+387 65 309 863
+387 65 309 863

18. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 18. nedelja trudnoće

Stigla je 18. nedelja trudnoće! Sada je vaša beba dugačka 14,2 cm i teška 190g. Ona raste i razvija se ubrzano. Osifikacija kostiju se nastavlja, jagodice na prstima šaka i stopala se formiraju i stvaraju originalan otisak.

Srce vaše bebe bi sada trebalo da pumpa veliku količinu krvi. Radi detaljnog pregleda bebinog srca na srčane anomalije, većina ginekologa obavlja ultrazvučni pregled ploda između 18. i 22. nedelje trudnoće. Ako vaš ginekolog uradi ultrazvučni pregled u ovo vrijeme vjerovatno će biti u mogućnosti da odredi i pol jer će od ove nedelje genitalije ploda postati vidljive.

Tokom ove nedelje beba počinje stvarati mijelinske ovojnice koje obavijaju i štite njene nerve. Mijelin nastavlja da se stvara i obavija nerve sve do kraja trudnoće.

Mama

Vaš uterus je sada u visini pupka i stomak će se od ovog momenta sve više isticati. Sada će svi primjetiti da ste trudni.

Mogu se početi javljatitegobe sa snomzbog povećanog stomaka a još češće zbog povećane pokretljivosti vratnih pršljenova. Ako su svi vaši dosadašnji jastuci bili neudobni, možda imate problema sa vratnom kičmom.

Mnoge žene tokom drugog trimestra trudnoće dobivaju nedeljno po ½ kg. Ako nedeljno pratite porast tjelesne težine primjetićete da taj porast nije ravnomjeran i da može odstupati za oko +/- 250 g. Ovo može biti posljedica zadržvanja tečnosti u organizmu, prevelikog unosa soli ili normalne varijacije hormona u krvi. Mnoge žene u 18. nedelji trudnoće dobiju 5 ili više kg.

Ne treba da vas uznemirava porast tjelesne težine sve dok vaš ginekolog nema primjedbi. Ne zaboravite da je većina porasta tjelesne težine posljedica zadržavanja tečnosti, uterusa koji raste, posteljice, vaše bebe i plodove vode u materici. Većina žena ubrzano stvori oko 3,5 kg rezerve masnog tkiva za potrebe rasta i razvoja bebe i kao eneregetsku rezervu potrebnu za dojenje.

Dr Boris i Bojana Škarica

18. nedelja trudnoće
Dr Boris i Bojana Škarica
Call Now ButtonPozovite