+387 65 309 863
+387 65 309 863

12. nedelja trudnoće – prvi trimestar

Beba – 12. nedelja trudnoće

Bebin mozak i dalje raste dok traje 12. nedelja trudnoće iako nema isti izgled i strukturu kao što će imati na rođenju. Započinje lučenje žuči. Beba koja je sada teška 14g i dugačka 5,4 cm posjeduje reflekse i započinje sa pokretima probavnih organa što predstavlja pripremu za njem vanmaterični život. Rizik od spontanih pobačaja je značajno smanjen u ovoj nedelji.

Tokom 12. nedelje beba munjevito raste i razvija se.Genitalije bebe će uskoro početi poprimati muške ili ženske karakteristike. Tokom ove nedelje trudnoće mozak bebe će početi da proizvodi hormone, a nervne ćelije se ubrzano umnožavaju. Vaša beba možda već sada da sisa svoj palac, a njeni bubrezi počinju proizvoditi urin. Ako u ovoj nedelji stimulišete određene tačke na materici vaša beba će kao odgovor na tu stimulaciju reagovati pokretom.

Mama – 12. nedelja trudnoće

Ivi također “rastete”. Postajete sve širi! Krajem 12. nedelje materica izlazi iz karlice i pojavljuje se iznad stidne kosti, nastavljajući dalji rast u stomaku. Sada bi se trebali osjećati malo bolje a težak umor i mučnina bi mogli početi da slabe. Druge trudnice će na to morati da pričekaju nešto duže. Iako takom trudnoće materica raste čitavih devet mjeseci, ona će se poslije porođaja za samo sedam dana vratiti u svoju prvobitnu veličinu! Posteljica će početi proizvodnju hormona nekako u ovo vrijeme. Ako ste do sada imali problema sa cistom žutog tijela ona bi od ove nedelje trebala početi da nestaje. Rizik od spontanog pobačaja je još manji.

Tokom 12. nedelje trudnoće primjetićete i neke promjene na koži. Ako ste imali pjegice na koži prije trudnoće one će u trudnoći potamniti. Kod nekih trudnica se stvara tamna vertikalna linija u srednjoj liniji stomaka koja se zove tamna linija – linea nigra. Najčešće nastaje tokom druge trećine trudnoće, a izblijedi i nestane nekoliko nedelja poslije porođaja. Areole i bradavice na dojkama također potamne.

Upotreba krema

Druge žene dobijaju tamne mrlje na koži lica i vrata (chloasma uterinum) koje blijede i nestaju poslije porođaja. Uvijek nosite sa sobom i koristite kreme za zaštitu od sunca jer je vaša koža u trudnoći osjetljivija i zahtijeva bolju zaštitu. Na tržištu postoji dovoljno krema za zaštitu kože od sunca za trudnice.

Mnoge žene koriste kreme protiv bora i u toku trudnoće. Ako takve kreme sadrže veliku koncentraciju vitamina A treba prestati sa njihovom upotrebom. Previše vitamina A može štetiti i vama i vašem plodu. U normalnim količinama vitamin A je koristan za rast i razvoj ploda, naročito kostiju i zuba. Velike količine vitamina A mogu oštetiti jetru ploda i izazvati žuticu.

Tegobe – 12. nedelja trudnoće

U 12. nedelji se može pojaviti ili se pogoršati žgaravica. To je osjećaj paljenja u grlu, grudima i gornjem stomaku i vrlo je česta tegoba u 12. nedelji. Navodno nastaje zbog porasta koncentacije hormona progesterona tokom trudnoće. Progesteron relaksira valvulu između želudca i jednjaka. Ovo opuštanje valvule omogućava da kiseli želudačni sadržaj dospije u jednjak i ponekad uzrokuje teški nadražaj njegove sluznice i dovede do dobro poznatog neprijatnog osjećaja paljenja u grudima i grlu. međutim postoje i druga objašnjenja!

Savjeti – 12. nedelja trudnoće

Ako patite od mučnine, povraćanja i žgaravice u trudnoći obavezno posjetite sertificiranog kiropraktičara jer kiropraktički tretman ove tegobe otklanja momentalno, sigurno i bezbolno. povraćanje. Zbog svoje uspješnosti i neškodljivosti kiropraktički tretman trudničkih tegoba u prvoj trećini trudnoće je najbolji izbor. Na žalost, sertificiranih kiropraktičara koji imaju iskustva sa tretmanima trudnica ima veoma malo, pa ako ne uspijete doći do njih onda se pridržavajte slijedećih savjeta:

  • konzumirajte manje obroke. Umjesto tri velika obroka – šest manjih obroka dnevno.
  • dobro žvaćite hranu i jedite polako.
  • tečnost pijte prije ili poslije obroka ali ne i za vrijeme obroka.
  • držite se podalje od masne i sladunjave hrane jer ona pogoršava žgaravicu.
  • čuvajte se jakih začina i kiselih napitaka, kao što je limunada.
  • ne jedite neposredno prije odlaska na spavanje.
  • podignite uzglavlje na krevetu ili se poduprite jastucima jer to može smanjiti žgaravicu.
  • razmotrite uzimanje tečnih sredstava protiv kiseline (tečni antacidi), oni su mnogo djelotvorniji od antacida u formi tableta.

Upotreba sigurnosnog pojasa u toku trudnoće

Mnoge trudnice se bez razloga plaše upotrebe sigurnosnog pojasa u automobilu. U toku trudnoće upotreba sigurnosnog pojasa je važnija nego ikada ranije. U slučaju saobraćajne nezgode pojas smanjuje rizik od težih povreda. Ne zaboravite da je vaša beba omotana tankim slojem plodove vode koja je okružuje radi zaštite od nezgoda i udara do kojih može doći u toku manjih sudara. Saobraćajni udesi su odgovorni za najveći broj povreda trudnica, pa je zbog toga važno da vežete sigurnosni pojas kako bi izbjegli ozbiljnije povrede.

Grčevi u nogama su relativno česta tegoba kod trudnica. To je uobičajena tegoba u toku trudnoće koja je nastala zbog hormonskih promjena u organizmu, psihičke napetosti, a naročito zbog opterećenja lumablnog dijela kičme koja se savija prema naprijed u namjeri da održi ravnotežu tijela. Poremećena statika i dinamika kičmenog stuba naročito u njegovom donjem dijelu je vjerovatno glavni uzrok grčeva koji se javljaju tokom trudnoće, najčešće u listovima nogu. Ove tegobe se mogu ublažiti upotrebom specijalnog trudničkog jastuka.

Ipak, daleko najuspješniji način otklanjanja grčeva u nogama su kiropraktički tretmani. Kiropraktički tretmani uspješno, sigurno, bezopasno i bezbolno otklonjaju grčeve u nogama koji se veoma često javljaju u trudnoći, a posljedica su statičkog i dinamičkog poremećaja u donjem dijelu kičme!

Višeplodna trudnoća

Mnoge žene se u ranoj trudnoći zapitaju da li možda nose blizance. Vaš ginekolog može posumnjati u višeplodnu trudnoću u slučaju da vam je u 12. nedelji trudnoće uterus uvećan više nego što je to normalno. Međutim uvećanje uterusa koje je veće od odgovarajuće starosti trudnoće obično nije posljedica višeplodne trudnoće nego je češće zbog netačno datih podataka o posljednjoj menstruaciji. U tom slučaju vaš ginekolog će ultrazvučnim pregledom riješiti dilemu. Ultrazvučni pregled je metoda izbora za otkrivanje višeplodih trudnoća.

Višeplodna trudnoća se smatra rizičnom trudnoćom iako to ne znači da će doći do komplikacija. Jedan od najčešćih rizika višeplodne trudnoće je prijevremeni porođaj. Ipak, mnoge su trudnice svoju bizanačku trudnoću iznijele do kraja.

Kod višeplodnih trudnoća postoji i neznatno povećana šansa za spontani pobačaj. Ponekad u toku višeplodne trudnoće dolazi do gubitka jednog ploda dok se drugi plod i dalje uredno razvija. Rizik od gubitka jednog ploda je kod blizanačke trudnoće u svakom slučaju mnogo manji poslije 12. nedelje trudnoće. Trudnica koja izgubi jednog blizanca najčešće uredno porodi drugog. Ako jedan blizanac odumre do 12. nedelje trudnoće biće resorbovan i neće nanijeti nikakvu štetu blizancu koji je nastavio da se dalje razvija u vašem tijelu.

Moguće posledice višeplodne trudnoće

Ako imate višeplodnu trudnoću nalazite se pod povećanim rizikom od razvoja pre-eklampsije, stanja kojeg pored ostalih poremećaja karakteriše i povećan krvni pritisak tokom trudnoće. Učestalost pre-eklampsije je i do 20% kod trudnica sa višeplodnom trudnoćom. Postoje još neke stvari koje treba da imate u vidu ako imate višeplodnu trudnoću.Možete također imati i pojačane trudničke tegobe nego kod trudnica sa jednoplodnom trudnoćom.Snažne jutarnje mučnine mogu pogoditi svaku trudnicu bez obzira da li je njihova trudnoća jednoplodna ili višeplodna. Malaksalost i nelagoda je ipak jača i češća kod trudnica sa višeplodnom trudnoćom, naročito kasnije u odmakloj trudnoći tokom trećeg trimestra.

Gotovo polovina trudnica sa višeplodnom trudnoćom se porodi do 37. nedelje trudnoće. Većina trudnica pretpostavlja da će se njihova višeplodna trudnoća obavezno završiti carskim rezom, što u praksi nije uvijek slučaj. Zapravo postoje dobre šanse da vam se trudnoća završi vaginalnim porođajem. To zavisi od položaja i veličine plodova, kao i od toga dali su prisutna neka oboljenja i faktori rizika. Nekim trudnicama se savjetuje ležanje krevetu tokom trudnoće kako bi se smanjio rizik od prijevremenog porođaja.

Ako imate višeplodnu trudnoću veoma je važno da već od 12. nedelje trudnoće unosite dovoljno tečnosti i imate kvalitetnu prehranu kako bi zadržali snagu i ostali zdravi do kraja. Prosječan dobitak na težini kod žena sa višeplodnom trudnoćom je oko 27,5 kg, što je više nego kod jednoplodnih trudnoća.

Dr Boris i Bojana Škarica

12. nedelja trudnoće
Dr Boris Škarica
Call Now ButtonPozovite