+387 65 309 863
+387 65 309 863

21. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 21. nedelja trudnoće

Došla je 21. nedelja trudnoće i vaša beba je veličine manje banane što nije tako loše za nekoga ko je samo pet mjeseci star. Slobodno pliva u amnionskoj tečnosti i radi naporono na svom razvoju. Dugačka je 26,7 cm i teška 360 g. Tokom 21. nedelje trudnoće i kasnije organski sistemi bebe uključujući i probavni sistem sazrijevaju.

21. nedelja trudnoće donosi promjene a to je da većina trudnica osjeti pokrete bebe. Bebini pokreti su sada dovoljno jaki da ih mogu osjetiti i njihove tate, pa kad imate priliku dozvolite i njima ih osjete. Osjetiti pokrete vlastite bebe u stomaku su za mnoge buduće mame najmističniji i najčarobniji dogođaj trudnoće.

Bebe počinju da štucaju u 21. nedelji trudnoće i kasnije. Neke štucaju rijetko dok druge prilično često. Uglavnom štucanje ne predstavlja problem iako vam može poremetiti san ako se javi noću.

Kako možete znati da vaša beba štuca? Lako će te uočite ritmične pokrete koji se javljaju u periodu od 5 – 10 minuta. Ponekad beba štuca poslije maminog obroka.

Mama

Tokom 21. nedelje trudnoće vaše tijelo i dalje raste ali još uvijek ne toliko da vas ometa u kretanju i šetnji. Zato iskoristite priliku da uživate u trudnoći. Šetajte i vježbajte koliko god možete naročito ako je trudnoća uredna.

Redovno vježbanje u drugoj trećini trudnoći i kasnije ojačaće vaše tijelo za rad i porođaja. Neke od najboljih vježbi u za 21. nedelji trudnoće su šetnja, plivanje, prenatalna joga i vožnja sobnog bicikla. Vožnja biciklom se ne preporučuje zbog mogućih padova.

Dr Boris i Bojana Škarica

21. nedelja trudnoće
Dr Boris Škarica
Call Now ButtonPozovite