+387 65 309 863
+387 65 309 863

26. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 26. nedelja trudnoće

26. nedelja trudnoće i vene su još uvijek vidljive kroz bebinu kožu koja sada počinje gubiti transparentnost. Vaša beba može da čuje vas i zvukove iz vašeg okruženja. Zbog toga maternica i nije baš posebno mirno mjesto, naročito ako imate u vidu da beba čuje otkucaje vašeg srca, zvukove vašeg probavnog trakta, kao i druge zvukove tijela. Sada možete primjetiti da beba može poskočiti zbog iznenadnog zvuka. Dugačka je 35,6 cm i teška 760g.

26. nedelja trudnoće je i beba čini velike napore da se što bolje pripremi za veliki nastup u vanjskom svijetu. Neki roditelji uz pomoć stetoskopa mogu čuti otkucaje bebinog srca, ali to nije uvijek moguće.

Upamtite! Mnogi faktori uključujući i debljinu sala na prednjem trbušnom zidu kao i položaj bebe u materici utiču na mogućnost da se stetoskopom čuju otkucaji bebinog srca u 26. nedelji. Vaša beba je sada osjetljivija nego ikada i možete primjetiti da se trza na glasan zvuk.

Neke bebe se razvijaju i više od navedenog. Kod muških beba u 26. nedelji rastu testisi i spuštaju se iz stomaka u skrotum. To se dešava u svega nekoliko dana.

Česte glavobolje kod trudnica

Od 26. nedelje glavobolje su česte kod trudnica. Kako trudnoća napreduje možete uočiti da se vaše glavobolje povremeno pojačavaju i slabe To se dešava zbog hormonskih promjena.

Interesantno je da neke žene koje su sklone migrenama primjećuju da su im migrene u trudnoći rijeđe, naročito ako su imale menstraulne migrene. Druge trudnice primjećuju pogoršanje migrene naročito oko 26. nedelje trudnoće i neposredno prije trećeg trimestra.

Ponekad samo ležanje u mirnoj i zamračenoj sobi i oblog oko glave može da pomogne. Ako uočite da vaše glavobolje postaju sve učestalije i nepodnošljivije obratite se svom ginekologu.

Kod mnogih trudnica glavobolje se javljaju prilikom porasta krvnog pritiska baš oko 26. nedelje trudnoće. Kod većine krvni pritisak opada između 22. i 26. nedelje trudnoće, a onda se vraća, na svoju normalnu vrijednost ili poraste preko nje. To može rezultirati prolaznim tegobama. Glavobolje povezane sa funkcionalnim poremećajima vratne kičme u trudnoći su česte.

Kiropraktički tretman vema uspješno otklanja cervikogene glavoboljeglavobolje u trudnoći i to momentalno bez rizika za majku i plod i što je najvažnije bez upotrebe medikamenata.

Dok neke žene bez problema izlaze na kraj sa variranjem krvnog pritiska, druge dožive naglo povišenje koje je praćeno oticanjem ruku i lica. Ako vam se to dogodi odmah se javite svom ginekologu, jer ovi simptomi mogu biti simtomi rane pre-eklampsije, opasne komplikacije trudnoće koja zahtijeva stalni nadzor.

Dr Boris i Bojana Škarica

26. nedelja trudnoće
Dr Boris Škarica
Call Now ButtonPozovite