+387 65 309 863
+387 65 309 863

3. nedelja trudnoće – prvi trimestar

3. nedelja trudnoće i ovulacija je završena i jajna ćelija je oplođena. U ovoj nedelji (prvi trimestar treća nedelja) oplođena jajna ćelija se ukopava u sluznicu materice zbog čega se može javiti i vrlo oskudno krvarenje – inplantaciono krvarenje. Iako vaša „beba“ raste nevjerovatno brzo u trećoj nedelji trudnoće ona je previše mala da bi se mogla vidjeti golim okom. U ovom trenutku „beba“ ima oblik malog mjehurića koji se naziva blastocista sa promjerom od 0,1- 0,2 mm.

U toku treće nedelje trudnoće počeće da se skuplja amnionska tečnost oko ćelija koje su poredane u formi maline. Dešava se u šupljini od koje će nastati amnionska ovojnica. Amnionska tečnost će pomoći da vaša beba u narednih devet mjeseci bude udobno smještena. Tokom treće nedelje vaša ćelijska loptica koristi jednu primitivnu vrstu sistema za cirkulaciju koja se sastoji od sistema kanalića koji je povezuju sa zidom maternice. Posteljica će se razviti kasnije, ali i pored toga vaša će beba na vrijeme dobiti sve hranljive materije koje joj budu potrebne za rast i razvoj.

Mama – 3. nedelja trudnoće

U trećoj nedelji na sebi ne možete primijetiti niti osjetiti nikakve promjene izazvane trudnoćom. Većina žena neće primijetiti nikakve promjene ni u nekoliko slijedećih nedelja. Možda će te u to vrijeme moći jedino da utvrdite trenutak ovulacije. Neke žene mogu da osjete ovulaciju. Najsigurniji pokazatelj ovulacije je bol ili grčevi na jednoj strani stomaka. Žene u periodu ovulacije stvaraju veoma veliku količinu bistre i elastične cervikalne sluzi.

Jedan pokazatelj da ste možda trudni je i oskudno krvarenje. To se ponekad dešava u toku oplodnje, što neke žene tumače kao premenstrualno krvarenje. Ovo krvarenje zapravo nastaje zbog ukopavanja (implantacija) oplođenog jajašca u sluznicu materične šupljine. To se obično dešava 6. dana oplodnje ili krajem treće nedelje trudnoće. Ako ste zatrudnili poslije vantjelesne oplodnje ili neke druge metode podpomognute oplodnje imate veće šanse za višeplodnom trudnoćom. Vjerovatnoća da će te roditi dvojke je 1:40

Šanse za višeplodnu trudnoću

Mnoge trudnice se pitaju kolike su šanse da im se desi višeplodna trudnoća. Višeplodna trudnoća može nastati ako se u ovulaciji iz jajnika izbaci više od jedne jajne ćelije. Jajne ćelije mogu biti oplođene sa dva različita spermatozoida, što dovodi do pojave takozvanih dizigotnih blizanaca. Identični blizanci se razviju kada se jedna jajna ćelija podijeli u dvije a onda se te dvije identične ćelije u kasnijem razvoju razvijaju zasebno u dva identična blizanca (jednojajčani blizanci). Kod identičnih blizanaca postoji identična hromozomska struktura, isti pol i isti izgled.

Kod trojki i četvorki moguće su višestruke kombinacije. Ponekada se jedna jajna ćelija podijeli u dvije i tako nastaju identični blizanci, a druga jajna ćelija može biti oplođena drugim spermatozoidom pa tako nastaju trojke. Ljudsko tijelo posjeduje beskonačne mogućnosti.

Ako u vašoj bližoj familiji postoje slučajevi višeplodnih trudnoća imate veću šansu za višeplodnu trudnoću. To ne znači da će se ona obavezno i desiti. Žene koje su imale više od jednog porođaja imaju veću šansu da dobiju dvojke od onih koje su prvi put trudne. Višeplodne trudnoće su danas mnogo češće nego ranije zbog sve češće primjenljivanih metoda asistirane reprodukcije, odnosno tehnologije vantjelesne oplodnje.

Oplodnja (koncepcija) – 3. nedelja trudnoće

Oplodnja je najvažniji događaj u trećoj nedelji trudnoće. Kada se jajna ćelija susretne sa spermatozidom, da bi se začela beba spermatozoid prvo mora prodrijeti kroz njen vanjski omotač. To će uspjeti samo jednom od stotina spermatozoida koji je okružuju. Kada stigne do unutrašnjosti jajne ćelije ovaj spermatozoid će udružiti svoje hromozome sa hromosomima jajane ćelije.

U osnovi beba je sačinjena od kombinacije vaših hromosoma i hromosoma vašeg partnera. Svako od vas daje po 23 hromozoma za razvoj bebe. Poslije tri dana jajna ćelija je oplođena i formiran je embrion koji se sastoji od 9 ćelija.

Savjeti – 3. nedelja trudnoće

U prvim nedeljama trudnoće je veoma važno da vodite računa o sebi. Najbolji način je da vodite zdrav život i da se zdravo hranite.

Trebalo bi razmisliti o režimu tjelovježbi koje će vam preporučiti i razjasniti vaš ginekolog. Ukoliko do sada niste nikada vježbali i sada želite da počnete a trudni ste, možete da usvojite zdrav i aktivan način života. Ako ste prije trudnoće bili aktivni, uz nekoliko izmjena možete i dalje nastaviti sa tim navikama.

Navike

Početak trudnoće je pravo vrijeme da se odreknete čaše vina. Steknite nove navike u trudnoći. Meditacija je odličan i lak način da se relaksirate i korisna je za vas i vašu bebu. Ako osjetite potrebu za starim navikama, razmislite o nekoj alternativi na primjer soku od grejpfruta. Ne budite zabrinuti zbog alkoholnog pića koje ste kozumirali prije nego što ste postali svjesni da ste trudni. Nije vjerovatno da to može imati štetne posljedice na vašu bebu. Kad odlučite da zatrudnite ili ste već trudni važno je da odmah donesete odluku o zdravom načinu života da bi vašem djetetu osigurali neometan razvoj. U tome zatražite pomoć i podršku vašeg partnera koji će se u znak podrške možda i sam odreći svog večernjeg pića.

Dr Boris i Bojana Škarica

prvi trimestar treća nedelja
Doktor Boris Škarica

Call Now ButtonPozovite