+387 65 309 863
+387 65 309 863

5. nedelja trudnoće – prvi trimestar

Beba – prvi trimestar peta nedelja

5. nedelja trudnoće se mnogo razlikuje od četvrte. Tokom pete nedelje dužina ploda mjerenog od potiljka do trtice iznosi 1,5mm – 2,5mm. Moglo bi se reći da je veličine zrna riže. Kako god, ona sada raste i razvija se u svakom smislu. U ovoj nedelji se nastavlja razvoj vitalnih organa.

Na početku pete nedelje trudnoće započinje formiranje centralnog nervnog sistema, mišića, kostiju i srca. Od ove nedelje započinje i rani razvoj koštanog sistema. Treba znati da je svaka ljudska jedinka jedinstvena pa će se i vaša beba razvijati na sebi svojstven način, ponešto drugačiji od ostalih.

Možda su najinteresantnije promjene koje se dešavaju u petoj nedelji trudnoće one promjene koje se dešavaju na srcu.

Promjene – 5. nedelja trudnoće

U ovoj nedelji srce se dijeli u dvije odvojene komore i započinje sa pumpanjem krvi. Srce se formira od srednjeg ćelijskog omotača koji se naziva mezoderm. Ostali organi koji će se formirati od ovoga omotača su mišići, hrskavice i kost. Od njega se formiraju i primitivna placenta i pupčanik. Neuralna tuba se formira od gornjeg ćelijskog omotača kojeg nazivamo ektoderm. Koža, kosa, nokti, znojne žlijezde, će se također formirati od ovog ćelijskog omotača. Pluća, crijeva, tireoidna žlijezda i pankreas se formiraju od trećeg ćelijskog omotača kojeg nazivamo endoderm.

Mama

Vaša trudnoća će biti vidljiva tek za nekoliko nedelja. Žene koje su već rađale navode da su primijetile povećanu nadutost u stomaku od pete nedelji trudnoće, što je istovremeno i tipična menstrualna tegoba. Zbog toga neke žene zaključe da im kasni menstruacija i da je nadimanje jednostavno posljedica tog zakašnjenja.

U ovom periodu vaše dojke biće napete i bolne a vi će te osjećati grčenje u malom stomaku. Zbog porasta hormona moguće su i glavobolje. Ovi simptome rane trudnoće nisu obavezni. Neke trudnice ne osjećaju nijedan od ovih simptoma, zato ne paničite ako izostanu. Međutim ako ovi simptomi iznenada nestanu javite se svom ginekologu.

Jutarnje mučnine

Jutarnja mučnina može započeti u petoj nedelji trudnoće i vjerovatno neće proći u nekoliko narednih nedelja. Mučnina koja je povezana sa trudnoćom može se javiti u bilo koje doba dana, jutra ili večeri. Neke žene pate od jutarnje slabosti tokom cijele trudnoće. Takve tegobe najčešće spontano nestaju ili se ublažavaju poslije prvog trimestra trudnoće. Postoje i načini za ublažavanje ovih tegoba.

Trudnice koje pate od jutarnje mučnine trebaju imati uz krevet slani keks kreker i mineralnu vodu. Uzmite poneki zalogaj i gutljaj od toga prije nego što ustanete. Jutarnja mučnina je jače izražena na prazan želudac ili na prepun želudac. Neke trudnice ujutro piju čaj od nane, kamilice, crni ili indijski čaj ili limunadu da ublaže mučninu. Drugi način je uzimanje vitamina B6. Postoje čajevi koji mogu biti štetni u trudnoći pa ih ne treba uzimati na svoju ruku. Čaj od sene (Bekunis) koji se koristi protiv opstipacije u trudnoći ne treba koristiti.

Jutarnji umor je najčešći simptom rane trudnoće u petoj nedelji. Umor je uobičajen tokom cijele trudnoće ali je ipak najizraženiji na njenom početku. Ako osjećate jak umor nastojte da se tokom dana odmarate što više. Nemojte uzimati dodatnu šoljicu kafe da vas “podigne” jer previše kofeina može nepovoljno uticati na razvoj ploda. Redovno vježbanje je pravi način da ojačate. Ako ste u mogućnosti da izađete na svjež i čist vazduh radije prošetajte.

