+387 65 309 863
+387 65 309 863

8. nedelja trudnoće – prvi trimestar

Beba – 8. nedelja trudnoće

U 8. nedelji trudnoće beba je dugačka 1,6 cm i teška 1g, otprilike kao zrno pasulja. Još uvijek je teško zamisliti da će vaš „pasuljčić“ jednog dana postati odrasla bebu.

Tokom 8. nedelje beba ubrzano raste. Sve do ove nedelje beba ima mali rep koji sada počinje da nestaje, a uskoro će dobiti i kapke koji će prekriti njene ispupčene oči. Dok se ruke i noge produžavaju, prsti na rukama i nogama su još uvijek spojeni tankim kožicama. Tokom ove nedelje mozak bebe sazrijeva dok se nervne ćelije međusobno povezuju, formirajući osnovnu neuronsku mrežu koju će koristiti u kasnijem životu.

Da li znate da je u ovoj nedelji formiran i vrh nosa? Pluća intenzivno sazrijevaju iako neće u potpunosti sazriti sve do pred kraj trudnoće. Također se i glavna disajna cijev koja polazi iz bebinog grla grana u manje grane.

U ovoj nedelji beba dobiva i laktove koji omogućavaju rukama da izvode kružne pokrete. Organi bebe sazrijevaju sve brže. I tako dok trepnete, vaše malo će dobiti izgled minijaturnog ljudskog bića sa deset prstića na šakama i stopalima, kožom i svim dijelovima tijela koje svi imamo.

Mama – 8. nedelja trudnoće

U 8. nedelji trudnoće definitivno počinjete da rastete iznutra. Iako se vaša maternica širi to se vjerovatno još uvijek neće moći vidjeti izvana. Ovo je očigledno kod žena koje su prvi put trudne iako će i one osjetiti lagano proširenje njihovog struka.

Vaš ginekolog će reći da vam je uterus u ovoj nedelji veličine grejpfruta, što je prilično veliki napredak u odnosu na njegovu predtrudničku veličinu kada je bio veličine šljive.

Tokom 8. nedelje dolazi do promjena na dojkama. Pored povećane osjetljivosti bradavica vjerovatno će te primjetiti i povećanje dojki. Dojke rastu tokom čitave trudnoće, a naročito pred kraj kada se pripremaju za dojenje.

Struk će još uvijek biti nepromijenjen i trudnoća se neće primjećivati. Vjerovatno će te biti iscrpljeni i borićete se sa mučninom. Ne zaboravite da simptomi rane trudnoće vremenom nestaju i da većina žena svoju trudnoću ubrzo prihvati sa zahvalnošću i zadovoljstvom.

Blage promjene

Sredinom prvog trimestra trudnoće neke žene osjete blage abdominalne grčeve. To je veoma česta pojava koja može da traje nekoliko nedelja. Grčevi su obično blagi i nisu štetni. Ginekolog vam tada može preporučiti odmor i izbjegavanje fizičkih napora. Ne zaboravite da se i vaše tijelo prilagođava rastu ploda, maternica se razvlači što povremeno može izazvati određene neugodnosti. Ali ako imate jake abdominalne bolove ili grčeve koji traju duže vrijeme i pogoršavaju se , ili ako imate grčeve udružene sa vaginalnim krvarenjem odmah se javite ginekologu.

Od sada možete imati i bolove u krstima. Ovi bolovi su česti (kod 80% trudnica) i rezultat su pritiska povećanog uterusa na donji dio kičme, ali i velikih promjena u statici i dinamici kičme. Možete osjetiti oštar bol u krstima, bokovima i na vanjskoj strani butina. Ta bol verovatno nastaje pritiskom uterusa na ishiadični nerv koji inervira te dijelove tijela. Za rješavanje ovih tegoba idealan je kiropraktički tretman.

Savjeti – 8. nedelja trudnoće

Većina žena se u prvom trimestru pribojava spontanog pobačaja. Nažalost malo toga se može učiniti da se to spriječi. Spontani pobačaj se najčešće dešava u prvih 13 nedelja trudnoće. Spontani pobačaj je relativno čest u prvom trimestru trudnoće i dešava se u oko 15% trudnoća. Većina žena doživi spontani pobačaj u ranoj trudnoći a da toga i ne budu svjesne. Najčešći razlozi spontanog pobačaja u ovom periodu trudnoće su hormozomske abnormalnosti koje ukazuju da fetus neće biti sposoban za vanmaterični život. Vanjski faktori, uključujući i faktore životne okoline takođe mogu uticati na ishod trudnoće. Zbog toga treba poduzeti sve mjere opreza kako bi ste izbjegli štetni efekti okoline.

Svako krvarenje u trudnoći nije znak pobačaja. Krvarenje u ranoj trudnoći može biti rezultat fizičke iritacije grlića maternice poslije seksualnog odnosa. Odmor i apstinencija od seksualnih odnosa može biti dovoljni da se takvo krvarenje zaustavi. U nekim slučajevima sukrvičavi vaginalni iscjedak prije će predstavljati prijetnju nego znak stvarnog pobačaja. Krvarenje udruženo sa grčevitim bolovima predstavlja ozbiljan simptom. Ako su bolovi i grčevi u malom stomaku jači i praćeni su vaginalnim krvarenjem veće su šanse da dođe do spontanog pobačaja. Tada će vaš ginekolog izvršiti bimanuelni i ultrazvučni prgled kako bi utvrdio stanje trudnoće. Ako se ustanovi uredna aktivnost ploda i ne uoči krvarenje iz posteljice, prognoze će biti dobre. Tada je potreban odmor i mirovanje da bi se krvarenje zaustavilo.

Nažalost, ultrazvučno ispitivanje može ustanoviti nepostojanje srčane aktvnosti ploda što govori o njegovom odumiranju. U nekim slučajevima može doći do kompletnog spontanog pobačaja (Abortus spontanus completus) tokom kojeg dolazi do potpunog izbacivanja svih dijelova ploda, posteljice i plodovih ovojaka, tako da poslije ovakvog pobačaja nema potrebe za medicinskom intervencijom (kiretaža).

Pobačaji

U slučaju nekompletnog spontanog pobačaja najčešće je potrebno proširiti kanal grlića meterice kako bi se obavila potrebna medicinska intervencija (kiretaža) sa ciljem da se odstrane svi zaostali dijelovi ploda i plodovih ovojaka. Takvo stanje se se označava kao nepotpuni ili inkompletni pobačaj (Abortus spontanus incompletus).

Iako trudnice teško doživljavaju spontani pobačaj, važno je znati da će većina žena koje su imale spontani pobačaj ponovo moći da zatrudni i da će imati normalnu trudnoću.

Zapravo, većina žena će u toku svog generativnog perioda imati barem jedan spontani pobačaj. Međutim, ako ste imali tri ili više uzastopnih spontanih pobačaja potrebno je da se utvrde uzroci. Najčešći uzroci uzastopnih pobačaja (habitualni pobačaj = 3 i više uzastopnih spontanih pobačaja) su u preko 95% slučajeva genetske i imunološke prirode.

Zapamtite! Ne snosite krivicu za vaš pobačaj. Ako ste podijelili radost vaše trudnoće sa prijateljima i voljenim osobama potražite od njih pomoć i razumijevanje i u ovim trenutcima. Teško je ne brinuti se zbog potencijalnih problema, ali uvijek imajte u vidu da većina trudnoća protekne uredno i da postoji velika šansa da ostvarite uspješnu trudnoću. Dobro raspoloženje i optimizam su pola uspjeha.

Dr Boris i Bojana Škarica

8. nedelja trudnoće
Dr Boris i Bojana Škarica
Call Now ButtonPozovite