+387 65 309 863
+387 65 309 863

9. nedelja trudnoće – prvi trimestar

Beba – 9. nedelja trudnoće

Beba će u ovoj nedelji rasti mnogo brže. U 9. nedelji trudnoće dugačka je 2,3 cm i teška 2g. U 9. nedelji trudnoće većina dijelova ploda kao što su glava, ruke, noge i trup su već formirani. Kada bi mogli da zavirite unutra i izbliza pogledate utvrdili bi ste da je dobila oblik minijaturnog ljudskog bića (sa veoma velikom glavicom!) U slijedećih nekoliko nedelja beba će ubrzano dobivati na težini. Bebin rep će nestati, a njeni organi i mišići će početi samostalno da funkcionišu. Teško je povjerovati da nešto što je tako malo već može biti u potpunoj funkciji.

Tokom 9. nedelje spojiće se bebini kapci i neće se otvarati sve do 27. nedelje trudnoće. Svakog dana bebino lice postaje sve izraženije sa ustima, nosom, nozdrvama koje postaju sasvim vidljive. Sa devet nedelja formiraće se polni organ, iako ga vaš ginekolog u ovoj fazi trudnoće neće moći odrediti. Pol djeteta se pomoću ultrazvuka obično može utvrditi između 18. i 20. nedelje trudnoće. Srce vaše bebe će se podijeliti u četri zasebne komore. U ovoj nedelji vaša beba zadovoljno pliva u svom udobnom i toplom domu.

Mama – 9. nedelja trudnoće

Vaš uterus i dalje raste i sada je svojom veličinom sličniji maloj dinji nego grejpfrutu. U ovoj nedelji se možete osjećati još više naduveno i letargično kao nikada do tada. Uočićete brži porast tjelesne težine, što će vjerovatno više biti povezano sa zadržavanjem tečnosti u organizmu nego sa stvarnim debljanjem. Ono što svakako trebate izbjeći je svakodnevno vaganje. Vaša težina može da varira od 0,5 – 2,5 kg unutar nekoliko dana što vas može uznemiriti ili obeshrabriti. Pokušajte se suzdržati od učestalih vaganja sve do posjete ginekologu čime ćete izbjeći nepotrebne neugodnosti. Povećanje tjelesne težine se ne odnosi na masne naslage. Na rođenju beba može biti teška između 3 i 4 kg.

Tokom trudnoće uterus raste i dostiže težinu od oko 1kg. Uobičajena težina posteljice iznosi 750g. Vaše dojke povećavaju težinu tokom trudnoće i mogu težiti od 750g do 1 kg pa i više. Volumen krvi se takođe povećava i dodaje ukupnom povećanju tjelesne težine još 2 kg. Tečnost koju tijelo zadržava tokom trudnoće može težiti više od 2 kg. Amnionska tečnost koja okružuje bebu može težiti oko 1 kg. Naslage sala koje dobijete tokom trudnoće povećavaju vam tjelesnu težinu prosječno za još 3,5 dodatnih kg. Zbog toga će se vaša tjelesna težina do kraja trudnoće povećati otprilike za 9 – 17,5 kg.

Većina žena će izgubiti najveći dio dobivene težine u prva tri mjeseca poslije porođaja. Uopšteno u toku porođaja izgubićete od 5 – 6,5 kg težine zbog težine bebe, posteljice i plodove vode. Dodatnih 3,5 – 5,5 kg izgubićete na kraju prve nedelje poslije porođaja. Preostale kilograme ćete skinuti pravilnom ishranom i programom redovnih vježbi. Vratićete se na svoju raniju predtrudničku tjelesnu težinu i kondiciju za samo nekoliko mjeseci poslije porođaja ali samo ako vodite računa o ishrani i radovno vježbate.

