+387 65 309 863
+387 65 309 863

11. nedelja trudnoće – prvi trimestar

Beba – 11. nedelja trudnoće

Beba raste i dalje. 11. nedelja trudnoće beba je toliko mala da može stati na dlan. Dugačka je 4,1 cm i teška 7 g. Ako bi sada mogli da vidite vašu bebu primjetili bi da njena glavica zauzima otprilike polovinu ukupne veličine tijela. Sa njenim daljim rastom to će se mjenjati. Sada se pojavljuju zjenice kao i nokti na prstima.

Koža bebe je providna. Tanka je kao papir i takva će ostati sve do pred kraj trudnoće. U tankoj i providnoj koži vide se sitni krvni sudovi koji kroz nju prolaze. U ovoj nedelji vaše čedo bi trebalo biti sposobno da savije prste u pesnicu, a na desnima se formiraju pupoljci iz kojih će jednog dana niknuti zubi.

Od 11. nedelje beba gubi plovnu kožicu koja se nalazila između njenih prstića i oni sada postaju razdvojeni. Plod koristi prednosti velikog prostora u maternici i nesputano pliva u plodovoj vodi vrpoljeći se i udarajući svuda naokolo. U slijedeće tri nedelje prolazi kroz nevjerovatno brz rast i razvoj pri čemu će gotovo udvostručiti svoju veličinu. Ni u jednom drugom periodu razvoja vaša beba neće doživjeti tako brze promjene i rast kao u ovom periodu.

Mama – 11. nedelja trudnoće

Vi ste gotovo na kraju prvog trimestra trudnoće ali se još uvijek ne primjećuje da ste trudni, što neke trudnice može zabrinuti. Budite bez brige vaša materica je sada toliko velika da u potpunosti ispunjava karlicu i vjerovatno već proviruje iznad stidne kosti.

U 11. nedelji možete sasvim intenzivno osjećati trudnoću iako se ona još uvijek ne mora primjećivati. Primijetićete da vam kosa i nokti brže rastu. Kod nekih trudnica ova pojava se dešava tek u zadnjoj trećini trudnoće, dok kod nekih počinje na samom početku. Neke žene primjećuju da im je kosa manje uvijena nego inače. Ako patite od jakih jutarnjih mučnina one će se u nekoliko slijedećih nedelja ublažiti. Čim popuste jutarnje mučnine, trudnice u drugom trimestru trudnoće većinom počinju dobivati na tjelesnoj težini po pola kilograma nedeljno.

Odnos prema trudnoći u 11. nedelji može biti protivriječan. Budite optimist i upamtite da je u trudnoći poneka suza na licu sasvim uobičajna i normalna.

Savjeti – 11. nedelja trudnoće

Proširenje vena muči mnoge trudnice. Kod nekih koje su imale proširene vene prije trudnoće u trudnoći dolazi do pogoršanja. Proširenje vena nastaje zbog povećanog volumena krvi u krvnim sudovima i zbog pritiska uvećane maternice na vene u donjem dijelu tijela. Pritisak uterusa može povećati venski krvni pritisak naročito u venama nogu, dovodeći do proširenja krvnih sudova i varikoziteta.

Proširenje vena na vanjskim genitalijama može biti jako bolno. Vanjske genitalije žene mogu nateći i poprimiti oblik bolnih loptica. Ne plašite se, poslije porođaja smanjeni pritisak u maloj zdjelici i oblozi sa ledom će brzo smanjiti otok i bol. Dobro je što većina žena osjeti smanjivanje tegoba ubrzo poslije porođaja. Postoje mnogi uzroci koji mogu dovesti do povećanog rizika od nastanka proširenih vena u trudnoći, uključujući i familijarnu sklonost kao i povećanje tjelesne težine u toku trudnoće.

Povećani volumen krvi u trudnoći i težina materice može povećati pritisak u tankim venama stidnice, vagine i rektuma. Ako se prošire krvni sudovi stidnice (vulva) oni se nazivaju vulvarni varikoziteti, a ako se prošire krvni sudovi oko rektuma zovu se hemoroidi.

U trudnoći su hemoroidi često udruženi sa bolom, svrbežom i krvarenjem. Prošireni krvni sudovi mogu izaći izvan čmara i uzrokovati neprijatne tegobe. Na sreću postoje brojne kreme i supozitorije protiv hemoroida koji mogu znatno ublažiti tegobe.

Hemoroidi

Hemoroidi se obično uvećavaju sa napredovanjem trudnoće. U porođaju zbog povećanog pritiska, hemoroidi se mogu još više proširiti i stvoriti velike neugodnosti. Poslije porođaja sjedeće kupke, rektalni čepići i kreme sa anestetikom za lokalnu upotrebu mogu znatno olakšati tegobe. Kod većine žena hemoroidi se spontano smanjuju poslije porođaja.

