+387 65 309 863
+387 65 309 863

Komplikacije kiropraktičkog tretmana

Bolovi posle kiropraktike. Kiropraktički tretmani nisu bolni niti su grubi i neprijatni. Zato se mogu izvoditi u svim dobnim uzrastima od novorođenčeta do duboke starosti. Međutim kod nekih pacijenata se u roku od 12 do 24 sata poslije tretmana mogu se pojaviti različite reakcije u vidu bolova.Ti bolovi su blažeg ili umjerenog intenziteta koji nestaju poslije nekoliko dana.

Naučne studije su pokazale da se blage prolazne tegobe u vidu lokaliziranog bola javljaju kod 50% kiropraktičkih pacijenata. Stvarni rizik od ozbiljnijih komplikacija poslije kiropraktičkog tretmana je prema izvještaju brojnih studija veoma mali. Ali se znatno razlikuje od studije do studije.

Bolovi posle kiropraktike

Za kiropraktičke manipulacije na vratnoj kičmi rizik od ozbiljnijih komplikacija poslije kiropraktičkog tretmana iznosi od 1 : 400 000   do 1 : 3,85 miliona. Ernst E. u svojoj studiji Chiropractic care: Attempting a rik-benefit analysis. Am J. Public Health 2002; smatra da je rizik kod kiropraktičkih tretmana ekstremno nizak. U poređenju sa rizikom korištenja neseroidalnih antireumatika koji se upotrebljavaju (NSAIDs) za iste probleme.

Stručni medicinski časopois The New England Journal of Medicine nazvao je komplikacije koje nastaju korištenjem nesteroidalnih antireumatika “tihom epidemijom”.Ona godišnje izazove 16 685 smrtnih slučajeva zbog ovih medikamenata.

U poređenju sa drugim medicinskim intervencijama ili korištenjem medikamenata protiv bolova u kičmi i ekstremitetima može se reći da su rizici kiropraktičkog tretmana ekstremno mali.

Kiropraktički tretman koji izvodi kvalificirani kiropraktičar nije bolanniti je neugodan. Više o kiropraktici i nevjerovatnim izliječenjima i izjavama pacijenata pogledati ovdje.

Pomozite svojoj kičmi živite bez bolova i tegoba.

Bolovi posle kiropraktike

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite