+387 65 309 863
+387 65 309 863

20. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 20. nedelja trudnoće

Dok traje 20. nedelja trudnoće Lanugo dlačice zajedno sa sebumon i ćelijama kože stvaraju skliski sirasti premaz kože koji se naziva verniks (vernix caseosa). Ova kremasta bijela supstanca ima zaštitnu ulogu. Ona se zadržava naročito u naborima kože i može se vidjeti i nakon rođenja. Beba je sada dugačka 16,4 cm i teška 300 g.

Tokom 20. nedelje trudnoće rast vaše bebe je kompleksniji. Formira se koža sa višeslojnim omotačem uključujući i epiderm, što će omogućiti bebi da nakog rođenja ima vlastiti karakteristični otisak prstiju i stopala.

Jedan od najvećih zadovoljstava mladih mama su otisci prstiju i stopala njihovih beba koji se načine odmah poslije rođenja. Ove otiske možete i sami napraviti koristeći neke netoksične boje.

Mama – 20. nedelja trudnoće

Čestitke! Uspješno ste prevalili pola puta. Tokom 20. nedelje trudnoće trbuščić se definitivno uočava i sada možete ponosno pokazati svima da ste trudni. Pupak se sve više izbočuje. U 20. nedelji nalazite se na sredini trudnoće. Još 20 nedelja i vaša beba će vam biti u naručju.

Neke žene se porađaju nešto prije 40. nedelje trudnoće pa se to možda može desiti i vama. Doktori smatraju bebu donesenom već u 37. nedelji. Kod većine prvorotki porođaj nastupa između 37. i 42. nedelje.

Poslije 20. nedelje vaš doktor će procjenjivati rast bebe mjerenjem udaljenosti između stidne kosti i dna (fundusa) materice. Visina fundusa maternice se mjeri udaljenošću od vrha stidne kosti (simfiza). Najčešće je visina fundusa maternice u skladu sa starošću trudnoće. Na primjer ako je vaša trudnoća stara 32. nedelje, visina fundusa materice izražena u centimetrima trebala bi odgovarati toj starosti. Ipak ovakav način procjenjivanja rasta ploda nije sasvim tačan i prilično je zastario. Danas se rast i razvoj ploda procijenjuje ultrazvučnim pregledima.

Neke žene imaju veće mjere stomaka od drugih što može upućivati na višeplodnu trudnoću. Zahvaljujući ultrazvučnom pregledu većina trudnica sazna za višeplodnu trudnoću već na početku trudnoće. Ponekad visina fundusa može biti nešto manja od uobičajene što ne mora značiti da postoji problem sa bebom. Manja visina fundusa ponekada može upućivati na intrauterini zastoj u rastu ploda. U nekim slučajevima se dešava da je vaš ginekolog pogrešno izmjerio visinu fundusa materice ili je došlo do netačnog davanja podatka o zadnjoj menstruaciji. Većina trudnica u ovoj nedelji ima ultrazvučni pregled.

Zastoj intrauterinog rasta ploda – Intrauterine Growth Restriction (IUGR)

Ako vaš doktor sumnja na zastoj u rastu ploda tokom 20. nedelje trudnoće ili kasnije mogu se sprovesti razni testovi. Možete imati rizične faktore za IUGR uključujući zastoj u rastu ploda u prethodnim trudnoćama, smanjeno dobivanje na težini tokom trudnoće ili povišene vrijednosti AFT.

Ako je vašoj bebi tokom trudnoće utvrđen IUGR vaš doktor će pažljivo pratiti njen dalji razvoj kako bi obezbijedio odgovarajuću prenatalnu i postnatalnu njegu i uspješan porođaj. Imajte na umu da je ovo veoma rijetka komplikacija trudnoće i da pogađa manje od 2% trudnica, zato zadržite svoj optimizam.

Drugi obavezni ultrazvučni pregled treba obaviti od 20. – 24.

nedelje trudnoće, idealno u 20. nedelji trudnoće.Pregled uključuje

i otkrivanje strukturnih (morfoloških) anomalija ploda.

Dr Boris i Bojana Škarica

20. nedelja trudnoće
Doktor Boris i Bojana Škarica
Call Now ButtonPozovite