Proširenje vena

Može li se išta poduzeti da se spriječi nastanak proširenja vena? Iako nema garancije uspješnosti postoje neke stvari koje mogu da umanje efekte proširenja vena i neugodu koju one izazivaju. Jedan od načina je i nošenje hula-hop čarapa za trudnice. Upotreba elastičnih medicinskih čarapa je odličan način za održavanje pravilne cirkulacije u nogama i sprečavanja pojave proširenih vena. Zbog postojanja proširenja vena prije trudnoće u trudnoći se može osjetiti blagi bol u nogama i tada je neophodno da preduzmete mjere prevencije proširenja vena da se situacija ne bi pogoršala. Elastične medicinske čarape hulahopke ili specijalne elastične pantole za trudnice treba obući ujutro u ležećem položaju prije ustajanja iz kreveta. Ovo će također ublažiti nastanak edema na nogama tokom dana.

Proširenje vena u trudnoći obično ne prestavlja ozbiljan zdravstveni problem i ne treba da vas zabrinjava. Većini žena najviše smeta njihov izgled. Ipak postoji manji broj trudnica sa povećanim rizikom od venske tromboze. Simptomi venske tromboze mogu biti tvrde, bolne ili crvene grudvice uz površinu kože, otok potkoljenica ili nogu. Krvni ugrušak koji je smješten ispod površine kože noge je površinski i ne smatra se opasnim. Vaš ginekolog će vam u tom slučaju preporučiti elastične čarape, obloge i odmor sa uzdignutim nogama. Ako se sumnja na postojanje krvnih ugrušaka u velikim dubokim venama, ginekolog će vam preporučiti ultrazvučni pregled Dopplerom. Ako se na ovaj način pronađe duboka venska tromboza DVT (deep venous thrombosis) onda je situacija veoma ozbiljna.

Tromboza dubokih vena nogu predstavlja ozbiljnu opasnost po život trudnice. Ako se tromb otkine i otputuje krvnim sudovima u pluća, dovešće do plućne embolije. Ovakve situacije su veoma rijetke, pa zbog toga ne treba da budete pretjerano zabrinuti, ali svakako razgovarajte sa svojim ginekologom da li kod vas postoji rizik od ovakve komplikacije.

Savjeti za proširenost vena

Ako primijetite da se proširenje vena ne smanjuje, postoje brojne metode za njihov tretman. Manje invazivne metode za tretman proširenih vena su skleroziranje vena čime se uklanjaju manje vene na nogama. Pocedura skleroptije uključuje davanje injekcija sa hemijskom supstancom u proširenu venu što dovodi do upale i sljepljivanja njenog zida. Ova procedura izaziva fibroziranje venskog krvnog suda i onemogućava dalju cirkulaciju krvi kroz njega, što dovodi do toga da se taj venski sud više ne može uočiti na koži. Za veće krvne sudove vaš doktor vam može preporučiti metodu mini-stripping ili neku vrstu laser terapije. Ako vas bole proširene vene i nekoliko nedelja poslije porođaja posavjetujete se o tome sa vašim ginekologom.

Još jedan način da sebi pomognete u prevenciji proširenja vena je da podignete noge kada god sjedite ili ležite. Ako ste kod kuće podignite noge. Treba izbjegavati sjedenje sa prekrštenim nogama, jer to otežava cirkulaciju krvi. Dok sjedite za stolom pronađite neki oslonac za noge. Ne zaboravite da s vremena na vrijeme ustanete i prošetate.

Redovno vježbanje

Redovno vježbanje je također veoma važno za prevenciju nastanka proširenih vena. Što više vremena provodite u sjedećem položaju veća je vjerovatnoća da će se krv zadržavati u vašim nogama. Ako se bavite poslom koji od vas zahtijeva duže sjedenje ili stajanje u toku pauze idite u šetnju da poboljšate cirkulaciju. Vježbajte svaki dan, čak iako sjedite na radnim mjestu radite vježbe istezanja. Grčenjem mišića na listovima nogu možete poboljšati cirkulaciju i smanjiti zastoj krvi u nogama. Uočićete također da vam redovno vježbanje podiže samopouzdanje pa je i zbog toga preporučljivo.

Pretrage i medikamenti u urednoj trudnoći

Prvi obavezni ultrazvučni (UZ) pregledtreba obaviti od 11.- 14. nedelje trudnoće, a optimalno u 12. nedelji. Pregled uključuje i otkrivanje strukturnih (morfoloških) anomalija ploda.

Dr Boris i Bojana Škarica

11. nedelja trudnoće
Dr B. Škarica
Call Now ButtonPozovite