+387 65 309 863
+387 65 309 863

Znakovi trudnoće

Uočavanje znakova rane trudnoće može biti otežano ako redovno ne pratite vaš menstrualni ciklus. Međutim postoje i neki nagovještavajući znakovi trudnoće koje mnoge žene gotovo redovno osjete.

Tegobe sa nabreknutim dojkama

Ovo je često prvi znak trudnoće. U trudnoći dojke postaju veoma osjetljive i bolne. Čak i dodir grudnjaka može biti neprijatan. Ova osjetljivost je posljedica porasta hormona. Imate tegobe sa dojkama kao pred menstruaciju, samo što su sada ove tegobe mnogo jače. Bolnost dojki popušta postepeno tokom prve trećine trudnoće.

Zamor

Zamor je tipična tegoba prvog semestra. Stalni umor u ovom periodu je sasvim normalan, zbog ogromnog napora koji čini vaše tijelo u stvaranju novog života! Tokom trudnoće vaše tijelo počinje sa povećanim stvaranjem progesterona, da pomogne i pripremi maternicu koja treba da održava trudnoću tokom devet mjeseci. Povišena koncentracija ovog hormona može dovesti do iscrpljenosti. Zamor je tipičan za prvi i treći trimestar trudnoće.

Krvarenje u tragu ili implantaciono krvarenje (spotting krvarenje)

Nekim ženama će zostati menstruacija, ali će dobiti lagano sukrvičavo prljanje ili krvarenje u tragu (spotting) u ranoj trudnoći. Kada se jajna ćelija oplodi ona se poslije šestog do osam dana ukopava u sluznicu maternice, što može dovesti do oskudnog krvarenja nazvanog “implantaciono krvarenje” Ovo krvarenje se ne bi trebalo zamijeniti sa mestrualnim krvarenjem jer je mnogo oskudnije i kraće.

Mučnina

Od 6. nedelje trudnoće započinje jutarnja mučnina. Kod nekih trudnica može započeti i kasnije. Oko 50% svih trudnica žali se na jutarnju mučninu, žgaravicu i povremno ili svakodnevno povraćanje koje obično spontano nestaje do 16. nedelje trudnoće. Jutarnja mučnina možda nije pravi izraz jer žene mogu osjećati mučninu i slabost tokom cijelog dana.

Učestalo mokrenje

Većina žena odmah poslije začeća počne učestalo mokriti. Ovaj simptom je posljedica povećanog volumena krvi i tečnosti u tijelu. Kod većine trudnica ova neugodna pojava traje nekoliko nedelja na početku trudnoće dok se kod drugih učestalo mokrenje zadržava tokom cijele trudnoće.

znakovi trudnoće
Dr Boris i Bojana Škarica

Ostali znakovi trudnoće

grčevi pri dnu malog stomaka slični menstruacionim, ali bez krvarenja.
pojačana osjetljivost na mirise
odsustvo apetita
povišena tjelesna temperatura
osjećaj “nešto nije u redu samnom”

Pozitivan kućni test na trudnoću je jedan od najsigurnijih i najbržih načina da se poslije izostanka menstruacije utvrdi postojanje trudnoće. Ako osjetite simptome rane trudnoće, a radite kućni test na trudnoću prvi dan poslije izostanka menstruacije, test u tom trenutku ne mora biti pozitivan!

Zavisno od osjetljivosti testa i količine hormona trudnoće u vašem tijelu, može biti potrebno da prođe nekoliko dana od izostanka menstruacije prije nego što test na trudnoću postane pozitivan. Čim dobijete pozitivan test na trudnoću odmah se javite svom doktoru.

Šta je jutarnju slabost i zašto nastaje? Postoje mnoge teorije o tome. Neki vjeruju da promjena nivoa hormona u tijelu trudnice dovodi do mučnine i nelagode. Drugi istraživači objašnjavaju da je jutarnja slabost zaštitni mehanizam koji štiti majku da u ovom najosjetljivijem periodu ne pojedu nešto što bi moglo izazvati pobačaj ili oštetiti plod. Jutarnja slabost kod većine trudnica spontano nestaje u periodu između 13. – 16. nedelje.

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite