+387 65 309 863
+387 65 309 863

28. nedelja trudnoće – drugi trimestar

Beba – 28. nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće, ako nosite dječaka sada njegovi testisi započinju sa spuštanjem iz stomaka u skrotum. Uz pomoć savremene medicinske tehnologije beba rođena u ovo vrijeme ima velike šanse da preživi. Prije 28. nedelje mozak bebe je gladak i mekan, poslije počinje da se brže razvija i sazrijeva. Interesantno je da oko ove nedelje započinje intenzivan rast kose. Kosa koja se razvija na vašoj bebi koja je u uterusu neće biti ona ista koja će početi da raste malo kasnije poslije rođenja. Isto je i sa bojom očiju. Sada su već razvijene i bebine trepavice. Beba je dugačka 37,6 cm i teška 1005g.

Mnoge bebe se rode sa kosom koja opadne poslije rođenja i koju zamijeni kosa druge boje ili izgleda. Ne paničite zbog toga jer je to prirodan proces. Neke bebe mijenjaju boju očiju nekoliko nedelja prije rođenja. Moguće je na primjer da neposredno poslije porođaja vaša beba ima svijetlo braon oči koje ubrzo promijene boju u plavu. To se ipak ne dešava kod svih beba.

Mama – 28. nedelja trudnoće

Od sada trebate češće viđati svog ginekologa. Ako već do sada niste sa njim razgovarali o porođaju sada je pravo vrijeme za to. Vaše dojke mogu početi sa lučenjem kolostruma iako to ne mora da se desi, što naravno ne znači da poslije porođaja nećete imati mlijeka. U 28. nedelji trudnoći vi ste samo jednu nedelju daleko od trećeg trimestra. Ova nedelja je gotovo podjednako uzbudljiva i za majku i za bebu.

Rh faktor i trudnoća

Vaš ginekolog će provesti RhoGam test oko 28. nedelje trudnoće. Neke žene su nakon testiranja označene kao Rh-negativne što znači da će ih njihov doktor tokom 28. nedelje trudnoće zaštititi injekcijom RhoGam (praktikuje se u USA). Ova injekcija štiti vas i vašu bebu od komplikacija sve do kraja trudnoće. U USA je davanje ovih injekcija tokom trudnoće obavezno za sve RhD negativne trudnice. Kod nas to nije praksa.

U 28. nedelji trudnoće vaš ginekolog će vjerovatno provesti i test opterećenja glukozom ili glukoza tolerans test (OGTT). Ovaj test će pokazati da li se kod vas razvio gestacijski diabetes, odnosno forma šećerne bolesti koja se javlja samo kod trudnica. Ne morate prethodno imati diabetes niti diabetes u porodičnoj anamnezi da bi ste u trudnoći poslije 24. nedelje ili kasnije razvili gestacijski diabetes.

Ako se razvije trudnički ili gestacijski diabetes, vaš ginekolog će pažljivo pratiti rast vaše bebe da utvrdi da li se beba uredno razvija. Ako je u prilici povezaće vas sa dijetetičarem koji će vam odrediti režim ishrane i vježbe kako bi vama i vašem djetetu obezbijedio najbolji mogući tok trudnoće i ishod porođaja.

Treći obavezni ljekarski pregled tudnice je u 28. nedelji trudnoće

Pri svakom kontrolnom pregledu trudnice treba pratiti napredovanje trudnoće i tragati za faktorima rizika. Ako se utvrdi postojanje faktora rizika treba planirati veći broj kontrolnih pregleda ili dopuniti sadržaj kontrolnih pregleda.

Treći obavezni redovni ljekarski pregled trudnice je u 28. nedelji trudnoće.

Sadržaj posjete:

 • određivanje starosti trudnoće
 • uzimanje anamnestičkih podataka o opštem zdravlju trudnice i o toku trudnoće
 • određivanje tjelesne mase (TM)
 • Roll-over test (mjerenje AT na boku i u sjedećem položaju)
 • inspekcija donjih ekstremiteta na edeme i proširene vene
 • spoljašnji akušerski pregled (koji ?)
 • slušanje srčanih tonova ploda
 • laboratorijski pregled: broj eritrocita Er, hemoglobin Hgb, glikemija, cjelokupni urin.
 • uraditi OGTT trudnicama koji imaju neki od faktora rizika za gestacijski diabetes mellitus – GDM
 • kod Rh inkopatibilije kontrola titra RhD antitijela
 • davanje savjeta o higijensko-dijetetskom režimu u toku trudnoće.
 • upoznavanje trudne žene sa zakonskim propisima iz prava vezanih za materinstvo ( trudničko bolovanje, socijalna zaštita nezaposlene trudnice, socijalna zaštita poslije porođaja).

Dr Boris i Bojana Škarica

28. nedelja trudnoće
Call Now ButtonPozovite