Rane komplikacije u trudnoći

Na žalosttrudnoća ponekad krene naopako. Može biti i vanmaterična. To se dešava kada se oplođeno jajašce ugnijezdi izvan maternice, najčešće u jajovodu. Postoje izuzetno male šanse da se oplođeno jajašce ugnijezdi na jajniku ili u gliću maternice. Vanmaterična trudnoća se javlja jednom u 100 trudnoća. Rizik da dobijete vanmateričnu trudnoću će biti povećan ako ste preboljeli karličnu infekciju ili neku drugu infekciju koja bi mogla začepiti vaše jajovode. Žene koje su već imale vanmateričnu trudnoću imaju veće šanse da im se ponovi.

Osnovni simptomi vanmaterične trudnoće su: vaginalno krvarenje, abdominalna bol i mučnina. Ovi simptomi mogu i da izostanu ili da liče na simptome uredne rane trudnoće. Zato je ponekad veoma teško ustanoviti vanmateričnu trudnoću. Najbolji način da se utvrdi postojanje vanmaterične trudnoće je mjerenje nivoa humanog horiogonadotropnog hormona (HCG) u krvi. Ovaj hormon se luči u trudnoći i udvostručuje svoju koncentraciju u krvi svaka dva dana. Ako nivo HGC hormona ne raste normalno može se posumnjati u postojanje vanmaterične trudnoće. Ultrazvuk može takođe pomoći u diagnozi vamaterične trudnoće, ali nije u potpunosti pouzdan jer vanmaterična trudnoća nema tipično mjesto javljanja niti tipičan ultrazvučni izgled.

Komplikacije u trudnoći

Ako je vanmaterična trudnoća utvrđena, ginekolog će vam najvjerovatnije preporučiti hirurški tretman. Operaciju treba izvršti najhitnije, prije nego što nastupi oštećenje jajovoda i teško krvarenje koje može biti opasno po život. Operaciju vanmaterične trunoće treba izvršiti što ranije kao bi se smanjilo oštećenje jajovoda i poboljšala šansa za narednu trudnoću.

Ostale komplikacije trudnoće u ovom periodu uključuju anembrionalnu trudnoću “Blighetd ovum ” i molarnu trudnoću. Anembrionalna trudnoća nastaje kada se oplođeno jajašće ugnijezdi u materici ali se plod uopšte ne razvije. Spontani pobačaj je tipičan kraj ovakve trudnoće.

Molarna trudnoća se razvije kada je oplođeno jajašće abnormalno od trenutka same oplodnje. Obično se oplođeno jajašće ne razvije u embrion ili ako se razvije nastaju takve anomalije u razvoju da nije sposoban za život. Molarna trudnoća se pojavljuje jednom u 1000 trudnoća. Molarna trudnoća zahtijeva hirurško uklanjanje abnormalnog tkiva koje predstavlja produkt abnormalnog začeća.

Većina žena će ipak imati normalnu trudnoću. Teško je ne brinuti se zbog potencijalnih komplikacija, ali baš zbog toga trudnica treba za zauzme pozitivan i optimističan stav. Što se više opustite i uživajte u promjenama vašeg tijela, biće veća vjerovatnoća da će se sve dobro završi. Ako u trudnoći uočite bilo kakve nenormalne simptome, uključujući i krvarenje odmah se javite svom ginekologu.

Savjeti

Neke žene ne žele da saopšte da su trudne sve do 12. nedelje trudnoće, jer je opasnost od spontanog pobačaja u tom prioda najveća. Da li ćete vi donijeti istu odluku zavisi od vas i od vašeg partnera. Mnoge žene osjećaju veliko zadovoljstvo kad mogu podijeliti svoju radost sa prijateljima i familijom. Ako nešto krene kako ne treba, u nevolji mogu računati na pomoć i razumijevanje svoje okoline. Druga mogućnost je svoju privatnost zadržati za sebe.

Dr Boris i Bojana Škarica

5. nedelja trudnoće
Doktor Boris Škarica

Call Now ButtonPozovite