+387 65 309 863
+387 65 309 863

1. i 2. nedelja trudnoće – prvi trimestar

1 i 2. nedelja trudnoće su izuzetno uzbudljive i mistične za većinu žena. Tokom prve nedelje i poslije iskusićete zadovoljstvo stvaranja života, što je za većinu žena najvažniji događaj u životu.

Mama – 1. i 2. nedelja trudnoće

Tokom 1. i 2. nedelje menstrualnog ciklusa stvara se jajna ćelija koja će poslije ovulacije biti oplođena. U ovom periodu većina žena osjeti veoma slabe ili nikakve simptome. Prva i druga nedelja se uglavnom sastoje od procesa sazrijevanja jajne ćelije, ovulacije i njene oplodnje. Tokom prve i druge nedelje trudnoće vaše tijelo proizvodi estrogen i progesterom u velikim količinama radi pripreme tijela za ovulaciju (ispuštanje jajne ćelije iz jajnika). Aktivnim pokretima jajovod usisava jajnu ćeliju i prenosi je u šupljinu materice. Tokom prolaska jajne ćelije kroz jajovod ona će biti oplođena.

Savjeti – 1. i 2. nedelja trudnoće

Uovom periodu preporučljivo je uzimanje C vitamina i folne kiseline radi prevencije defekta neuralne tube ploda. Izbjegavajte konzumiranje alkohola, pušenje pa čak i boravak u prostoriji ispunjenom duvanskim dimom, rendgenska snimanja i uzimanje medikamenata. Lijekove koje ste do tada trošili možete dalje koristiti samo uz odobrenje vašeg ginekologa.

Sluznica vaše materice zadebljava i sprema se ovulacija. Neke žene mogu osjetiti bol koji se javlja kao posledica ovulacije u predjelu jajnika Saznanje o datumu ovulacije može biti korisno za utvrđivanje trudnoće.

Dr Boris i Bojana Škarica

prva i druga nedelja trudnoće
Doktor Boris i Bojana Škarica
Call Now ButtonPozovite