+387 65 309 863
+387 65 309 863

Bol u donjem dijelu leđa u trudnoći

Trudnoća je uobičajeno vrijeme kada se pojavljuju bolovi u leđima. Naučne studije su utvrdile da 50% – 80% trudnica pate od bol u donjem dijelu leđa u trudnoći. Ovi bolovi se mogu pojaviti i u trećem trimestru trudnoće, ali su najčešći između petog i sedmog mjeseca. Postojanje bolova u donjem dijelu leđa kao i postojanje takvih bolova u prethodnoj trudnoći, višeplodne trudnoće i starije trudnice su najznačajniji faktori rizika za pojavljivanje bolova u donjem dijelu leđa tokom trudnoće. Bolovi u leđima tokom trudnoće mogu dostići visoki intenzitet, biti dugotrajni i značajno onesposobiti trudnice za obavljanje njihovih poslova, čak i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Stapelton i saradnici su u svojoj studiji ustanovili da je 35,5% od 1120 trudnica patilo od srednje teških i teških bolova tokom trudnoće u trajanju od najmanje jedan mjesec.

Također su ustanovili da 48,9% trudnica sa bolovima u leđima nisu zatražile pomoć od svojih doktora. Ovi podatci su manji od podataka drugih istraživača koji su utvrdili da 68% do 85% trudnica sa tegobama u leđima nije zatražilo pomoć od svog ljekara, nije dobilo bilo kakvu pomoć i objašnjenje, niti su od strane ljekara postavljana pitanja ovakvog tipa. Stapelton i saradnici su utvrdili da su bolovi u leđima ostali kod 68% porođenih žena sa povremenim pojavljivanjem i sa tendencijom prema kronicitetu.

Bol u donjem dijelu leđa kod trudnica i njegova učestalost

Ova i brojna druga istraživanja su ukazala na veliku učestalost bolova u donjem dijelu leđa kod trudnica. Da ti bolovi mogu dostići veliku jačinu, dugotrajnost i ometati izvršavanje radnih obaveza trudnica i njihove svakodnevne aktivnosti. Očigledno je da bol u donjem dijelu leđa tokom trudnoće ne samo da smanjuje kvalitet života trudnice nego dovodi i do povećanja broja dana bolovanja.

Drugi zaključak ovih studija je da ljekari nedovoljno obraćaju pažnju na ove tegobe, ali i da same trudnice ne traže pomoć od svojih ljekara jer te bolove smatraju neizbježnim popratnim pojavama trudnoće. Utvrđeno je da su kiropraktički tretmani potpuno bezbolni i sigurni za majku i plod. Oni uspješno otklanjaju bolove bez upotrebe medikamenata i invazivnih metoda, pa prema tome predstavljaju metodu izbora u trudnoći.

Bol u donjem dijelu leđa u trudnoći

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite