+387 65 309 863
+387 65 309 863

Carski rez i oporavak nakon carskog reza

Carski rez i oporavak  je nešto dugačiji od oporavka poslije vaginalnog porođaja. Poslije carskog reza bićete smješteni u jednicu intenzivne njege gdje će vaš oporavak biti permanentno nadgledan. Najčešće poslije 24 sata bićete premješteni na odjeljenje sa ostalim porođenim ženama.

Također ćete primati i sredstva za ublažavanje postoperativnih tegoba i bolova. U prvih 24 sata poslije porođaja medicinska sestra i Vaš ljekar će Vas ohrabrivati da što prije ustanete iz kreveta i da malo prošetate kako bi se smanjila šansa za stvaraje krvnih ugrušaka u krvnim sudovima nogu.

Šetnja može smanjiti stvaranje gasova u crijevima, što se često dešava poslije carskog reza. Iako će Vam ova šetnja u početku biti neprijatna, biće Vam od velike koristi. Vaše tegobe i bolovi će nestati u nekoliko narednih dana.

Poslije carskog reza u bolnici se obično ostaje od 3-5 dana. U ovom periodu ćete biti u mogućnosti da hranite i njegujete Vašu bebu onoliko koliko to bude potrebno.

Kada treba nazvati doktora

carski rez

U određenim situacijama se po završetku carskog reza mogu razviti postoperativne komplikacije i tada trebate smjesta pozvati vašeg doktora. Poslije carskog reza obavezno pozovite svog doktora ako primijetite slijedeće:

-teško krvarenje koje zahtijeva novi higijenski uložak svakog sata ili češće u periodu od 4-5 sati.

-vaginalno krvarenje koje se pogoršava.

-ako uočite krvne ugruške koji su veći od loptice za golf.

-ako imate povišenu tjelesnu temperaturu ili povećanje tečnosti iz drenaže ili ako dođe do krvarenja na mjestu operativnog reza.

-otok potkoljenica i/ili natkoljnica koji je praćen jakim bolovima i crvenilom što ukazuje na duboku trombozu vena.

-ako su prisutni bilo koji simptomi teške postpartalne depresije, uključujući osjećanje beznađa, halucinacije ili druga opasna stanja i razmišaljnja.

Ožiljak posle carskog reza

Ožiljak na vašem stomaku koji potiče od od carskom reza će postepeno blijediti i istanjivati se, a Vi ćete se ponovo osjećati kao i prije operacije. Na kontrolnom pregledu šest nedelja poslije porođaja, Vaš doktor će Vam odobriti početak vježbanja i započinjanje sa intimnim odnosima.
Imajte u vidu da je svaka žena posebna kao što je i poseban njen psihofizički oporavak poslije carskog reza. Izbjegavajte poređenje sebe sa drugima ženama i uživajte u novostečenoj radosti mjačinstva.

Žene koje su imale carski rez tvrde da oporavak od carskog reza nije teži od oporavka poslije vaginalnog porođaja.

Neke od njih tvrde je je taj oporavak bio čak i brži?

Učestalost carskih rezova je u stalnom porastu i prema dostupnim podacima kreće se od 10 – 25%. Carski rez je velika akušerska operacija koja sa sobom nosi određene rizike kako za majku tako i za plod.

Žene koje su već imale carski rez, narednu trudnoću mogu završiti vaginalnim putem ako za to postoje odgovajući uslovi. Ako ste zainteresovani za vaginalni porođaj poslije carskog reza posavjetujte se sa svojim doktorom o mogućim prednostima i rizicima.

Dr Boris i Bojana Škarica

Call Now ButtonPozovite