Promjene raspoloženja

U ovoj nedelji trudnoće mnoge trudnice su potištene i napete. Vaše raspoloženje se može mijenjati od ushićenja do osjećanja straha i strepnje. Mnoge žene su u ovoj nedelji plačljive i mogu zaplakati zbog nekih sasvim nebitnih stvari, na primjer dok gledaju reklame na televiziji. Upamtite da je ovo sasvim normalno i da je to posljedica povećanog nivoa hormona koji preplavljuju žensko tijelo. Povećani nivo progesterona takođe može dovesti do umora, pospanosti i može loše uticati na vaše raspoloženje. Neočekivane promjene u raspoloženju trudnice kao i neadekvatne socijalne reakcije ponekada mogu dovesti do nesporazuma sa partnerom /ili okruženjem. Zbog toga je važno da svom partneru objasnite da vaše promjenljivo raspoloženje predstavlja normalnu reakciju na trudnoću i da će poslije porođaja vaša emocinalna stabilnost ponovo biti uspostavljena.

Ako niste prvi put trudni u 9. nedelji možete uočiti da vam se struk malo ispupčio. U ovo vrijeme žene često razmišljaju o tome kako će ubrzo promijeniti svoj izgled i biti okruglije nego inače. U toku ove nedelje mogu se pojaviti i neki neugodni simptomi trudnoće kao što su nadimanje i gasovi. Mnoge trudnice često imaju nadutost, podrigivanje i žgaravicu.

Burni snovi

Trudnice često sanjaju neobične snove. Neobični i intenzivni snovi su također posljedica povećanja nivoa hormona ali i stanja povećanog emocionalnog tonusa i razmišljanja o trudnoći, predstojećem porođaju i bebi. Neke trudnice smatraju svoje snove veoma zabavnim, dok drugim ometaju san i umaraju ih.

Ukoliko patite od nesanice i imate loše snove pokušajte da promjenite nešto u spavaćoj sobi. Opuštanje, smanjenje stresa i napetosti mogu ublažiti najneugodnije snove i osigurati ugodan san. Spavanje na jastuku za trudnice može također značajno poboljšati kvalitet sna i noćni odmor.

Savjeti

Ako ste odlučili da se sami vagate onda to činite jednom nedeljno u isto doba dana, ujutro poslije jutarnje toalete i pražnjenja mokraćnog mjehura. Na taj način imaćete pouzdane rezultate i izbjećete nepotrebnu zabrinutost zbog dnevnog variranja u težini.

Ako vam prilikom pranja zuba krvare desni imate 18% veće šanse da doživite prijevremeni porođaj! Nekoliko naučnih studija je pokazalo da parodontoza u trudnoći može povećati rizik od prijevremenog porođaja ili rađanja novorođenčeta niske porođajne težine. Istraživanja ukazuju da posjeta stomatologu koja uključuje i duboko instrumentalno čišćenje vaših zuba može značajno da smanji rizik od prijevremenog porođaja. Što je loše za usta to je loše i za tijelo. Infekcija iz usta može se proširiti na tijelo, uzrokujući infekciju na udaljenim mjestima. Infekcije zubnog mesa mogu proizvoditi peridontalne otrove koji prolaze kroz posteljicu, što može dovesti do prijevremenog porođaja.

Trudnička upala gingiva je povezana sa crvenilom i otečenim desnima koje lako krvare. Dobra vijest je da se redovnim posjetama zubaru i odgovarajućom higijenom usne duplje simptomi upale desni smanjuju, a time i rizik od prijevremenog porođaja. Osigurajte kvalitetnu mekšu četkicu za zube, konac i druga sredstva za higijenu zuba. Redovno posjećujte zubara kako bi spriječili probleme koji mogu uticati na tok vaše trudnoće. Ponekad jednostavno održavanje higijene vaših usta može biti sve što je potrebno da obezbijedite siguran i uspješan porođaj. Zbog toga je posjeta stomatologu na početku trunoće je obavezna i neophodna!

Dr Boris i Bojana Škarica

Call Now ButtonPozovite