+387 65 309 863
+387 65 309 863

15. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 15. nedelja trudnoće

15. nedelja trudnoće nosi to da je beba je već dostigla dužinu od 10,1 cm i teška je 70. g. U ovo vrijeme vaša beba je zauzeta vježbanjem disanja i stvaranjem sitnih dlačica na tijelu koje se zovu lanugo dlačice. Ove dlačice pokrivaju bebu sve do njenog porođaja, naročito ako je porođaj bio prijevremen. Može da stekne i naviku sisanje palca.

Vaša petnaestosedmična beba počinje sa sisanjem palca dok sa uživanjem pliva unutar uterusa. Trudnice će osjetiti njene veoma slabašne pokrete kao lepršanje u stomaku. Neke trudnice zamijene ovaj osjećaj sa pokretima crijeva, a zapravo osjete kako njihova beba slobodno pliva u njihovom tijelu.

Žene koje su imale više od jedne trudnoće mogu osjetiti ove slabašne pokrete i prije 13. nedelje trudnoće. Međutim ne morate osjetiti ove pokrete sve do 20. nedelje trudnoće, naročito ako imate povećanu tjelesnu težinu.

Sada bi vaš uterus trebao konačno izrasti iznad bokova. Često se od 15. nedelje trudnoće počinje sa mjerenjem veličine materice iako je uobičajeno da se sa ovim mjerenjem započne od 20. nedelje.

Mama

Sa napredovanjem trudnoće iskusićete i druge simptome. Nesanica je jedan od njih. Trudnice često imaju smetnje sa snom zbog toga što im je teško da zauzmu udoban položaj za vrijeme spavanja.

Vaše srce povećavavolumen krvi koju upumpava u krvotok. Uvećano srce pumpa oko 20% više krvi i to će se do kraja trudnoće povećati za 30 % do 50 %. Kod nekih trudnica trudničke tegobe traju i dalje. Od 15. nedelje trudnoće počinju se osjećati simptome drugog trimestra. Oni uključuju curenje iz nosa, pojačano lučenje pljuvačke, nadimanje i gasove. Ako imate mnogo gasova unosite veću količinu hrane bogate vlaknastim materijama.

Zbog stalnog rasta maternice u drugom trimestru treba voditi računa o urinarnim infekcijama. Tokom trudnoće, naročito poslije 15. nedelje trudnoće kada uterus počinje da raste i pravi pritisak na uretere u mokraćnoj bešici poslije mokrenja može doći do zaostajanja urina. Zastoj mokraće u mokraćnom mjehuru može dovesti do infekcije. Ako se to desi odmah se javite svom ginekologu.

Neliječena infekcija mokraćnog trakta može brzo dovesti do infekcije bubrega.Vaš ginekolog će vam propisati antibiotike ako dođe do urinarne infekcije. Ako ste bili skloni mokraćnim infekcijama prije trudnoće imate veći rizik da vam se one ponove. Da bi smanjili rizik od ove infekcije treba u potpunosti isprazniti mokraćni mjehur i ne treba odgađati mokrenje.

Dr Boris i Bojana Škarica

15. nedelja trudnoće
Dr Boris Škarica
Call Now ButtonPozovite