+387 65 309 863
+387 65 309 863

Kiropraktički savjeti za trudnice

Kiropraktički savjeti za trudnice može dati Vaš kiropraktičar ali mora posjedovati odgovarajuću edukaciju i sertifikat za bavljenje kiropaktikom. Ako je vaš ginekolog ujedno i sertificirani kiropraktičar onda ste izabrali idealnu kombinaciju. Kiropraktika je važna za održavanje zdravlja vašeg skeletnog i nervnog sistema tokom trudnoće i porođaja.

Kiropraktički savjeti za trudnice
Dr B. Škarica Sertificirani doktor kiropraktike

Svakog dana oprezno se bavite aktivnostima kao što su šetnja, plivanje ili vožnja sobnog bicikla što predstavlja relativno sigurne vježbe za kardiovasklularni sistem trudnice. Izbjegavajte aktivnosti koje su povezane sa naglim i atipičnim pokretima, skakutanjem ili podizanjem tereta. Smjesta prekinite vježbu ako primijetite bilo koji atipičan simptom, kao što je mučnina, lupanje srca, vrtoglavica ili malaksalost. Ne nosite cipele sa visokom petom. Optimalne cipele su one sa širokom petom visine 3 – 5 cm i sa ojačanim svodom. Tokom trudnoće vaša stopala će biti mnogo osjetljivija na povrede, zbog ubrzanog porasta tjelesne težine, ali i zbog povećane labavosti ligamenata koji pridržavaju stopalo.

Prilikom podizanja djece ne savijajte se u pojasu nego savijte koljena kako bi izbjegli opterećenje u donjem dijelu kičme. Lumbalni dio vaše kičme je tokom trudnoće mnogo osjetljiviji na povrede.

Optimalni položaj tijela prilikom spavanja je ležanje na lijevom boku. Jastuk možete staviti između koljena da rasteretite lumbalni dio kičme od pritiska. Postoje posebni trudnički jastuci koji omogućavaju trudnicama da prilikom sna zauzmu optimalan položaj (Full-length “body pillows” ili “pregnancy wedges”). Ovi jastuci su u inostranstvu veoma popularni i traženi.

Uzimajte više malih obroka tokom dana svaka četri sata na primjer, radije nego tri velika obroka dnevno. To Vam može ublažiti mučninu, stabilizirati nivo šećera u krvi i omogućiti vašem tijelu da apsorbuje maksimum hranljivih materija iz namirnica koje konzumirate. U slučaju pojave učestalog mokrenja, bolova pri dnu malog stomaka, pritiska u krstima konsultujte svog ginekologa – kiropraktičara jer postoji velika vjerovatnoća da ove tegobe potiču od donjeg dijela kičme i da se jednostavnim kiropraktičkim tretmanom mogu lako i usješno otkloniti.

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite