+387 65 309 863
+387 65 309 863

29. nedelja trudnoće – treći trimestar

Mama – 29. nedelja trudnoće

29. nedelja trudnoće je nastala i sada službeno ulazite u treći i posljednji trimestar! Sa napredovanjem trudnoće vaš stomak postaje sve veći i okrugliji. Doktor vam može preporučiti uzimanje dodatnih količina masnih kiselina kao što su masne kiseline određenog tipa. Vaša beba će uzeti od vas najveću količinu ovih masnih kiselina pa će u svakom slučaju biti korisno da obnovite njihovu rezervu u organizmu počevši od 29. nedelje trudnoće.

Beba

Beba započinje sa regulisanjem vlastite tjelesne temperature, a njena koštana srž je osposobljena za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. U 29. nedelji bebe izluče svakog dana u amnionsku tečnost oko 500 ml urina. Prostor za bebine pokrete se smanjuje pa sada možete da osjetite njene sitne dijelove kao što su laktovi i koljena. Beba je dugačka 38,6 cm i teška 1153g.

Bebin mozak još uvijek sazrijeva. Mozak formira nabore i postaje zreli mozak. Beba stvara milijarde neurona koji treba da obezbijede njegovu normalnu funkciju. Zato je pravilna prehrana u 29. nedelji trudnoće i kasnije veoma važna. Trebali bi zatražiti od svog ginekologa dodatke u esencijalnim masnim kiselinama, koje obezbijeđuju moždani razvoj i zdravlje, a takođe mogu i spriječiti depresiju majke prije ili poslije porođaja.Tokom trećeg trimestra beba se fokusira na dobivanje na težini da bi što snažnija stigla do porođaja.

Dr Boris i Bojana Škarica

29. nedelja trudnoće
Dr Boris Škarica
Call Now ButtonPozovite