+387 65 309 863
+387 65 309 863

37. nedelja trudnoće – treći trimestar

Beba – 37. nedelja trudnoće

37. nedelja trudnoće beba i dalje vježba disanje udišući amnionsku tečnost. Ponekad može i da štuca. Dugačka je oko 49 cm i teška oko 2850 g.

Mama – 37. nedelja trudnoće

Trudnoća je zrela i od sada ne postoje više nikakvi razlozi zbog kojih bi se početak porođaja trebao odgađati ako do togadođe. Ako bi se sada porodili šanse da vaša beba bude zdrava su odlične! Većina trudnoća se završava između 37. i 42. nedelje trudnoće. Većina ginekologa će inducirati porođaj u trudnoći koja je starija od 41 nedelju. Poslije 40. nedelje trudnoće placenta ponekada prestaje da obezbjeđuje dovoljno hranljivih materija za vašu bebu i tada je bolje da se potakne porođaj nego da se i dalje čeka na njegov spontani početak.

Ako beba pokazuje znakove patnje (distress) ili se kod vas pojave znakovi bolesti, ginekolog može odlučiti da porođaj pokrene medikamentima ne čekajući njegov spontani početak.

Ne postoje dvije iste bebe ni dva ista porođaja. Iako se u 37. nedelji trudnoće većina beba smjesti u malu karlicu u idealnom položaju glavicom prema naprijed, kod nekod nekih beba i dalje prednjači zadak.

Položaj bebe

Bebe se mogu okrenuti u optimalan položaj glavicom prema naprijed do kraja 40. nedelje trudnoće. Ako se to ne desi i ako vam je to prva trudnoća ginekolog će vam najvjerovatnije predložiti porođaj carskim rezom. Iako vaginalni porođaj zatkom nije nemoguć on je rizičniji. Poprečni položaj ploda ili ako prednjače bebine nožice također može biti razlog za carski rez. Doktori mogu pokušati da okrenu bebu glavicom prema dole, ali to ne uspjeva uvijek. Postoje razlozi koji onemogućavaju bebu da u materici zauzme pravilan položaj. Na primjer pupčanik koji je omotan oko bebinog vrata ili drugih dijelova tijela i koji joj onemogućava zauzimanje normalnog položaja, urođene nepravilnosti materice, tumori tijela materice ili neposredne okoline i drugi razlozi.

Ako je vaša beba i dalje okrenuta zadkom ili postaljena poprečno male su šanse da se tokom 37. nedelje trudnoće okrene na glavicu i zauzme idealan položaj jer se slobodan prostor u maternici od 37. nedelje trudnoće smanjuje.

Ako ste zabrinuti zbog bebinog položaja, razgovarajte o tome sa svojim ginekologom. U 37. ili 38. nedelji trudnoće bebe se većinom okrenu glavicom prema dole i zauzmaju pravilan položaj. Glavica ploda vrši pritisak na grlić maternice što dovodi do njegovog smekšavanja, postepenog skraćivanja, otvaranja i uspješanog porođaja.

Peti obavezni ljekarski pregled trudnice treba obaviti u bolnici u kojoj će se trudnica poroditi.

Dr Boris i Bojana Škarica

37. nedelja trudnoće
Call Now ButtonPozovite