+387 65 309 863
+387 65 309 863

19. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 19. nedelja trudnoće

Beba je sada dugačka 15,3 cm i teška 240g i dalje ubrzano raste dok traje 19. nedelja trudnoće. Ako nosite djevojčicu njeni jajnici sada sadrže primitivne jajane ćelije. Lanugo dlačice pokrivaju cijelo tijelo i zadržaće se na koži sve do pred kraj trudnoće. Ponekad se i kod donešenih beba nešto od ovih dlačica može vidjeti na bebinom licu i ušima poslije rođenja.

Pupoljci stalnih zuba postoje pored već formiranih pupoljaka mliječnih zuba.

Ako malo razmislite to je nevjerovatan porast. Od 19. nedelje trudnoće pa na nadalje najveći dio onoga šta radi vaša beba u uterusu je rast, rast i samo rast…

Mama – 19. nedelja trudnoće

Vi također rastete zajedno sa vašom bebom. Kako vaš uterus nastavlja da raste iznad pupka a tjelesna težina se povećava primjetićete da gubite pokretljivost i stabilnost koju ste imali tokom rane trudnoće. Mnoge trudnice u 19. nedelji uočavaju da se teže uspravljaju, a neke osjete i vrtoglavicu.

Kako bi se izbjegle vrtoglavice, padovi i povrede treba ustajati i sjedati polako. Ako su vaše vrtoglavice česte ili vam blješti pred očima treba kontrolisati šećer u krvi. Posavjetujte se o tome sa ginekologom. Između 24. i 28. nedelje života vaš ginekolog će svakako uraditi analizu koncentracije šećera u krvi kako bi na vrijeme otkrio eventualni poremećaj koji se zove gestacioni diabetes.

Gestacijski diabetes

Gestacijski diabetes je forma šećerne bolesti koja se pojavljuje samo u trudnoći. Ako vam u trudnoći otkriju postojanje gestacijskog diabetesa, imate rizičnu trudnoću sa povećanim šansama za komplikacijama kao što su prijevremeni porođaj, hipertezija, i tegobe u vezi sa njima. U saradnji sa nutricionistom vaš ginekolog će odrediti sadržaj i kalorijsku vrijednost vaših obroka.

Porast težine bebe će se od sada pomno pratiti jer trudnice sa gestacijskim diabetesom često rađaju djecu nadprosječne težine, što može otežavati porođaj.

Dr Boris i Bojana Škarica

19. nedelja trudnoće
Dr boris i Bojana Škarica
Call Now ButtonPozovite