+387 65 309 863
+387 65 309 863

Zdravlje žene i uticaj kiropraktike na njihov način života

Upravo u ovoj oblasti koja je toliko važna za održavanje i unapređenje za zdravlje žene kiropraktičari su najkompetentniji. Današnja žena posjeduje mnogo više znanja o zdravom načinu života. To podrazumeva ishranu, mršavljenje, vježbanje, sport i fizičke aktivnosti, kao i metodama za održavanje i unapređenje zdravlja.

Povjerenje žena prema kiropraktici

Milioni žena poklanjaju svoje povjerenje kiriopaktičarima zbog brige i dobre interakcije koja se ostvaruje između pacijenta i kiropraktičara. Kiopraktičari predstavljaju uspješnu kombinaciju eksperata za njegu i namještanje kičme, vježbanje i savjete za ishranu kao i vođenje zdravog načina života.

Kiropraktika nudi putokaz za mnoge životne situacije koje su tipične za žene, a zasnovane su na specifičnostima ženske anatomije. Činjenica je da je žensko tijelo dizajnirano za rađanje i podizanje djece. Trudnoća i menstrualni ciklus su od centralne važnosti za materinstvo. Trudnoća, priprema za trudnoću i oporavak od porođaja su samo neke od jedinstvenih ženskih zadataka. Bol tokom menstrualnog perioda (dysmenorrhea), premenstraulni sindrom (PMS) i hronična zdjelična bol su samo neke od posebnih poteškoća koje često otežavaju život žene.

Najčešća dva problema kod starijih žena

Starije žene imaju mnogo veću šansu da dobiju Alzheimerovu bolest (smetnje sa pamćenjem i reducirane mentalne funkcije) i osteoporozu (kosti postaju slabe, krte i porozne). Ovo su samo dva problema starenja kod žena koja žene trebaju imati u vidu i prevenirati ih.

Ostali problemi koji utiču na zdravlje žene

Tokom menstruacije i trudnoće žene mogu imati glavobolje, jednako kao i izvan tih perioda. Žene imaju veću vjerovatnoću da dobiju glavobolje i zatraže pomoć zbog toga. Žene su također češće žrtve osteoartritisa (degenerativnog oboljenja zglobova) i imaju 200 do 300 procenata veću šansu da obole od reumatoidnog artritisa.

Dr Boris i Bojana Škarica

zdravlje žene
Dr Boris i Bojana Škarica
Call Now ButtonPozovite