+387 65 309 863
+387 65 309 863

Bolne menstruacije (Dysmenorrhoea prim.)

Više od polovine žena ima grčevite bolove tokom menstruacije. Stručni medicinski za bolne menstruacije je dismenoreja (dysmenorrhoea). Grčevi se obično javljaju u zdjelici i donjem dijelu stomaka, ali se mogu širiti i u donji dio kičme i niz noge.

bolne menstruacije

Pritisak koji se nervima prenosi na uterus može biti olakšan ili potpuno otklonjen uz pomoć posebnih manuelnih zahvata na kičmi. To važi za oba pogođena regiona.

U istraživanju koje je sproveo TheNationalCollegeofChiropractic 88% žena koje su imale kiropraktički tretman izjavilo je da su imale manje bolne menstruacije u odnosu na žene koje nisu imale kiropraktičke tretmane. Zbog toga se korištenjem kiropraktičkih tretmana tokom menstruacije može izostaviti korištenje lijekova protiv bolova, od kojih neki imaju ozbiljne nuspojave.

Menstrualni bolovi mogu nastati kao posljedica samog krvarenja. Prilikom ljuštenja zadebljale materične sluznice tokom menstruacije oslobađaju se hemijske supstance koje se zovu prostaglandini. Prostaglandini dovode do sužavanja zida krvnih sudova otežavajući tako dotok kiseonika do materice. Baš kao što i srčani napad nastaje zbog nedovoljnog dotoka krvi u srčani mišić, suviše mali dotok krvi u mišiće materice može isto tako dovesti do menstrualnih grčevitih bolova.

Kiropraktički tretman menstrualnih tegoba je uspješan i bezbolan. Značajno umanjuje ili potpuno otklanja grčevite menstrualne bolove. Kiropraktičari koriguju kičmenu subluksaciju koja može dovesti od razvoja ove bolesti.

Nije nikakva slučajnost da osobe koje pate od menstrualnih bolova (primarna dismenoreja) istovremeno pate i od bolova u vratnoj i lumbalnoj kičmi. U kiropraktici su mnogi pacijenti našli spas od nepotrebnih hirurških zahvata i beskorisnih, često štetnih i skupih medikamenata.

Dr Boris Škarica

Call Now ButtonPozovite