+387 65 309 863
+387 65 309 863

17. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 17. nedelja trudnoće

17. nedelja trudnoće pokazuje da je beba dugačka 13 cm i teška 140g. Započinje sa formiranjem potkožnog masnog tkiva koji će pred porođaj iznositi 2 – 6,5 % njene ukupne tjelesne težine. Ovo masno tkivo će joj pomoći da zadrži tjelesnu toplotu poslije porođaja.

U 17. nedelji trudnoće mnoge bebe počinju da čuju. Zato u trudnoći treba slušati muziku. Nježna i lagana muzika će biti korisna za vas i vašu bebu. Možete početi i pričati vašoj bebi. Ne snebivajte se da joj se glasno obratite, ako hoćete da vas čuje. Beba može osjetiti i vaše dodire ako nježno gladite svoj stomak. Tokom ove nedelje možete osjetiti i bebin odgovor kao lagano treperenje u stomaku. Zbog toga što im relaksirajuća muzika godi mnoge trudnice u trudnoći rado slušaju muziku ili sviraju neki instrument. Ko zna možda će vaša beba postati veliki plesač ili ljubitelj muzike?

Mama – 17. nedelja trudnoće

Vaša materica sada dostiže polovinu razmaka između stidne kosti i pupka. Tijelo povećava lučenje sekreta kao i volumen krvi. Ako se sada više znojite, imate začepljen nos ili je vaš vaginalni sekret jako obilan to nije zabrinjavajuće i nestaće poslije porođaja.

Sa porastom veličine maternice možete osjetiti i nelagodu zbog pomijeranja stomačnih organa iz njihovog uobičajenog položaja, a naročito zbog pomijeranja želudca. Ne brinite se. To pomijeranje organa nije štetno. Može dovesti do gorušice, baš oko ove nedelje trudnoće. Probava se usporava zbog sve većeg usmjeravanja vaše krvi prema materici.

Uterus stalno raste i povećava pritisak na želudac. Ako hoćete da ublažite gorušicu tokom dana trebate uzimati veći broj manjih obroka. To će pomoći vašem želudcu da lakše probavi hranu i smanjiti gorušicu. Primijetićete da u 17. nedelji trudnoće imate više energije i poleta nego do sada.

Tokom 17. nedelje trudnoće vaš uterus naraste do ispod samog pupka. Povećani stomačić i dojke u ovoj fazi trudnoće izgledaju simpatično. Ovo je vrijeme kada možete uživati u seksu više nego ikada u trudnoći do sada ali i kasnije, jer je povećan dotok krvi u malu zdjelicu, a veličina stomaka vas još uvijek ne ometa.

Umjerenost u seksu

U trudnoći je potrebna umjerenost u svemu pa i u seksu. Bez obzira kojim se aktivnostima bavite morate uvijek imati u vidu da su te aktivnosti umjerene, da nisu opasne i povezane sa toksičnim materijama. Poslije seksa se preporučuje uriniranje kako bi se iz mokraćne cijevi otplavile bakterije koje tokom odnosa tu mogu dospijeti iz okolnog područja i izazavati mokraćnu infekciju.

Tokom trudnoće trebate izbjegavati jaka hemijska sredstva za čišćenje. Ne naginjite se preko kade da bi ste je očistili. Ako je moguće zamolite nekog drugog da to učini umjesto vas. Ako držite mačku u kući izbjegavajte udisanje ili kontakt sa mačijim izmetom. To vas može dovesti u rizik od infekcije toksoplazmozom koja je opasna u trudnoći.

Kućni poslovi i ljubimci

Ako nemate nekoga koji je spreman da se brine o vašoj mački dok ste trudni, pripremite rukavice i masku za lice da ih koristite za vrijeme rukovanja sa posudom za mačiji izmetom. Poslije toga dobro operite ruke!

Ako radite generalno spremanje kuće u ranoj trudnoći, to činite u dobro ventiliranom prostoru. Koristite rukavice i izbjegavajte inhalaciju toksičnih sredstava za čišćenje.

Rad u sagetom položaju i podizanje tereta u trudnoći, te obavljanje poslova koji su povezani sa neuobičajeniom položajima i naglim pokretima tijela trebate izbjegavati. Izjegavajte usisavanje, brisanje podova i zidova, pranje veša u kadi, vješanje zavjesa i sve druge poslove koji su povezani sa dugotrajnijim opterećenjem kičme i atipičnim pokretima kičmenog stuba.

Obavljanje ovakvih i sličnih poslova može dovesti do bolova u kičmi naročito u vratnoj i lumbalnoj kičmi i do nastanka čitavog spektra funkcionalnih poremećaja rada unutrašnjih organa – takozvanog vertebrovisceralnog sindroma!

Dr Boris i Bojana Škarica

17. nedelja trudnoće
Doktor Boris i Bojana Škarica
Call Now ButtonPozovite