+387 65 309 863
+387 65 309 863

34. nedelja trudnoće – treći trimestar

Beba – 34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće i beba nastavlja sa rastom. Dugačka je 45 cm i teška 2146 g. Ako bi se beba rodila u ovoj nedelji još uvijek bi moglo biti problema.

Mama

Hormoni posteljice aktiviraju stvaranje mlijeka u vašim dojkama. Beba urinira gotovo 1 litar urina dnevo.

Kako se približavaju posljednje nedelje trudnoće primjećujete da ste sve više zaokupljeni porođajem. U 34. nedelji je zaista pravo vrijeme da razmišljate o tome. Neke trudnice se u ovoj nedelji ne osjećaju prijatno, ali ni kasnije, ponajviše zbog povećanog pritiska u stomaku i leđima.

Ako dođe do prijevremenog porođaja ginekolog će vam prethodno dati injekcije sa kortikosteroidima koje će ubrzati sazrijevanje bebinih pluća i spriječiti komplikacije.

Neke trudnice primijete da im se između 34. i 36. nedelje spustio stomak. To znači da je beba zauzela položaj za porođaj stvarajući pritisak na grlić maternice. Grlić maternice se priprema za porođaj smekšavajući se u nekoliko zadnjih nedelja trudnoće. Kada se približite 36. ili 37. nedelji trudnoće glić maternice počinje da se skraćuje, a njegovo vanjsko ušće se polako otvara.

Priprema tijela za porođaj

Tokom porođaja glić materice treba da se otvori 10 cm kako bi omogućio bebi da izađe. To je spor proces koji započinje u nekoliko zadnjih nedelja trudnoće. Tokom zadnjih nedelja trudnoće ginekolog će vam saopštiti više detalja o porođaju. Jedna od važnih stvari na koje ginekolog obraća pažnju u zadnjim nedeljama trudnoće je i veličine bebe. Uz upotrebu ultrazvuka može se procijeniti težina i veličina bebe. Ali ni ultrazvuk nije savršen!

Vaše tijelo se ozbiljno priprema za porođaj a pripremne kontrakcije postaju sve češće. Veličina i oblika stomaka u 34. nedelji zavisi od toga u kojem položaju se nalazi beba, koja vam je trudnoća po redu, kao i od vaše konstitucije. Neke žene nose svoje bebe visoko, a neke nisko. Neke žene misle da se pol djeteta može odrediti prema njegovom položaju u stomaku, odnosno prema obliku stomaka, što naravni nije tačno. U ovoj nedelji trudnoće dno materice se ubrzano podiže i nalazi na oko 5 cm iznad pupka. To može povećati pritisak na vaša krsta i noge, ali i diafragmu što otežeava disanje. U ovom periodu trudnoće i kasnije, naočito je važno da nađete vremena za odmor, sjednete i opustite se.

Vjerovatno ćete osjetiti poboljšanje kada se vaša beba u trećem trimestru konačno namjesti i spusti u malu kalicu. Kada se to desi primjetićete da vam je stomak niži. Takođe ćete primjetiti da lakše dišete jer se smanjio pritisak na diafragmu, pluća i ostale organe abdomena. To će vam omogućiti da tokom zadnjih nedelja još malo uživate u svojoj trudnoći.

Dr Boris i Bojana Škarica

34. nedelja trudnoće
Call Now ButtonPozovite