+387 65 309 863
+387 65 309 863

27. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 27. nedelja trudnoće

27. nedelja trudnoće donosi da zbog uticaja amnionske tečnosti, koža bebe je sada veoma naborana, a tako će i ostati nekoliko nedelja poslije rođenja. Beba je sada dugačka 36,6 cm i teška 875g.

Mama

U 27. nedelji trudnoće vaša materica će dostići novu visinu i narasti iznad želudca. Od 27. nedelje pa nadalje, zbog pritiska bebinih ekstremiteta možete osjetiti bol ispod rebarnih lukova. Ove tegobe su uglavnom povremene i prolazne. Ponekad možete ohrabriti vašu bebu da promijeni položaj i oslobodi vas ovih tegoba. Na primjer tokom 27. nedelje trudnoće i kasnije možete laganim glađenjem stomaka potaknuti vašu bebu da promijeni položaj. Neke trudnice u ovim situacijama usmjeravaju zvučnik sa laganom muzikom prema stomaku u namjeri da potaknu bebu da promijeni položaj.

Od 27. nedelje trudnoće i nadalje primijetićete da se lako zamarate. Zamor koji počinjete osjećati krajem drugog i tokom trećeg trimestra je veoma sličan zamoru koji se osjeća u ranoj trudnoći. Sada se vaše tijelo vrijedno priprema za napore predstojećeg porođaja.

Ne škrtarite sa spavanjem jer vam je odmor neophodan. Omogućite sebi odmor ili barem dremnite petnaestak minuta tokom dana. To će vam pomoći da napunite vaše baterije energijom prije nego što vas trudnički umor ponovo napadne. Nekim ženama pomaže lagana šetnja.

Sazrijevanje bebe – 27. nedelja trudnoće

Između 27. i 28. nedelje trudnoće retina vaše bebe u potpunosti sazrijeva. Ovo je zadivljujući momenat u razvoju koji omogućava da beba vidi svjetlost. Neke žene primjećuju da njihove bebe postaju aktivnije kada se približe izvoru jačeg svjetla. Možete i sami usmjeriti izvor jačeg svjetla prema stomaka i tako potaknuti pokrete vaše bebe. Ipak ne činite to prečesto jer ne treba prekidati njen prirodni bioritam sna i aktivnosti.

Kada se govori o ritmu u 27. nedelji trudnoće vjerovatno ste primjetili da je beba aktivnija u određenim periodima. Mnoge bebe su aktivnije tokom noći baš u vrijeme kada se vi odmarate. Taj obrnuti ritam budnosti je naročito uočljiv poslije porođaja kada možete utvrditi da je vaša novorođena beba budnija tokom noći. To nije razlog za zabrinutost. Možete lako pomoći bebi da preokrene svoj ritam budnosti i sna tako što ćete je tokom dana poticati na aktivnosti, a tokom noći smanjiti aktivnosti.

Dr Boris i Bojana Škarica

27. nedelja trudnoće
Dr Boris i Bojana Škarica

Call Now ButtonPozovite