+387 65 309 863
+387 65 309 863

38. nedelja trudnoće – treći trimestar

Beba – 38. nedelja trudnoće

38. nedelja trudnoće beba je sada dugačka 49,8 cm i teška prosječno 3083g. Od ovog trenutka bebe dobijaju 28g dnevno. Neke bebe u ovoj nedelji trudnoće usporavaju dobivanje na težini ili ono potpuno prestaje.

Mama – 38. nedelja trudnoće

Sada kada ste ušli u 38. nedelju trudnoće možete osjećati umor, težinu, nadimanje i spremnost za porođaj. Trudnice su sada većinom zaokupljene saznanjem da će uskoro imati vlastitu bebu. Ne koristite nikakva sredstava za poticanje porođaja na svoju ruku jer to može biti veoma opasno.

Postoji više prirodnih načina koje možete poduzeti da oko 38. nedelje trudnoće pokrenete porođaj. Seksualni odnos može stimulirati kontrakcije maternice, jer sperma sadrži prostaglandine koji pomažu sazrijevanje grlića maternice i pripremaju ga za porođaj.

Šetnja je jedan od načina da ohrabrite svoju bebu da se smjesti u malu karlicu i tako potakne porođaj. Ipak ne zaboravite da se može desiti da hodate i kilometrima a da porođaj ne započene. U 38. nedelji trudnoće bebi može trebati još nekoliko nedelja za rast. Lijepo je da šetnjom potičete pravilno namještanje vaše bebe u položaj za porođaj ali nemojte je u tome ni previše požurivati.

Rađanje i porođaj

Rađanje i porođaj ipak dolaze uvijek prije nego što se misli i dok u 38. nedelji uživate u svojoj trudnoći uskoro možete ležati uz svoje novorođenče, neispavani, ali sretni!

Da li će vaša beba biti krupnija ili sitnija zavisi od više faktora. Onda kada beba bude spremna za porođaj, bez obzira da li se nalazite u 38. nedelji trudnoće ili kasnije rađanje će započeti samo od sebe. Žene različito doživljavaju porođaj. Šetnja tokom prve faze porođaja može pojačati kontrakcije materice i ubrzati porođaj.

Najteži dio rađanja je faza istiskivanja ploda. Ako ste dobro utrenirani lakše i brže ćete poroditi bebu. Kegelove vježbe u kojima grčite vaginalne mišiće i opuštate ih mogu vam pomoći u porođaju.

Neke porodilje se napinju samo 10 minuta, a nekima je potreban i jedan sat napinjanja da istisnu bebu. Tokom faze istiskivanja ili napona ginekolog treba da ohrabruje porodilju da se pravilno napinje, a po potrebi da joj na odgovarajući način i pomogne u tome.

Šesti obavezni ljekarski pregled trudnice je u 38. nedelji trudnoće.

Dr Boris i Bojana Škarica

38. nedelja trudnoće
38. nedelja trudnoće
Call Now ButtonPozovite