+387 65 309 863
+387 65 309 863

30. nedelja trudnoće – treći trimestar

Beba – 30. nedelja trudnoće

30. nedelja trudnoće i beba zapaža dešavanja u svojoj okolini. Dugačka je 39,9 cm a teška 1319g. Skloni smo da mislimo o uterusu kao jednom tamnom mjestu ali uterus može biti i osvjetljen ili u tami zavisno od okruženja majke. Jasno se mogu razlikovati periodi budnosti i sna bebe. Primjetiće te da bebe žele da spavaju baš onda kada ste budni i obrnuto. Lažni ili pripremni trudovi napominju vas da se porođaj približava.

Mama – 30. nedelja trudnoće

Vodite računa o pravilnom držanju tijela jer time smanjujete naprezanje tijela koji je izložen naporuprilagođavanju novoj tački težišta. Ako želite da održite kondiciju i poboljšate izdržljivost za predstojeći porođaj radite trudničke vježbe, ali ne pretjerujte. Lagane šetnje i plivanje na kratkim razdaljinama pomoći će vam da ublažite trudničke tegobe.

Stigli ste do 30. nedelje trudnoće kada bi trebali obratiti veću pažnju na pokrete ploda. Zbog toga što će te slabije osjećati pokrete ploda tokom dana mnogi doktori preporučuju da bilježite njihovu učestalost i u slučaju njihovog smanjenja ili gubitka odmah o tome obavijestite svog ginekologa. Također bi trebali da obratite pažnju na svaki nenormalan ili neubičajeni pokret bebe od 30. nedelje i dalje.

Lažni trudovi ili Braxton – Hicks – ove kontrakcije

Iako ih sad još uvijek nema, već od 30. nedelje lažni trudovi ili Brxton – Hicks-ove kontrakcije mogu početi da se javljaju. Sa napredovanjem trudnoće ove kontrakcije materice biće sve češće češće i lako se mogu zamijeniti sa početkom porođaja. Tokom trećeg trimestra važno je znati razlikovati Braxton – Hicks – ove kontrakcije od prijevremenog porođaja.

Braxton – Hicks – ove kontrakcije su pripremne kontrakcije koje vam pomažu da se vaša maternica bolje pripremi za predstojeći porođaj. Primjetićete da se donji dio vašeg stomaka povremeno steže i opušta Sve dok su prisutne kontrakcije ovakvog tipa vjerovatno se radi o pripremnim kontrakcijama. Prave kontrakcije su kompletne kontrakcije koje se sastoje od kontrakcija čitavog stomaka. Možete također uočiti i bol u krstima i da kontrakcije postaju bolne.

Također možete primjetiti i sukrvičavi vaginalni iscjedak ili istjecanje vodenastog iscjetka iz vagine. Ako imate ovakve simptome odmah posjetite vašeg ginekologa jer se možda radi o prijevremenom porođaju. Mnogo češće tokom 30. nedelje trudnoće žene osjete lažne, pripremne ili Braxton – Hicksove kontrakcije, naročito tokom fizičkih aktivnosti. Tada trebate leći na kratko vrijeme. Iako vas ove kontrakcije uznemiravaju one će ipak poslije kraćeg vremena same nestati. Ako se to ne desi odmah nazovite svog ginekologa!

Žgaravica – 30. nedelja trudnoće

Sa daljim rastom maternice i vaše bebe može se razviti žgaravica. Izbjegavajte kiselu hranu i veće obroke tokom 30. nedelje trudnoće i kasnije. Žgaravica najčešće nastupa zato što uvećani uterus pritiska na želudac dovodeći do taga da Vaš želudac vraća dio unesene hrane nazad u jednjak. Međutum to nije i jedino objašnjenje za nastanak ove neugone tegobe. Postoji više teorija o nastanku žgaravice.

Sa napredovanjem trudnoće vaš probavni sistem također usporava sa radom. Kao i uvijek važno je da izbjegavate obimne obroke, kiselu hranu i napitke, kao i hranu koja sadrži paradaiz sos jer su to najčešći uzroci žgaravice čak i kod žena koje nisu trudne. Ako je žgaravica nepodnošljiva posavjetujte se sa svojim ginekologom. On vam može preporučiti kalcium bikarbonat koji će ublažiti žgaravicu, ali ga ne uzimajte bez njegovog odobrenja. Postoje i drugi gotovi prepatati za ublažavanje žgaravice koji se ne rasorbiraju iz probavnog trakta.

U kiropraktičkoj praksi dr B. Škarica žgaravica koja se javlja u trudnoći otklanja se jednokratnim tretmanom momentalno i trajno. Poslije ovog tretmana žgaravica se više ne javlja i nema potrebe za trošenjem medikamenata!

  1. obavezni ultrazvučni pregled u 30. nedelji trudnoće
    Preventiva: Fluor
  2. obavezni uz pregled treba obaviti od 30. – 34. nedelje gestacije, a idealno u 32. nedelji trudnoće.

Dr Boris i Bojana Škarica

30. nedelja trudnoće
Dr Boris Škarica

Call Now ButtonPozovite