+387 65 309 863
+387 65 309 863

Kiropraktika i trudničke tegobe

U kakvoj su vezi kiropraktika i trudničke tegobe? Internacionalna asocijacija pedijatara kiropraktičara (The International Chiropractic Pediatric Association) preporučuje trudnicama kiropraktičke tretmane tokom trudnoće radi uspostavljanja pravilanog položaja zdjelice i optimiziranja prostor u materici. Sa zdjelicom koja je u pravilnom položaju, fetus u materici ima veće šanse da se postavi u optimalan položaj, tako da se mogu izbjeći brige i komplikacije koje su vezane za patološki položaj ploda. Optimalni položaj ploda smanjuje šanse za razvoj otežanog, produženog i komplikovanog porođaja (Dystocia).

Trudnoća je uzbudljiva za buduće mame. Čuđenje i strahopoštovanje koje osjećaju prema tom malom biću koje raste u njima i radosno iščekivanje rođenja djeteta čine da majke zablistaju u trudnoći. Ali šta se dešava kada nastanu bolovi u leđima, išijas, konstipacija ili bilo koja druga “normalna” promjena tokom trudnoće. Patiti od bolova i biti izložen tegobama gotovo devet mjeseci može iziritirati i najradosniju trudnicu.

Da li znate da je kiropraktika siguran i uspješan način otklanjanja mnogih tegoba u trudnoći?

Da li znate da vam kiropraktika može pomoći i u slučajevima kada prednjači zadak vaše bebe ili su njena mala leđa okrenuta prema nazad? Da li ste znali da kiropraktika može smanjiti porođajnu bol, skratiti trajanje porođaja što je korisno ne samo za vas nego i za vašu bebu? Ako ste sve ovo znali čestitam vam na odličnoj obaviještenosti! Vi ste već samim tim u prednosti, a vjerovatno ste već i doživjeli zadivljujuće iskustvo primjene kiropraktike u trudnoći.

Kiropraktički tretmani u trudnoći su dokazano sigurni i uspješni. Dizajnirani su specijalni stolovi i jastuci da odgovore posebnim potrebama trudnica (SAD). Oni omogućavaju dovoljno prostora za rastući stomak trudnice i osjetljive dojke. Dosadašnja istraživanja su dokazala da kiropraktički tretman ne može nanijeti nikakvu štetu ni Vama ni Vašoj bebi. Glavni cilj kiropraktičkih tretmana u trudnoći je smanjenje ili potpuno uklanjanje bolova i tegoba i unapređenje zdravlja trudnice.

Kiropraktika i trudničke tegobe – Različite vrste tegobe kod trudnica

Lista problema koje kiropraktičar može da riješi je duga, a ovo su neki od njih:

Gorušica
Jutarnje mučnine
Bol u srednjem i donjem dijelu leđa
Bol u sakroilijakalnom zglobu
Beba koja prednjači zatkom
Beba sa leđima okrenutim nazad (dorzoposteriorni položaj ploda) baby/back labor
Prijevremene kontrakcije
Išijas
Otok gležnjeva i stopala
Glavobolje
Konstipacija
Sindrom karpalnog tunela
Bol u pubičnoj kosti i simfizi Pubic Symphysis Pain (groin pain)
Vrtoglavice
Učestalo mokrenje koje nije posljedica infekcije
Problem otežanog izmokravanja i/ili zadržavanja mokraće
Nesanica kao posljedica bolova u vratu
Cervikogene glavobolje
Napetost stomaka
Pritisak pri dnu malog stomaka
Pritisak na vanjske genitalije
Bol u trtičnoj kosti

Pored navedenog, utvrđeno je da kiropraktički tretman može skratiti vrijeme porođaja, smanjiti potrebu za medikamentima protiv bolova i pomoći u postpartalnoj depresiji. Kiropraktički tretman također osigurava sigurniji porođaj jer uspostavlja normalnu funkciju nervnog sistema i normalnu biomehaniku kičme i zdjelice.

kiropraktika i trudničke tegobe

Prije nego što odgovorim na pitanje kako kiropraktika može pomoći u svim ovim stanjima želio bih da kažem ponešto o tome šta se dešava sa tijelom trudnice tokom trudnoće. Ubrzani porast tjelesne težine je najočiglednija promjena. Povećanje tjelesne težine od 10 – 35 Kg za svakoga predstavlja veliki problem. Treba također imati u vidu da se ovo povećanje tjelesne težine se ne razmiješta ravnomjerno na tijelu trudnice! Veći dio povećanja tjelesne težine raspoređuje se na prednjoj strani tijela što stvara veliki pritisak na donjem dijelu kičme. Ako se tome pridoda i djelovanje hormona relaksina koji dovodi do labavljenja ligamenata onda se dobije veoma nestabilna lumbalna kičma i zdjelica. Radi kompenzacije povećanja tijela na prednoj strani lumbalni dio kičme povećava svoju krivinu što takođe dovodi do promjene u zakrivljenosti srednjeg dijela kičme i vrata. Zbog ovog nastaju česte cervikogene glavobolje u trudnoći.

Zdjelica igra važnu ulogu u trudnoći. To je koštani oslonac i zaštita rastućem plodu takom cijele trudnoće, a onda se mora dovoljno “otvoriti” i dozvoliti da plod izađe tokom porođaja. Mnogi događaji u trudnoći su povezani sa funkcijom i pravilnim položajem zdjeličnih kostiju.

Zdjelica je prsten koji se sastoji od dvije zdjelične kosti i sakruma. Uterus je postavljen u sredini tog prstena i fiksiran je ligamenatima za sakrum, zdjelične kosti i neke organe. Ako dođe do pomjeranja jedne od kostiju koštanog prstena zdjelice ligamenti mijenjaju svoju napetost i uvrću se što dovodi do povećane mišićne napetosti i uvrtanja uretusa. Ove promjene otežavaju plodu da zauzme pravilan položaj. Plod tada najčešće prednjači zatkom i ako se ne koriguje porođaj se najčešće završava carskim rezom.

Websterove tehnike su specijane kiropraktičke tehnike za trudnoću koje su usmijerene ka korekciji nepravilnog položaja zdjeličnih kostiju i imaju za cilj da smanje spazam ligamenata i tako omoguće bolju pokretljivost ploda. U nekim slučajevima ova tehnika neće biti uspješna i važno je znati da za njen uspijeh ne postoje garancije. Slučajevi u kojima ova tehnika ne postiže uspjeh je postojanje tumora na materici i maloj zdjelici, postojanje omotanog pupčanika oko vrata ili drugih dijelova ploda, ožiljci na uterusu od prethodnih carskih rezova ili drugih operacija, anomalije uterusa ili anomalije ploda i višeplodna trudnoća.

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite