+387 65 309 863
+387 65 309 863

31. nedelja trudnoće – treći trimestar

Mama – 31. nedelja trudnoće

Jedan od neobičnih efekata trudnoće kada je u pitanju 31. nedelja trudnoće i poslije je da mnoge žene primjećuju da im rastu stopala. Vjerovali ili ne zbog porasta hormona u vašem tijelu i povećanja tjelesne težine, udružene sa težinom bebe dolazi do rasta stopala u širinu i dužinu.

Kod nekih žena ove promjene ostanu i poslije porođaja. To se ipak ne dešava uvijek, a ako se i desi stopala porastu samo za pola broja veća. Ako primijetite da vam stopala povremeno otječu nastojte da ih pri sjedenju i odmoru podižete. Smanjite unos soli jer so dovodi do nakupljanja vode u organizmu.

Zbog toga što je vaša beba sada gotovo u potpunosti formirana može biti zabavno da pokušate otkriti koji dio tijela vas udara ili izbočuje vaš stomak. Ona je sada dugačka 41,1 cm i teška 1502g. U nekoliko slijedećih nedelja vaša će beba zauzeti poziciju glavicom prema dole u konačnoj pripremi za porođaj.

Oko 30. nedelje trudnoće vaš stomak se zbog pokreta bebe, izbočuje u neobične forme. Doktor vam sa sigurnošću može reći o kojem dijelu tijela bebe se radi, ali vama to neće biti lako ustanoviti. Na vaš dodir beba će vjerovatno odgovoriti pokretom i promijeniti svoj položaj. Imajte na umu da sa stalnim porastom bebe u trećem trimestru može doći do iznenadnih i prilično jakih pokreta koji ponekad mogu biti i neugodni.

Dr Boris i Bojana Škarica

31. nedelja trudnoće
Dr Boris Škarica
Call Now ButtonPozovite