+387 65 309 863
+387 65 309 863

7. nedelja trudnoće – prvi trimestar

Beba – 7. nedelja trudnoće

Tokom sedme nedelje trudnoće vaša beba će rasti velikom brzinom i biće dugačka 13 mm. U 7. nedelji trudnoće crte lica bebe postaju izražajnije. Sada se već mogu raspoznati i usta, takođe se formira i jezik. Tokom ove nedelje bebine oči se sve više oblikuju i sada posjeduju retinu i sočiva. Mišićni se formiraju, a beba počinje da stvara svoj vlastiti tip krvi. Pokreti su nekoordinisani.

Ako biste bili u mogućnosti da pažljivo promatrate vašu bebu mogli biste vidjeti‚ tanke opnice između prstiju ruku i nogu. Začetci zuba počinju da se formiraju, a tanke vene se pojavljuju ispod površine kože. Započinje i formiranje crijeva. Od sada bebina jetra radi marljivo da započne sa proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca.

Mama – 7. nedelja trudnoće

U 7. nedelji trudnoća se još uvijek ne primjećuje. Možda ćete primjetiti da vaše omiljene farmerke nisu više tako udobne kao ranije. Možda će vam se činiti da treba proći vječnost dok se promjene koje će trudnoća izazvati na vama budu uočljive. Ne brinite, te promjene će doći brže nego što vam se čini.

U svakom slučaju u 7. nedelji trudnoća se sve više osjeća. Vjerovatno ste već doživjeli jutarnje mučnine. Ako patite od migrenoznih glavobolja one u trudnoći mogu biti blaže ili slabije nego izvan trudnoće. Dok neke žene u trudnoći osjete potpuni nestanak glavobolja kod nekih žena glavobolje postaju učestalije i jače izražene nego ranije.

Glavobolje – 7. nedelja trudnoće

Neke žene dožive svoju prvu migrenoznu glavobolju tek u trudnoći. Migrene nastaju širenjem krvnih sudova u mozgu. Migrene u trudnoći mogu započeti kao obične glavobolje sa tupim bolom ili pulsiranjem sa tipičnom progresijom bolova. Konstantne pulsacije na jednoj ili na obje strane glave su čest simptom migrene. Na žalost migrena nije obična glavobolja. Često je praćena mučninom i povraćanjem. Tokom migrenoznog napada mogu se osjetiti neugodne senzacije u vidu blještave svjetlosti koja se zove aura.

Migrena u toku trudnoće uglavnom nije opasna. Ako su migrenozni napadi povezani sa drugim tegobama uključujući zamagljeni vid to trebate svakako odmah saopštiti svom ginekologu! Postoje određene stvari koje mogu provocirati migrenozne glavobolje, kao što su stres, kafa, hormoni, pušenje, jaki mirisi, nesanica, čokolada, sir i vino.

Iako ne možete uticati na vaše hormonske promjene možete poduzeti neke postupke da olakšate nelagodnost koje ove promjene izazivaju. Nekima pomaže hladan peškir ili ledena vrećica na glavi da ublaže bolove. Druge trudnice jednostavno radije leže. Meditacija i joga su takođe korisne u trudnoći. Nesteroidne anireumatike i aspirin treba izbjegavati u trudnoći.

Najuspješnije liječenje glavobolja

Do sada najuspješniji način tretiranja glavobolja u trudnoći su kiropraktički tretmani koji su se pokazali jako uspješnim i sigurnim kako za trudnicu tako i za plod. Na žalost u našoj Zemlji postoji veoma malo sertificiranih kiropraktičara koji su osposobljeni za otklanjanje glavobolja u trudnoći.

Ako imate veoma jake glavobolje onda je najbolje da se odmah javite svom ginekologu. Postoje i neki medikamenti koji se mogu koristiti u težim slučajevima. Nikada nemojte zaboraviti da će se jednog dana vaša trudnoća završiti i da će te tada u svom naručju imati bebu koja će vas ispunjavati neizmjernom srećom. Tada će vrijeme poteškoća već biti zaboravljeno.

Savjeti

Sve što jedete tokom 7. nedelje trudnoće može potencijalno uticati na vašu bebu. Naučite koju vrstu hrane u trudnoći treba jesti a koju ne. Mnoge trudnice razviju nesavladivu želju za hranom. To je potpuno prirodna pojava, ali kada želja za hranom dobije ekstremne oblike može veoma povećati tjelesnu težinu.

Najveći broj striktnih vegeterijanaca u trudnoći mogu osjetiti veliku želju za biftecima i ostalim namirnicama od mesa. Isto tako mogu osjetiti snažnu odbojnost prema dotadašnjem vegeterijanskom načinu ishrane koji se sastojao gotovo isključivo od namirnica biljnog porijekla. Ovakve reakcije su uglavnom hormonski regulisane. Snažna želja za hranom može takođe ukazivati da vam nedostaju neke važne hranljive suspstance. Ako imate jaku želju prema namirnicama mliječnog porijekla to može ukazivati da vam možda nedostaje kalcijum.

Nesavladiva želja za hranom

Poznato je da se u trudnoći javlja želja za drugačijom vrstom hrane ili nekom sasvim neobičnom namirnicom koja se prije trudnoće uopšte nije konzumirala. To je rezultat povećanih metaboličkih potreba i zahtjeva za dodatnim kalorijama. Neke naučne studije pokazuju da se kod trudnica želja za hranom mijenja tokom trudnoće. Jedana od najčešćih trudničkih želja za hranom je želja za kiselim krastavcima i slanim grickalicama, kao i različitim vrstama voća. Želja za slanom hranom može ukazivati da vam je potrebno više natriuma u ishrani. Imajte na umu da trebate piti više vode ako unosite slaniju hranu jer ova hrana može dovesti do nadimanja.

Ako počnete jesti hranu čije ste količine prije trudnoće ograničavali možete da dobijete mnogo na težini. Na primjer vegeterijanci koji počinju da zadovoljavaju jaku želju za mesom ili sladoledom mogu mnogo brže povećavati svoju težinu od onih koji su već prije koristili te namirnice. Ako svoju glad za određenim namirnicama zadovoljite tako da uzimate tu vrstu hrane u malim količinama bez pretjerivanja manja je šansa da dobijete paketiće sala. Ako na primjer osjećate jaku potrebu za čokoladom, bolje je da imate pored sebe mini čokoladice nego da želju za čokoladom zadovoljite tako što će te pojesti cijelu čokoladnu tortu koju ste napravili za rođendan vašeg komšije.

Neke žene u toku trudnoće dobiju veoma neobične želje za hranom. Najčešći su primjeri želja za ofarbanim drvetom, zemljom, blatom i štirkom. Ovakve želje naravno ne treba zadovoljavati, nego se treba javiti svom ginekologu. Ovakve sklonosti ka neobičnim namirnicama ukazuju na nedostatak hranljivih materija. U interesu trudnoće oduprite se ovakvim neobičnim i štetnim prohtjevima.

Pretrage i medikamenti koji se preporučuju u 7. nedelji uredne trudnoće

Ultrazvučni pregled do 8. nedelje trudnoće treba uraditi radi utvrđivanja starosti trudnoće i određivanja datuma porođaja ako nije poznat podatak o zadnjoj menstruaciji ili ako su menstruacije bile neredovne. Rani ultrazvučni pregled je najbolji način za pravovremeno otkrivanje vanmaterične trudnoće.

Dr Boris i Bojana Škarica

7. nedelja trudnoće

Call Now ButtonPozovite