+387 65 309 863
+387 65 309 863

Konzumiranje alkohola u trudnoći

Jedno od češćih pitanja trudnica je: Konzumiranje alkohola u trudnoći i da mogu li tokom trudnoće povremeno popiti čašu vina? Većina žena je spremna da učini sve kako bi osigurala pravilan razvoj i dobro zdravlje svoje nerođene bebe. Odustajanje od alkohola je često jedan od najtežih odricanja sa kojima se trudnice suočavaju tokom devet mjeseci trudnoće.

Trudnoća može biti nezaboravno iskustvo, ali ona zatjeva odricanja. Činjenica je da ne postoji nivo alkohola u krvi koji bi bio 100% siguran za bebu.

Iz tog razloga treba izbjegavati konzumiranje alkohola u trudnoći. The U.S. Surgeon General and Secretary of Health and Human Services, preporučuje trudnicama da se u potpunosti suzdrže od konzumiranja alkohola u trudnoći.

Većina žena je svjesna činjenice da konzumiranje velike količine alkohola može oštetiti fetus potencijalno uzrokujući doživotne urođene anomalije. Konzumiranje velikih količina alkohola može dovesti do pobačaja, prijevremenog porođaja ili mrtvorođenosti.

Kontroverze postoje u vezi sa povremenom konzumacijom alkohola, jer nisu uočeni rizici za povremeno konzumiranje. U svakom slučaju postoji zajednički stav svih stručnjaka koji se bave ovim pitanjem da se trudnice trebaju u potpunosti suzdržavati od svakog konzumiranja alkohola.

Šta je to felani alkoholni sindrom?

Konzumiranje velike količine alkohola (5 ili više pića povremeno) tokom rane trudnoće može dovesti do čitavog spektra urođenih anomalija ploda poznatih kao fetalni alkoholni sindrom. Umjerena konzumacija alkohola u trudnoći može također dovesti do problema.

Fetalni alkoholni sindrom (FAS) je kombinacija fizičkih i mentalnih urođenih anomalija koje nastaju ako trudnica pije veću količinu alkoholnog pića. Ako trudnica popije čašu vina, piva ili neki alkoholni koktel, alkohol će proći kroz posteljicu i stići do bebe koja se razvija. Beba može čitavog života ispaštati posljedice zbog što je njena majka tokom trudnoće konzumirala alkoholna pića.

Fetalni alkoholni sindrom može izazvati oštećenje mozga, deformaciju bebinog lica i poremećaje rasta. Oštećenja se mogu vidjeti i na bebinom srcu, jetri i bubrezima. Beba može imati smetnje sa vidom i sluhom. Djeca sa fetalnim alkoholnim sindromom imaju poteškoće sa učenjem, koncentracijom, pamćenjem i druge probleme.

Konzumiranje alkohola u trudnoći

Šta je to spektar fetalnih poremećaja uzrokovanih alkoholom?

Umjerena konzumacija alkohola je povezana sa spektrom fetalnih poremećaja uzrokovanih alkoholom (FASD). Ovaj termin pokriva široki spektar poremećaja koji se javljaju kod beba i djece koja su prije rođenja bila izložena dejstvu alkohola. Ovi poremećaji uključuju fizičke, mentalne poremećaje, poremećaje ponašanja i poremećaje učenja.

Najčešći poremećaji zbog konzumacije alkohola u trudnoći?

  • Poremećaj nervnog razvoja povezan je sa konzumiranjem alkohola (alcohol related neural developmental disorder – ARND), ovaj poremećaj se ispoljava kao poremećaj funkcije i poremećaj rada senzornih organa.
  • Urođene anomalije povezane sa konzumiranjem alkohola u trudnoći (Alcohol related birth defects) – ARBD, su anomalije koje uključuju promjene na srcu, skeletu, bubrezima i druge organske anomalije.
  • Fetalni alkoholni efekti (Fetal alcohol effects) FEA – je možda najčešći, termin koji se koristi da opiše brojna teška i različita stanja koja se ne mogu definisati kao fetalni alkoholni sindrom.

Ne postoji nivo alkohola u krvi koji bi se smatrao sigurnim u trudnoći. Sve što majka konzumira prolazi kroz placentu do nerođenog djeteta i može da djeluje na fetus na nekoliko različitih načina.

Dali je neka vrsta alkohola sigurna u trudnoći?

Ni jedna vrsta alkoholnog pića se ne preporučuje u trudnoći. Alkoholni kokteli, čaša vina, konzerva piva sadrže dovoljno akohola da načine štetu nerođenom djetetu.

Upravo sam saznala da sam trudna, a pijem. Šta da radim ?

Ako ste povremeno pili prije nego što ste saznali da ste trudni postoje šanse da nisu nastupile štetne posljedice za plod. Trebate odmah prekinuti sa konzumiranjem alkohola tokom cijele trudnoće.

Da li doilje smiju kozumirati alkohol?

Opšte prihvaćeni stav je da doilje ne trebaju konzumirati alkohol. Male količine alkohola mogu dospjeti u majčino mlijeko, a sa mlijekom u dojenče.

Šta da radim ako imam problem sa alkoholom?

Najbolje je da zatražite stručnu pomoć. Uz pomoća vašeg ljekara pronađite najbliži centar za odvikavanje od alkohola.

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite