+387 65 309 863
+387 65 309 863

Sterilitet i kiropraktika

Sterilitet podrazumijeva nemogućnost muškarca ili žene da ostvare koncepciju. Pod infertilitetom podrazumijevamo nesposobnost žene da do kraja iznese trudnoću, što pogađa oko šest miliona žena u SAD. Fertilne žene mogu da prepoznaju period prije i za vrijeme ovulacije i one su normalno infertilne u ostatku menstrualnog ciklusa. Neke od prirodnih metoda za utvrđivanje preovulatornog i ovulatornog perioda su analiza konzistencije cervikalnog sekreta i metoda mjerenja bazalne temperature.

Kako se liječi sterilitet?

Sterilitet se obično liječi upotrebom ne baš tako bezazlenih lijekova koji imaju veliki broj štetnih sporednih efekata i dovode do različitih reakcija. In vitro fertilizacija je također moguća, ali na žalost ova skupa metoda nije svakom dostupna.

Nervni sistem kontrolira i koordinira brojne funkcije tijela uključujući i funkcije reproduktivnog sistema. Svako ometanje ili prekid nervne komunikacije do organa i tkiva poremetiće im funkciju. Nervna vlakna koja opslužuju reproduktivne organe (muške i ženske) napuštaju kičmu u donjem lumbalnom regionu gdje se najčešće javljaju bolovi i disfunkcija kičme.

Poremećena inervacija jajovoda može dovesti do disfunkcije tubarne perstaltike i tako onemogućiti transport jajašća kroz jajovode do šupljine uterusa. Izostanak pravilne pokretljivosti zidova jajovoda onemogućava začeće i istovremeno povećava mogućnost za nastanak vanmaterične trudnoće (tubarnih trudnoća). Poremećaj inervacije materice također remeti i usporava kretanje spermatozoida prema njenoj šupljini i tako smanjuje šansu za začeće.

Kiropraktika

Kiropraktičari uspostavljaju normalnu nervnu funkciju i komunikaciju sa reproduktivnim organima i time omogućavaju njihov normalan rad.

Sterilitet

Dr Boris i Bojana Škarica

Siguran i neinvazivan kiropraktički tretman je možda sve što Vam je potrebno da ostvarite željenu trudnoću.

Call Now ButtonPozovite