+387 65 309 863
+387 65 309 863

Seksualni odnosi u trudnoći

Seksualni odnosi u trudnoći i poslije trudnoće mogu se promijeniti. To su normalne i ne obavezno loše posljedice trudnoće. Zapravo, većina žena tvrdi da su njihov seksulni život poslije trudnoće postao mnogo bolji nego što je bio prije.

Većina žena je zabrinuta zbog seksualnog života tokom trudnoće. Ponekad je ta zabrinutost vezana za partnera i njegovo prihvatanje promjena na njenom tijelu.

Najčešći razlozi zabrinutosti u vezi sa seksualnim odnosima u trudnoći

  • bolni odnosi
  • promjenljivost seksualne želje
  • raekcija partnera na trudnoću
  • Promjenljivost seksualne želje.

Sasvim je normalno da želja za seksom u trudnoći povremeno raste i opada.

Želja za seksom se tokom prvog trimestra trudnoće vidno smanjuje. To je često posljedica hormonskih promjena i još češće stalnih jutarnjih mučnina. Tokom prvog semestra žene su većinom umorne i nezainteresovane za seks, ali u drugom trimestru trudnoće nije neobično da želja za seksom značajno poraste.

Što više krvi protiče kroz vaginu i reproduktivne organe, trudnica može osjetiti jače uzbuđenje. Dodatno povećane grudi i zaobljeniji obrisi vašeg tijela mogu dovesti do toga da se osjećate atraktivnije i više seksi. Neke žene u trudnoći doživljavaju jače orgazme nego inače.

Želja za seksom može snažno opasti i zbog povećane tjelesne težine i neudobnosti. Kod nekih žena želja za seksom u trećem trimestru ostaje jaka i pored uvećanog stomaka.

Bol tokom seksualnog odnosa (Dyspareunia)
Dispareunija je bol u vagini koji se javlja za vrijeme seksualnog odnosa prilikom penetracije. Bol se može pojaviti tokom trudnoće, ali još češće poslije nje. U prvim nedeljama poslije porođaja kod većine žena “sluznica” vagine je veoma tanka (atrofija epitela) i slabije je podmazana.

Ove promjene su u vezi sa padom nivoa estrogenih hormona što je tipično i kod doilja. Zbog toga je vagina osjetljivija. Nešto duža predigra i korišćenje skliskih sredstava (lubrikanata) može ublažiti ove prolazne tegobe.

Reakcije partnera na trudnoću

Kvalitet i učestalost odnosa zavisi i od toga kako će vaš partner reagovati na trudnoću. Neke muškarce jako stimuliše zaobljena figura njihovih partnerki, a neki se plaše seksualnih odnosa da nebi naškodili bebi. Neki partneri se plaše da će beba ugroziti njihovu vezu. Promjenljivost raspoloženja kod trudnica i njihove ponekad konfuzne rakcije mogu djelovati destimulativno na njihove partnere.

Žene također imaju svoje brige. One se prije svega odnose na promjenu izgleda njihovog tijela tokom i poslije trudnoće. Dok se te promjene nekim ženama dopadaju druge su sa njima manje zadovoljne.

Sve ove brige su sasvim normalne, ali ako se potiskuju mogu uticati na kvalitet seksualnog života u trudnoći i poslije. Najbolje je o tome otvoreno razgovarati sa svojim partnerom i iznijeti mu sve svoje strahove, brige i želje.

Za većinu žena sa urednom trudnoćom seks je potpuno bezbijedan. Poslije urednog porođaja treba sačekati oko 6-8 nedelja. Najvažnija stvar je da ste u potpunosti oporavljeni od porođaja i da se dobro osjećate.

Tokom oporavka od porođaja ima mnogo drugih načina da nastavite sa intimnostima osim sexa. Kad god je to moguće budite zajedno, držite se za ruke i budite nježni jedno prema drugom nezaboravljajući da kroz sve izazove i iskušenja trebate zajedno proći. Na ovaj način ćete obezbijedisti dugotrajnu i sadržajnu seksualnu vezu tokom i poslije trudnoće.

seksualni odnosi u trudnoći
Dr Boris i Bojana Škarica

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite