+387 65 309 863
+387 65 309 863

13. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 13. nedelja trudnoće

13. nedelja trudnoće donosi dešavanja mnogih stvari. Svih dvadeset zubića je formirano i čekaju. Vaša beba je sada dugačka 7,4 cm i teška 23 g. Bebina crijeva su se pomjerila iz pupčane kile u bebin stomak. Prednji trbušni zid je sada zatvoren. U crijevima se formiraju resice koje olakšavaju kretanje hrane i probavu. Pankreas malog bića već proizvodi insulin. Mekonijum – sadržaj bebinih crijeva je formiran.

Mama – 13. nedelja trudnoće

Dobro došli u drugi trimestar trudnoće! U ovom periodu trudnice se osjećaju najbolje. Da li ste se danas pogledali u ogledalo? Jeste li primijetili taj osmijeh i lijepu boju vašeg lica. Sada se dobro osjećate. Većina trudnica tvrdi da je drugi trimestar trudnoće vrijeme dobrog raspoloženja kako fizičkog tako i psihičkog. Nadam se da ste i vi jedna od tih trudnica i da se odlično osjećate. To ste i zaslužili!

Lijepo je što ste trudni. Uprkos svim tegobama koje morate iskusiti tokom trudnoće ovo je ipak najuzbudljiviji trenutak vašeg života!

Dakle šta se ovih dana dešava sa vašom trudnoćom? Vi i vaša beba ubrzano rastete. Vaša tjelesna težina se neprimjetno ali svakodnevno povećava.Vi se razvijate ne samo fizički. Pripremate se za važne promjene u životu koje će uskoro nastupiti.Vi ste buduća majka i činite sve što mame treba da rade. Organizirate. Živite u sadašnjosti u kojoj sanjate o budućnosti. Ubrzano se emocionalno zbližavate sa vašom nerođenom bebom.

Prednosti i pogodnosti – 13. nedelja trudnoće

Imate velike prednosti u odnosu na majke prethodnih generacija. Možete da čujete otkucaje srca vaše bebe i vidite njen lik na ultrazvučnom pregledu. Zato vam je vaša beba mnogo bliža i njeno prisustvo stvarnije jer je uz pomoć ultrazvuka možete čuti i vidjeti. Ona za vas niije samo pretpostavka nego živo stvorenje koje vidite svojim očima.

Ova pogodnost koju vam je dala savremena tehnologija je veoma korisna u procesu stvaranju veze između vas i vaše nerođene bebe. Majke se vezuju za svoje nerođene bebe i bez ikakve tehnologije, ali vi već imate njenu fotografiju i već sada možete da je držite uz uzglavlje svog kreveta. Već ste čuli i otkucaje njenog malenog srca što trudnice iz prošlosti nisu mogle ni zamisliti.

Energija koju imaju neke majke u ovom trimestru trudnoće je zadivljujuća. Možete osjetiti snažnu potrebu da pripremate dom za skori dolazak bebe iako je to možda i nije tako hitno ili uopšte nije potrebno.Čak možete početi da planirate i naredne trudnoće jer ste inspirisani sadašnjom. Ne pretjerujete! U ovom stanju ne treba donosti važne odluke. Iskoristite svoju nadošlu životnu energiju i raspoloženje da učinite sadašnju trudnoću sretnijom i ugodnijom.

Potreba za hranom

Sada kada se apatit ponovo javio, možete osjetiti snažnu glad i veliku potrebu za hranom. Naglu potrebu trudnice za hranom mnogi ne mogu da razumiju sve dok je i sami ne dožive.

Dobro su poznate situacije kada muževi trudnica užurbano izlaze u ponoć da kupe sladoled za svoju trudnu ženu. Čim se vrate iz kupovine žena ih opet šalje da kupi još nešto drugo za jelo što joj ponovo neizostavno treba.

Trudničke želje i neobični prohtjevi za hranom su nepredvidljivi. Možete žudjeti za nespojivim kombinacijama jela kao štu su na primjer pica sa ukusom grejpfruta. Beznadežno možete žudjeti za hranom koju prije trudnoće niste nikada htjeli da jedete, kao što su na primejr džigerica i luk. Možete žudjeti za bijelim lukom ili kiselim kupusom iako ih prije trudnoće nikada niste. Vegeterijanci mogu iznenada dobiti nesavladivu potrebu za mesom, a one osobe koje nisu mogle da zamisle obrok bez mesa mogu u trudnoći osjećati jaku odbojnost prema njemu. Nutricionisti će vam reći da vam vaše tijelo govori koje su mu vrste hrane potrebne. Kod nekih trudnica to bi moglo biti sasvim tačno.

Ali šta je sa onim ženama koje ujutro obavezno moraju da jedu puding od ananasa ili čokoladne praline sa višnjom. O kakvim porukama njihovog tijela se tada radi? Možda se uopšte u ovakvim slučajevima ne radi o prehrambenom problemu nego o potrebi za pažnjom. Hrana koja usrećuje žene može biti veoma korisna za stvaranje novog života.

Ukus hrane uopšte nije bitan. Ako je ono što volite da jedete zdravo jedite to i dalje sve dok vam je ishrana uravnotežena i ne počnete pretjerivati.

Moguće tegobe

Ušli ste u drugi trimestar trudnoće. Tokom 13. nedelje rizik od spontanog pobačaja značajno opada. Od sada su otkucaji srca bebe sasvim jasni. Ona je još uvijek veoma mala ali nastavlja sa daljim rastom. U 13. nedelji možete imati jednostrane grčeve pri dnu stomaka. Oni se javljaju zbog rastezanja uterusa koji se prilagođava rastu bebe.

Neke trudnice osjete bol okruglih ligamenata koji nastaje pri brzim ili naglim pokretima. Ne zaboravite da u sebi nosite živo biće i da je zbog toga trudnoća delikatno stanje. Ako osjetite oštar i probadajući bol sjedite i odmorite se. Ako se taj bol javi u krevetu promijenite položaj tijela. Ovo će vam vjerovatno ublažiti tegobe.

Drugi način da tokom 13. nedelje ublažite bol okruglih ligamenata je upotreba trudničkog jastuka za cijelo tijelo koji je prilagođen trudnicama. Ako je bol i dalje prisutna ili se pogoršava u 13. nedelji ili kasnije posjetite svog ginekologa kako bi otklonili sumnju od nastanka spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja. Najčešće su ove tegobe bezazlene ali u vašem je interesu da se utvrdi njihova prava priroda.

Dr Boris i Bojana Škarica

13. nedelja trudnoće
Dr Boris Škarica
Call Now ButtonPozovite