+387 65 309 863
+387 65 309 863

Bol okruglih ligamenata

Mnoge žene u trudnoći imaju bol koja se naziva “ bol okruglih ligamenata.” Ova bol udružena je sa bolom u stomaku ili nelagodom. Pošto je svaka bol u trudnoći uznemiravajuća, potrebno je govoriti o bolu okruglih ligamenata da bi se izbjegao nepotreban strah i napetost. Bol okruglih ligamenata je posljedica normalnih promjena u tijelu tokom trudnoće. Uzrokovana je zatezanjem okruglih ligamenata (lig. rotunda) koji su povezani sa matericom. Češće se javlja na desnoj strani zdjelice.

Okrugli ligamenti

Kod žena koje nisu trudne maternica je veličine jabuke ili kruške. Postoje tanki ligamenti koji drže uterus na njegovom mjestu u zdjelici, a zovu se okrugli ligamenti.

Tokom trudnoće uterus raste i povećava svoju veličinu i težinu, a ligamenti koji ga pridržavaju postaju tanji i napetiji. Kako se ovi ligamenti tokom rasta materice natežu i razvlače mogu iritirati okolne nerve i dovesti do bola. U nekim slučajevima ovi bolovi mogu biti veoma jaki.

Tipični simptomi bola okruglih ligamenata su:

  • grč ligamenata ili kontrakcije koje dovode do oštrog bola najčešće na desnoj strani stomaka.
  • bol pri hodu ili nagla bol prilikom okretanja u krevetu u toku noći.
  • Oštra bol koja se pojavljuje tokom fizičkih aktivnosti ili naglog pokreta.

lične poteškoće
Bol okruglih ligamenata se zbog sličnosti simptoma može zamijeniti sa drugima stanjima. Nagla bol u stomaku u trudnoći može takođe biti znak sledećih stanja:

Upala slijepog crijeva (Appendicitis) – Ovo stanje najčešće karakteriše mučnina, povraćanje, povišena tjelesna tempertura i pojačavanje bola. Javlja se i nedostatak apetita. Bol zbog upale slijepog crijeva osjeti se iznad mjesta na kojem se javlja bol okruglih ligamenata.

Ovarijska cista – Na jajnicima ponekad mogu biti prisutne bolne ciste. U nekim slučajevima ovarijske ciste se mogu uvrnuti oko svoje drške i tako dovesti do jakog bola u stomaku.

Grčevi u stomaku – Neki bolovi nastaju zbog promjene položaja abdominalnih organa.

Uvijek treba zatražiti medicinsku pomoć ako je bol udružen sa povišenom temperaturom, drhtavicom, ako se javlja tokom mokrenja ili pri hodu. U ovim slučajevima će biti potrebni dodani testovi da se isključe ozbiljna stanja. Nije rijetko da žene sa bolom u malom stomaku imaju mokraćnu infekciju, pa će zbog toga biti potrebna analiza urina.

Tretman
Ako je sve ostalo uredno relativno lako možete otkloniti bol okruglih ligamenata. Može vam se preporučiti odgovarajući lijek protiv bolova i/ili da smanjite fizičke aktivnosti.

Na tačku bola možete staviti topao jastučić. Ležanje na suprotnoj strani također može smanjiti bol.

Većina žena će ublažiti bol okruglih ligamenata jednostavnim smanjivanjem svakodnevnih aktivnosti. Bol okruglih ligamenata nestaje poslije porođaja.

bol okruglih ligamenata
Doktor Boris Skarica

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite