+387 65 309 863
+387 65 309 863

14. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 14. nedelja trudnoće

14. nedelja trudnoće beba je sada dugačka 8,7cm i teška 43g. To je već uspjeh za nekoga koji živi tek 14 kratkih nedelja. Proizvodi mokraću i može da mokri u plodovu vodu. Ona takođe počinje da vježba “disanje” tako što udiše i izdiše plodovu vodu.

Plodova voda je nevjerovatna supstanca. Ona se potpuno obnavlja svaka tri sata. Znamo da je djelimično sačinjava urin ploda ali gdje se ostatak plodove vode stvara još uvijek je nepoznato. Savremena medicina još uvijek nije otkrila sve tajne života.

Napredovanjem trudnoće beba sve više poprima prepoznatljive konture ljudskog bića. Bebine uši rastu i pomijeraju se prema bočnim stranama glavice, bebine oči počinju brže da rastu i primiču se jedno drugome.

U ovoj nedelji vjerovatno nećete osjećati iste tegobe i simptome koje ste imali u prvom trimestru. Imaćete više energije i vaša jutarnja mučnina će da oslabi ili potpuno nestane. Ipak kod malog broja žena jutarnja mučnina i slabost ostaje do kraja trudnoće Još jedna povoljna vijest u 14. nedelji trudnoće je da vaš libido raste.

Zbog porasta cirkulacije kroz tijelo, genitalne organe i vaginu većina žena uočava porast libida i zadovoljstva u toku seksualnog odnosa. Ne plašite se seksa u trudnoći. U zdravoj trudnoći seks je potpuno siguran. To se naravno ne odnosi na visokorizične i komplikovane trunoće. Razgovarajte o tome sa vašim ginekologom. Poželjno je da ovim razgovorima prisustvuje i vaš suprug.

Pobačaj i inkompententan grlić maternice

Iako je sada rizik od pobačaja jako smanjen, neke trudnice ipak dožive spontani pobačaj. To se može desiti zbog bezbolnog skraćivanja i otvaranja glića maternice ili inkompetencije glića kako to kažu ginekolozi. Oko 25 % pobačaja dešava se tokom 14. nedelje trudnoće zbog ovog razloga. Ovo pasivno otvaranje glića materice koje se dešava u drugom trimestru trudnoće je bezbolno i ne daje nikakve simptome do samog nastupa pobačaja. Bimanuelni pregled trudnice i ultrazvučno mjerenje dužine grlića materice ovaj problem otkrivaju na vrijeme.

Ako žena ima nekompetentan grlić, rano u drugom trimestru trudnoće grlić maternice počinje da se otvara i nastupa pobačaj koji dovodi do gubitka bebe. Ovo rijetko stanje je moguće liječiti. Ako se na vrijeme uoči ili ako vam se ranije već desilo, vaš ginekolog će vam podvezati glić i tako spasiti trudnoću.

Ova intervencija se naziva podvezivanje grlića materice ili serklaž (cerclage) i izvodi se na početku drugog trimestra. Spriječava dalje skraćivanje i otvaranje grlića materice i omogućava iznošenje trudnoće do samog termina. Serklaž se skida sa grlića materice poslije 36. nedelje trudnoće. Možda će takođe biti potrebno da u kasnijim fazama trudnoće mirujete u krevetu.

Nastojte da vas previše ne zabrinjavaju i preokupiraju trudničke tegobe i problematični simptomi. Vaš zadatak je da ostanete zdravi i uživate u novom životu koji se stvara. O poremećajima u trudnoći možete preko interneta da pročitate bezbroj strana, ali vi se fokusirajte na pozitivne primjere. Što ste veći optimista i imate pozitivniji odnos prema trudnoći i njenom ishodu to imate više šansi za uspješan porođaj i zdravu bebu. U trudnoći ćete također više uživati ako niste stalno zabrinuti. Umjesto da se koncentrišete na komplikacije u trudnoći, bolje je da čitate o zadovoljstvima koje vam ona pruža.

Tablete sa fluorom – 14. nedelja trudnoće

Ako u vodi za piće nama dovoljno fluora od ove nedelje se mogu uzimati tablete sa fluorom radi bolje denticije zuba ploda.

Dr Boris i Bojana Škarica

14. nedelja trudnoće
Dr Boris Škarica
Call Now ButtonPozovite