+387 65 309 863
+387 65 309 863

33. nedelja trudnoće – treći trimestar

Beba – 33. nedelja trudnoće

33. nedelja trudnoće i beba je dugačka 43,7cm i teška 1918g. Stvara surfaktant, supstancu koja omogućava disanje poslije rođenja. Ako dođe do porođaja poslije ove nedelje biće manje problema sa disanjem. U uterusu se nalazi gotovo 2 L amnionske tečnosti čija količina u normalnoj trudnoći može znatno da varira. Povećana količina plodove vode se naziva hidramnion a smanjena količina oligohidramnion i često je povezana sa intrauterinim zastojem u rastu bebe.

Mama – 33. nedelja trudnoće

Sada vjerovatno možete razlikovati bebina koljena od laktova kao i njene pokrete koji nastaju kao posljedica štucanja. Kako se približava datum porođaja o njemu se sve više razmišlja. Vaša beba i dalje vrijedno radi da stvori što više masnoće i razvije svoja pluća.

Na raspolaganju su vam različite vrste porođaja. Možete se opredjeliti za prirodan porođaj ili za epiduralnu anesteziju tokom porođaja ili za neku drugu formu porođaja koja će umanjiti porođajne bolove.Vaš doktor treba o tome razgovarati sa vama u zadnjim nedeljama trudnoće kako bi imali dovoljno vremena da se odlučite za vrstu porođaja i medikaciju tokom porođaja koju želite.

Većina ovih metoda su sigurne i pomoći će vam da na svijet donesete svoju bebu bez bolova i neugodnosti. Neke žene se plaše da će upotreba sredstava za ublažavanje bolova usporiti porođaj, ali većina studija govori da to nije uvijek slučaj. U stvari što ste opušteniji u toku porođaja on će biti uspješniji.

Carski rez

Također trebate znati da svaki porođaj ne ide uvijek onako kako je planirano. Neke žene su planirale prirodan porođaj ali se njihov porođaj završio carskim rezom. Postoje mnogi razlozi koji mogu da dovedu do toga. Dok razmišljate o načinu porođaja trebalo bi da se upoznate sa prednostima i nedostatcima carskog reza. Doktori najčešće preporučuju carski rez iz slijedećih razloga:

  • vaš i/ili život vaše bebe su u neposrednoj opasnosti.
  • patite od preeklampsije ili eklamsije
  • desilo vam se djelimično ili potpuno odljuštenje posteljice
  • imate akutnu infekciju porođajnih puteva koja bi se u slučaju vaginalnog porođaja mogla prenijeti na vašu bebu.
  • niste u mogućnosti da se porodite vaginalnim putem jer vaša beba leži u maternici u poprečnom položaju
  • ako posteljica u potpunosti ili djelomično prekriva unutrašnje materično ušće
  • ako je postoji nesrazmjera između veličine ploda i karlice

Ostali razlozi za carski rez

Postoje još neki razlozi zbog kojih se započeti vaginalni porođaj može završtiti hitnim carskim rezom. To su: akutna asfiksija ploda u toku porođaja i ispadanja pupčanika kroz vaginu.

Zbog toga što je carski rez povezan sa rizicima važno je da ih poznajete. Oporavak od carskog reza često je duži od oporavka od vaginalnog porođaja. Poslije carskog reza ostaćete u bolnici 3-5 dana radi oporavka.

Poslije carskog reza imaćete na vašem trbuhu ranu od operativnog reza. Možete osjećati bolne grčeve u stomaku i nadimanje. Radi bržeg oporavka vaš doktor inekolog će vam preporučiti što ranije ustajanje iz kreveta i sprečavanja nekih postoperativnih komplikacija.

Njega bebe zbog carskog reza može biti otežana. Na sreću postoji više načina koji omogućavaju držanje bebe u naručju tokom dojenja, bez pritiska na vaš stomak. Biće vam potreban i neko ko će vam dodati bebu u naručje radi dojenja i prihvatiti je poslije dojenja sve dok operativna rana na stomaku ne zaraste.

Mnoge majke koje su očekivale prirodan porođaj bile su razočarane kada su morale biti podvrnute hitnom carskom rezu. Svaki roditelj želi svom djetetu sve najbolje, a to ponekada znači i carski rez umjesto vaginalnog porođaja. Iako ste porođeni carskim rezom vi ćete svakako moći uspostaviti čvrstu emocionalnu vezu sa tek rođenom bebom, a vaš porođaj će i pored svega biti nezaboravan.

Dobar porođaj je onaj koji se dobro završi za majku i koji na svijet donese zdravu i zadovoljnu bebu.

Dr Boris i Bojana Škarica

33. nedelja trudnoće
Dr Boris i Bojana Škarica
Call Now ButtonPozovite