+387 65 309 863
+387 65 309 863

23. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 23. nedelja trudnoće

23. nedelja trudnoće i nokti bebe su u potpunosti formirani a lanugo dlačice tamne. Beba i dalje vrijedno vježba i priprema se. Sada je dugačka 28,9 cm i teška 501g.

Mama – 23. nedelja trudnoće

Ako bi se vaša beba sada rodila imala bi šanse da preživi. Svaka dalja nedelja koju beba provede u vašoj maternici povećava šansu za uspješniji porođaj. Zato trebate biti oprezni i dobro poznavati simptome prijevremenog porođaja:

  • ritmičke, pravilne kontrakcije koje traju duže od 60 sekundi.
  • kontrakcije koje se pojačavaju
  • kontrakcije ili bol u stomaku udružene sa sukrvičavim iscjetkom i

krvarenjem

  • kontrakcije od 4-5 minuta, u periodu dužem od jednog sata
  • bol u krstima udružen sa kontrakcijama i krvarenjem
  • vaginalni sekret sa primjesama krvi.
  • vodenasti iscjedak iz vagine.

Ako primjetite neki od ovih simptoma odmah se javite se svom ginekologu! Medicinskim intervencijama se prijevremeni porođaj često može odgoditi i tako omogućiti potrebno vrijeme za pripremu bebe.

Strije

Tokom 23. nedelje trudnoće mnoge trudnice počinju uočavati male strije na koži donjeg dijela stomaka. Kod nekih se strije pojave rano u trudnoći, a kod drugih tek tokom trećeg trimestra. Neke trudnice uopšte ne dobiju strije.

Šta se može učiniti da se izbjegnu strije? Mnoge buduće majke svakodnevno mažu kožu raznim uljima i kremama ili specijalnim losionima u nadi da će smanjiti ili izbjeći razvoj strija. Ne zaboravite da su strije uglavnom “nasljedne”, što znači ako je vaša majka imala strije postoje velika šansa da se one razviju i kod vas.

To još uvijek ne znači da ne treba koristiti neka od sredstava protiv strija. Već od početka 23. nedelje trudnoće treba početi sa premazivanjem kože. Ne zaboravite da se strije mogu javiti i na dojkama, vanjskim stranama butina i na svim dijelovima tijela gdje je koža previše zategnuta, a naročito ako je tjelesna težina povećana. Sredstva protiv strija nisu škodljiva zato ih možete bez straha koristiti.

Međutim, da li će se kod neke trudnice razviti strije ili ne, koliko će one biti izražene i brojne više zavisi od kvalteta kože nego od vrste kreme za njihovu prevenciju.

Dr Boris i Bojana Škarica

23. nedelja trudnoće
Dr Boris i Bojana Škarica
Call Now ButtonPozovite