+387 65 309 863
+387 65 309 863

35. nedelja trudnoće – treći trimestar

Beba – 35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće i beba nastavlja da raste, dostižući težinu od 2383g i dužinu od 46,2 cm. Tjelesna težina beba od ove nedelje trudnoće počinje da varira mnogo više nego što je to bilo do sada. Svi organski sistemi su već formirani i gotovo potpuno spremni za vanmaterični život. Da li znate da tokom zadnjih 6 nedelja trudnoće beba udvostručuje veličinu svog mozga. Ako dođe do porođaja u 35. nedelji velike su šanse da će beba biti dobro i da će se brzo oporaviti, uz kratkotrajnu hospitalizaciju radi kontrole oksigenacije i rasta.

Poslije 35. nedelje vaša beba ulaže velike napore na stvaranje masnog tkiva i sazrijevanje pluća. Interesantno je da su neka istraživanja ustanovila da pluća beba ženskog pola sazrijevaju brže od pluća beba muškog pola i da je vjerovatno to razlog zbog čega bebe ženskog pola koje se rode prijevremeno izemđu 35. i 36. nedelje trudnoće imaju manje problema nego bebe muškog pola.

Mama

Sa napredovanjem trudnoće vaši problemi sa snom mogu biti izraženiji. Neki stručnjaci smatraju da su ovi problemi sa snom normalni i predstavljaju pripremu trudnice za predstojeći život sa bebom. Drugi smatraju da su poremećaji sna kod trudnica u zadnjem trimestru posljedica brige za zdravlje bebe porođaj i roditeljstvo. Postoje i drugi razlozi koji u zadnjem trimestru ometaju san trudnice.

Ako do sada u kući niste pripremili sve što je potrebno za bebin dolazak, to bi sada svakako trebali učiniti i to sa velikom žurbom. Mnoge majke instinktivno čiste i raspremaju cijelu kuću spremajući se da u porodično gnijezdo dočekaju prinovu. Sve majke imaju prirodnu potrebu da raspreme dom prije dolaska bebe.

To bi mogao da bude unutrašnji poriv koji tjera majke da zaštite bebu koja stiže od stranih i štetnih substanci. Ako to veliko spremanje činite u 35. nedelji trudnoće ne pretjerujte sa radom. Koristite sredstva za čišćenje bez štetnih hemijskih supstanci, ne dižite teške stvari. Teže poslove prepustite svom partneru jer povećana aktivnost može biti okidač za prijevremeni porođaj.

Ako planirate porođaj izvan kuće pripremite torbu sa stvarima koje će vam biti potrebne u porodilištu. Ovu torbu trebate pripremiti u 35. nedelji trudnoće i držati je u ormaru ili gepeku vašeg automobila u slučaju da dođe do prijevremenog početka porođaja.

Dr Boris i Bojana Škarica

35. nedelja trudnoće
Call Now ButtonPozovite