+387 65 309 863
+387 65 309 863

Istorija kiropraktike

David Palmer je osnivač kiropraktike. Palmer je rođen 07. 03. 1845. godine u Pickeringu pored Toronta u Kanadi. Sa porodicom se preselio u SAD u svojoj 20. godini života. 1897. godine osnovao je prvu školu kiropraktike. Poslije toga osnovao je i kiropraktičke školu u Oklahomi, Oregonu i Kaliforniji. David Palmer je smatrao da 95% oboljenja nastaju zbog subluksacija kičme, a ostalih 5% zbog subluksacija ostalih zglobova na tijelu. Njegovo učenje je nastavio njegov sin B.J.Patrick.

Hipokrat je savjetovao: “Upoznajete kičmu jer je ona odgovorna za mnoge bolesti”.

Herodotus, savremenik Hipokrata, stekao je slavu liječenjem bolesti korekcijom kičmenih poremećaja koristeći vježbe. Ako bi pacijent bio suviše slab za vježbe Herodot je sam vršio manipulacije na njegovoj kičmi. Filozof Aristotel je bio “skeptičan” prema Herodotovom pristupu jer “Herodot je od staraca pravio mladiće i tako je previše produžavao njihov život”.

Palmer je u početku radio kao magnetoterapeut. Jednog dana ga je posjetio domar Harvey Lillard's koji je radio u njegovoj kući i požalio se da mu je prije nekoliko godina pri naglom pokretu nešto “cvaknulo” u vratnoj kičmi i da od tada ne čuje. Palmer je njegov poremećaj u vratu povezao sa pojavom gluhoće. Izvršio je repoziciju subluksiranog vratnog pršljena i domaru se ponovo vratio sluh. Ovo izliječenje se smatra početkom kiropraktike.

David Palmer je zbog velikog uspjeha u liječenju kiropraktikom bio oputužen od strane doktora da radi bez licence te je zbog toga bio osuđen na novčanu i zatvorsku kaznu. Po izlasku iz zatvora nastavio je sa kiropraktičkom praksom jer rijeku pacijenata koja je stalno hrlila ka njemu i tražila pomoć niko nije mogao da zaustavi.

Od 1906. do 1913. , D.D. Palmer izdao je dvije knjige o kiropraktici, “The Science of Chiropractic” (Istorija kiropraktike) i knjigu “The Chiropractors Adjuster.” (Kiropraktički tretman). Umro je u Los Angeles-u u 68. godini života.

Sin D.D. Palmera, Bartlett Joshua, bio je podjednako fasciniran kiropraktikom kao i njegov otac. Sa uspjehom je nastavio očev rad u ovoj oblasti. Bartlett ili B.J. zaslužan je za razvoj kiropraktike u jasno definisan i jedinstven zdravstveni sistem.

doktor1122Prvi sertifikovani doktor kiropraktičar u BiH je dr B. Škarica. Sertifikat iz kiropraktike je stekao na usavršavanju koje je organizovalo njemačko udruženje doktora za manuelnu medicinu DGMM Berlin, čiji je redovni član.

Call Now ButtonPozovite