+387 65 309 863
+387 65 309 863

Trudničke tegobe i promjene u tijelu

Trudničke tegobe i promjene u tijelu podrazumijevaju porast vrijednosti mnogih hormona, ali i pojave novih koji do trudnoće nisu bili prisutni u tijelu žene. Neki od tih hormona labave mišiće, ligamente, fascije i zglobove trudnice čine manje stabilnim. Ove promjene omogućavaju zdjelici, koja je izvan trudnoće čvrsti koštani prsten, da u trudnoći bude pokretljivija u svojim sastavima i time olakša rađanje ploda. I tako, porast tjelesne težine trudnice, posturalne promjene, uvećanje stomaka i istezanje trbušnih mišića počinju da ometaju pravilan položaj pršljenova kičme i kostiju zdjelice izazivajući njihovu subluksaciju.

Svi ovi faktori predstavljuju opterećenje za zglobove, nerve i diskuse naročito u donjem dijelu leđa i uzrokuju bolove i disfunkcije organa male karlice. Išijas je relativno čest simptom tokom trudnoće. Izaziva bolove, trnce i ukočenost donjeg dijela leđa koji se šire niz jednu ili obje noge sve do stopala. Išijas se javlja zbog subluksacije zglobova koja je udružena sa grčem mišića u tom regionu tijela. Išijas koji se pojavljuje u trudnoći često brzo nestaje poslije kiropraktičkog tretmana.

Bezbolno otklanjanje trudničkih tegoba kiropraktikom

Trudničke tegobe i promjene u tijelu
Dr Boris Škarica – doktor kiropraktike, doktor porodične medicine

Tokom trudnoće trudnica se stalno prilagođava promjenama u svom tijelu. Kiropraktika je zdravstvena disciplina koja im pomaže da se ovim promjenama uspješnije prilagode. Kiropraktičari su jedini doktori koji su educirani i licencirani da diagnosticiraju i koriguju sublukscije koje su uzrok brojnih tegoba i bolova u trudnoći. Ne treba zaboraviti da kiropraktičari otklanjaju bolove i tegobe bez upotrebe medikamenata, što je tokom trudnoće od velike važnosti, kako za majku, tako i za plod.

Naučne studije su potvrdile uspješnost kiropraktike! Kiropraktički tretman tokom trudnoće uspostavlja ravnotežu mišićno-koštanog i nervnog sistema omogućavajući uspješniji porođaj. Naučne studije su također pokazale da trudnice koje su imale kiropraktičke tretmane prije porođaja ili u toku samog porođaja nisu patile od razarajućeg bola u leđima tokom porođaja i da je njihov porođaj trajao značajno kraće u odnosu na trudnice koje nisu imale kiropraktičke tretmane. Napredovanjem trudnoće centar ravnoteže tijela trudnice se sve više pomijera prema naprijed, ispred zdjelice. Ovaj dodatni pritisak prema naprijed dovodi do povećanog pritiska u zdjelici, njenim zglobovima i lumbalnom dijelu kičme. Sa napredovanjem trudnoće povećava se krivina lumbalnog dijela kičme (lumbalna lordoza) izazivajući dodatni pritisak na veoma osjetljive fasetne zglobove u zadnjem dijelu lumbalne kičme. U ovom periodu već postojeći problemi sa kičmom se pogoršavaju i dovode do bolova, različitih disfunkcionalnih poremećaja što izaziva zabrinutost i otežava svakodnevnu aktivnost trudnice.

Naučne studije su pokazale da se kod približno polovine trudnica tokom trudnoće razviju tegobe u donjem dijelu kičme. Ove tegobe su najčešće u trećem trimestru trudnoće kada je i najveći porast težine. Kiropraktički tretman trudnice ne samo da može osloboditi trudnicu tegoba i bolova, nego ih može i spriječiti, stvarajući tako uslove i bolju atmosferu za lakši i sigurniji i brži porođaj. To je siguran i uspješan način da se pomogne kičmi i zdjelici da izdrže progresivni porast opterećenja i uspostavljanje težišta tijela. Većina trudnica potvrđuje da kiropraktički tretmani smanjuju potrebu za trošenjem lijekova protiv bolova tokom trudnoće. Naučne studije su također pokazale da kiropraktički tretmani tokom trudnoće mogu da ubrzaju porođaj.

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole

Call Now ButtonPozovite