+387 65 309 863
+387 65 309 863

24. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 24. nedelja trudnoće

24. nedelja trudnoće i beba je gotovo u potpunosti formirana i nastavlja da povećava zalihe potkožnog masnog tkiva kako bi poslije rođenja mogla bolje da reguliše tjelesnu temperaturu. Dugačka je 30 cm i teška 600g. Novorođenče teže reguliše tjelesnu temperaturu. U 24. nedelji vaša beba nastavlja sa razvojem važnih organskih sistema uključujući i cirkulatorni sistem.

Oko 24. nedelje trudnoće pluća bebe počinju stvarati male grančice koje će kada dođe vrijeme početi sa proizvodnjom posebne supstance – surfaktanta. Sa približavanjem porođaja proizvodnja ove supstance će se povećavati kako bi olakšala sazrijevanje, razvoj pluća i disanje.

Mama – 24. nedelja trudnoće

Možda će te primjetiti da sa naglim povećanjem vašeg stomaka mnogi ljudi žele da ga dotaknu. Neko pod tim izražava sklonost prema vama i vašoj bebi. Ako vam to smeta, to trebate reći. Ali vi svakodnevno gladite svoj stomak. Beba će uživati u umirujućem ritmu glađenja.

To je suptilan način da ostvarite kontak sa vašom bebom dok je još u vašoj maternici. Ona će također uživati slušajući vaš glas dok milujete stomak. Zato slobodno govorite i pjevajte vašoj bebi koliko god želite.

Iako će vam to možda u početku izgledati neobično, imajte na umu da je beba veoma usmijerena na svijet izvan maternice. Većina beba odmah nakon rođenja prepoznaje miris i glas svoje majke. Što više komunicirate sa vašom bebom od 24. nedelje trudnoće pa na dalje to će te razviti snažnija osjećanja prema njoj.

Simptomi kasnije trudnoće

Zbog toga što je vaša beba sve jača oko 24. nedelje trudnoće možete primjetiti da njeni udarci postaju sve jači. Ipak nije uobičajeno da su ti udarci toliko jaki da zbog njih majke jauču!

Pored ovoga primjetićete da se vaša beba više ne okreće u stomaku kao prije. To se dešava zbog smanjenog prostora u materici. Većina beba se pomijera ili udara oko 10 puta na sat. Ove pokrete i udare ne morate osjetiti svaki put. Ako ste zabrinuti zbog slabijih ili rijeđih pokreta bebe popite sok i lezite na bok. To će stimulisati pokrete vaše bebe. Ako primjetite usporavanje, slabljenje ili izostanak pokreta vaše bebe odmah se javite svom ginekologu.

Drugi obavezni ljekarski pregled trudnice je u 24. nedelji trudnoće

Pri kontrolnim pregledima trudnica treba pratiti napredovanje trudnoće i tragati za faktorima rizika. Ako se utvrdi postojanje faktora rizika treba planirati veći broj kontrolnih pregleda ili dopuniti sadržaj kontrolnih pregleda.

Sadržaj drugog obaveznog ljekarskog pregleda trudnice u 24 . nedelji trudnoće:

  • određivanje starosti trudnoće
  • uzimanje anamnestičkih podataka o opštem stanju zdravlja i o toku trudnoće
  • određivanje arterijske tenzije – AT i tjelesne mase -TM trudnice
  • inspekcija donjih ekstremiteta na edeme i proširene vene.
  • klinički pregled
  • laboratorijski pregled: cjelokupni urin
  • kod Rh inkopatibilije kontrola titra RhD antitijela
  • davanje savjeta o higijensko-dijetetskom režimu u toku trudnoće
  • preporuka i davanje uputa za psihofizičku pripremu za porođaj

Dr Boris i Bojana Škarica

24. nedelja trudnoće
Call Now ButtonPozovite