tijela i otkucava frekvencijom od 100-140 otkucaja u minuti i krv će cirkulirati kroz njeno tijelo. U ovoj nedelji uz pomoć ultrazvuka otkucaji srca su mogu utvrditi. U 6. nedelji pojavljuju se izbočine koje će kasnije postati ekstremiteti, začetci jetre, pluća i pankreasa su vidljivi.

Da li znate da vaša beba već sada ima sposobnost da refleksno reaguje na dodir? To se dešava jer je centralni nervni sistem već razvijen i povezan sa mišićnim sistemom i ekstremitetima.

Mama – 6. nedelja trudnoće

Porast tjelesne težine trudnice obično započinje u 6. nedelji. Većina trudnica će povećati svoju tjelesnu težinu za 2,5 Kg do kraja prvog trimestra trudnoće, a neke i više od toga. Zbog slabog apetita, mučnine i povraćanja neke trudnice u ovom periodu uopšte neće dobiti na težini. Čak šta više, u prvih 12 nedelja trudnoće je moguć i gubitak na težini.

Bićete sve širi u pojasu, naročito ako vam to nije prva trudnoća. Vaš uterus će se također povećavati tokom cijele trudnoće.

U ranoj trudnoći tačkasto krvarenje može ali i ne mora da se pojavi. Obično nema razloga za brigu. Zbog ovog i drugih vrsta krvarenja ipak se javite svom ginekologu jer krvarenja u početku trudnoće mogu biti i nagovještaj mogućeg pobačaja ili drugih problema.

Jutarnje mučnine

Od 6. nedelje trudnoće mogu započeti jutarnje slabosti praćene mučninom i povraćanjem.Jutarnja slabost i mučnina je česta u trudnoći (preko 50%) ali nije normalna, jer uredna trudnoća ne treba da bude praćena izraženim i dugotrajnijim tegobama. Neke žene mogu imati i teške oblike jutarnje slabosti praćene stalnim povraćanjem, iscrpljenošću i gubitkom tjelesne težine, koja se zove hiperemeza (hyperemesis gravidarum ). Hiperemeza se javlja jednom u 200 trudnoća i javlja se u prvom trimestru trunoće. Hiperemeza može zahtijevati hospitalizaciju trudnice zbog gubitka tečnosti, minerala i gubitka tjelesne težine većeg od 5% . Glavni simptomi ovog stanja su naglo gubljenje tjelesne težine, ubrzani rad srca, opšta slabost i stalno povraćanje koje onemogućava normalnu ishranu.

Tačan uzrok jutarnje mučnine i povraćanja nije poznat. Istraživanja pokazuju da mlađe trudnice i one sa prekomjernom tjelesnom težinom imaju veći rizik od ove komplikacije.

Hospitalizacija će biti neophodna da nadoknadi tjelesnu tečnost i elektrolite koji su izgubljeni stalnim povraćanjem. Vaš ginekolog će isto tako morati da vam pomogne da poboljšate ishranu kako bi obezbijedili dovoljnu rezervu hranjivih suspstanci i vitamina za bebu. Ako se hiperemeza pravovremeno liječi ne ostavlja nikakve posljedice.

Tokom 6. nedelje trudnoće uterus se neznatno povećava. Dojke postaju osjetljivije tako da nekim ženama smeta čak i dodir veša. Kolutovi oko bradavica dojki tamne. Nije poznato zašto se to dešava. Neki smatraju da tako naglašene areole pomažu bebi da lakše i brže pronađe bradavicu dojke.

Savjeti

Sa šest nedelja trudnoće započinje porast tjelesne težine. Žene bez teških jutarnjih mučnina povećavaju tjelesnu težinu od 0,5 – 2,5 Kg do kraja prvog trimestra trudnoće. Mnogi misle da trudnica treba da jede za dvoje. U stvarnosti u prvom trimestru trudnoće nisu potrebne dodatne kalorije. Tek u drugom trimestru trudnoće potrebno je unijeti 300 – 500 kalorija, više što i nije naročito mnogo. Mnoge žene pretjeruju pa unose previše kalorija.

Sa popuštanjem jutarnih mučnina povećava se apetit. Najbolji način da prehranite svoju bebu, a obuzdate apetit je da konzumirate više malih obroka dnevno, umjesto tri glavna velika obroka. To može ublažiti i jutarnju mučninu koja je jača na prazan želudac. Voće, orasi, jogurt i ostale zdrave namirnice neće vam pomoći samo u tome da savladate želju za hranom, nego će isto tako biti i kvalitetan izvor hranljivih sastojaka. Hrana bogata vlaknima olakšaće vam borbu protiv zatvora, koji je česta propratna pojava u trudnoći. Hrana sa dosta vlaknatih materija će Vas takođe zasititi na duži vremenski period i omgućiti probavnom traktu da tokom trudnoće besprijekorno radi.

Dr Boris i Bojana Škarica

prvi trimestar šesta nedelja
Dr Boris Škarica

Call Now ButtonPozovite