+387 65 309 863
+387 65 309 863

Porast tjelesne težine u trudnoći

Porast tjelesne težine u trudnoći ovisi o brojnim faktorima, uključujući visinu i tjelesnu težinu koju je trudnica imala prije trudnoće. Žene sa višeplodnom trudnoćom dobivaju više na tjelesnoj težini od žena sa jednoplodnom trudnoćom. Uglavnom, većina žena će u trudnoći dobiti na tjelesnoj težini između 7,5 kg i 17,5 kg . Porast tjelesne težine zavisi od toga da li ste bili iznad ili ispod normalne težine prije trudnoće.

Američko udruženje ginekologa i akušera (The American College of Obstetricians and Gynecologists) daje slijedeće smjernice za porast TT tokom trudnoće:

 • otprilike 17 kg porasta težine za trudnice sa niskom tjelesnom težinom prije trudnoće.
 • 12,5 do 17,5 kg za žene sa normalnom težinom prije trudnoće.
 • 7,5 Kg – 10 kg za žene koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu prije trudnoće.

Koliko ćete dobiti na težini u trudnoći ovisi o brojnim faktorima kao što su vaše zdravstveno stanje, broj beba koje nosite, težine i visine koju ste imali prije trudnoće. Žene sa blizanačkom trudnoćom će imati veći porast tjelesne težine od žena sa jednom bebom i taj porast će iznositi od 22,5 kg – 25 kg.

Raspored težine u trudnoći

Doprinos porastu tjelesne težine trudnice:

 • beba – na rođenju vaša beba može težiti između 3- 3,65 kg
 • uterus – uterus se povećava u trudnoći i može težiti 1 kg
 • posteljica – posteljica teži oko 0,75 kg
 • dojke – tkivo dojki raste tokom cijele trudnoće i može težiti od 0,75 – 1 kg.
 • volumen krvi – volmen vaše krvi će porasti tokom trudnoće do 1 kg
 • tečnost – tokom trudnoće vaše tijelo zadržava tečnostza više od 2 Kg
 • amnionska tečnost – tečnost koja okružuje vašu bebu u maternici je teška oko 1 kg
 • majčine zalihe masnoće i drugih hranljivih materija – možete uvećati tjelesnu težinu na račun masnoće i drugih nutritijenata kao i povećanje mišićne mase za oko 3,5 Kg Većina žena poveća rezervu masnog tkiva za bebu koja je važna za energiju i dojenje. Ova težina se poslije porođaja izgubi relativno brzo, zato se ne sekirajte mnogo zbog toga tokom trudnoće! Trudnoća nije vrijeme za dijete!
porast tjelesne težine u trudnoći

Dobivanje na težini tokom trudnoće

Svaki put kad posjetite doktora on će Vam vjerovatno izmjeriti tjelesnu težinu. Naglo povećanje tjelesne težine između dvije posjete može biti znak ranog upozorenja za ozbiljno stanje, uključujući i preeklampsiju koja može dovesti do stvaranja velikih otoka.

Iako je važno da tokom trudnoće dobijete na težini, trebali bi izbjeći preveliki porast tjelesne težne zbog nepravilne ishrane. Preveliko dobivanje na težini moglo bi doprinijeti i nastanku gestacijskog diabetesa koji je štetan za majku i dijete. Preveliko povećanje tjelesne težine tokom trudnoće povećava rizik za oštećenje kičmenog stuba!

Ostala stanja od kojih zavisi porast tjelesne težine su Vaša visina i zdravstveno stanje prije trudnoće. Žene sa blizanačkom trudnoćom će dobiti više na težini od onih sa jednom bebom. Većina žena će u prvoj trećini trudnoće dobivati oko 0,5 Kg mjesečno, 0,75 Kg nedeljno tokom druge trećine trudnoće i 0,5 Kg nedeljno tokom treće trećine (trimestra) trudnoće. Treba imati u vidu da ovo dobivanje na težini veoma varira od trudnice do trudnice.

Neke žene dobiju u drugom trimestru trudnoće na težini više nego u prvom i trećem trimestru zajedno. Važno je imati dobro uravnoteženu ishranu, sa hranom iz sve četri grupe prehrambenih namirnica.

Radi nadzora Vaše tjelese težine u trudnoći treba znati da je većini trudnica dnevno potrebno između 2100 – 2700 kalorija.

Uravnotežena ishrana podrazumijeva unos odgovarajućih količina proteina, masnoća i ugljenih hidrata koji će osigurati bebi sve potrebne materije tokom trudnoće. Trudnoća nije vrijeme za redukcionu dijetu!

Najvažnije što trebate znati da je svaka žena jedinstvena i različita. Većina žena počinje gubiti na težini već vrlo brzo poslije trudnoće.

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite