+387 65 309 863
+387 65 309 863

Šta je to akupunktura

Šta je to akupunktura? Akupunktura je jedna od najvažnijh metoda liječenja tradicionalne kineske medicine. Primjenjuje se sa uspjehom hiljadama godina. Prema učenju tradicionalne kineske medicine, kroz ljudsko tijelo protiče energija putanjama uzduž ljudskog tijela koje se zovu meridijani. Na ljudskom tijelu postoji 12 parnih i 2 neparna meridijana na kojima je smješteno 360 akupunturnih tačaka. Aplikacijom akupunkturnih igala u ove tačke harmonizira se protok eneregije i otklanja bolest. Smatra se da se u akupunkturnim tačkama energija Či nalazi najbliže površini tijela.

sta je to akupunktura
Dr Bojana Škarica, dipl. akupunkturista i kiropraktičar

Prema tumačenju tradicionalne kineske medicine pravilan protok ove energije obezbijeđuje skladno i uravnoteženo funcionisanje cijelog organizma i temelj je njegovog zdravlja. Poremećaj protoka ove životne energije koju stara kineska medicina naziva ČI, dovodi do poremećaja u funkciji organizma i izaziva mnoge bolesti. Ova teorija je važila hiljadama godina sve do današnjih dana.

Prednosti liječenja akupunkturom

Savremena medicina je prihvatila akupunkturu kao uspješnu, neškodljivu, jeftinu i lako primjenljivu metodu liječenja. Njen mehanizam je objašnjen kada je ustanovljno da primjenom akupunkture dolazi do normalizacije lučenja hemijskih supstanci, neurotransmitera dopamina, endorfina, serotonina i drugih, koji su odgovorni za uredno funkcioniranje nervnog sistema.

Emisija Dr Bojane Škarice o akupunkturi pogledati ovdje.

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite