+387 65 309 863
+387 65 309 863

32. nedelja trudnoće – treći trimestar

Beba – 32. nedelja trudnoće

32. nedelja trudnoće i bebine zjenice se sada mogu raširiti i skupiti kao reakcija na svjetlo. Iznad tamnijeg potkožnog masnog tkiva sada se nakuplja svetlije masno tkivo pa se zbog toga boja bebine kože mjenja od crvenkaste ka ružičastoj. Beba je u 32. nedelji trudnoće dugačka 42,4 cm, a teška 1072g.

Mama – 32. nedelja trudnoće

Braxton – Hicstove kontrakcije postaju češće. U ovom mjesecu učestalost i vrsta bebinih pokreta dostižu svoj vrhunac. Većina nabora na koži njenog lica nestaje a na poglavini može rasti bujna kosa. Zbog velikog povećanja mišićnog i masnog tkiva beba ubrzano dobiva na težini.

U 32. nedelji trudnoće vaša beba je u najvećoj mjeri koncentrisana na dobivanju na težini. Možete dobivati na težini od ½ kg do 1 kg nedeljno u zadnjim nedeljama trudnoće. Tako dobivanje na težini je djelomično posljedica ubrzanog dobivanja na težini bebe, a djelomično porasta vaše vlastite težine zbog nagomilavanja tečnosti u tijelu. U 32. nedelji života imate gotovo 50% više krvi u cirkulaciji nego što ste imali prije trudnoće. Ova povećana količina krvi pomaže vašoj i bebinoj cirkulaciji.

Vaš stomak bi sada trebao izgledati prilično velik. Iako ne možete ni zamisliti da može biti i veći, beba još uvijek ima nekoliko nedelja rasta pred sobom. Kako vaš stomak nastavlja da raste možete dobiti grčeve u nogama. Vaš trup će se nageti unazad pokušavajući da se adaptira povećanom stomaku.

Hormon relaksin

Vaše tijelo takođe započinje sa proizvodnom hormona relaksina, koji pomaže istezanje i smekšavanje ligamenata i pelvičnih fascija radi olakšanja porođaja. Ako ste aktivno vježbali do 32. nedelje trudnoće od sada učestalost i jačinu vježbanja treba smanjiti. Zbog djelovanja relaksina postoji veća mogućnost od povreda prilikom prejakog istezanja ili naprezanja jer su ligamenti labaviji.

Ne treba prekidati sa vježbanjem sve dok to ne kaže doktor. Trebate vježbati laganije i izbjegavati prevelika istezanja jer ona mogu dovesti do oštećenja ligamenata i mišića čiji oporavak može trajati nedeljama.

Poslije 32. nedelje trudnoće počećete ponovo osjećati iscrpljenost zbog dodatnih količina hormona progesterona koji treba da pripremi vašu bebu i vaše tijelo za porođaj. Zbog toga možete biti pospani. Na žalost baš onda kad osjetite potrebu za odmorom i snom vaša beba može postati veoma aktivna.

Dr Boris i Bojana Škarica

32. nedelja trudnoće
Dr Boris Škarica
Call Now ButtonPozovite