+387 65 309 863
+387 65 309 863

39. nedelja trudnoće – treći trimestar

Beba – 39. nedelja trudnoće

39. nedelja trudnoće beba je potpuno formirana, a vi vjerovatno sa strahom iščekujete njen dolazak. Dugačka je 50,7 cm i prosječno teška 3288g. Vjerovatno ste već pripremili torbu sa stvarima za porodilište.

Mobilni telefon je cijelo vrijeme uz vas u slučaju da vam hitno zatreba pomoć. Odmarajte se što više možete, jer će te poslije porođaja provesti mnoge neprospavane noći njegujući i hraneći svoje najveće blago.

Apgar skor – ocjenjivanje stanja vitalnosti novorođenčeta poslije rođenja

Ovaj test se koristi u cijelom Svijetu da se neposredno poslije rođenja procijeni vitalnost novorođenčeta i odredi potreba za hitnom medicinskom njegom. Svako novorođenče se ocjenjuje poslije rođenja u prvom i petom minutu poslije rođenja. Ocjenjuje se: srčana akcija, disanje, mišićni tonus, refleksi i boja kože. Sabiranjem pojedinačnih bodova dobije se konačna ocjena vitalnosti novorođenčeta. Apgar vrijednost od 8, 9 i 10 predstavlja uredan nalaz. Od 4-7 nakon jedne minute odraz je blaže hipoksije, a ocjena 0, 1, 2 i 3 odraz je jake hipoksije u poorđaju, naročito ako se ova ocjena ne popravlja ni poslije 5 minuta uredne reanimacije novorođenčeta. Tada postoji rizik od dugoročnijih neuroloških oštećenja.

Mama – 39. nedelja trudnoće

Između 38. i 40. nedelje trudnoće stomak ne raste mnogo. Većina žena u ovom periodu misli da im se stomak smanjio jer se beba spustila u malu zdjelicu.

Tokom nekoliko zadnjih nedelja možete početi zadržavati vodu iako će vam tjelesna težina u tom istom periodu biti relativno konstantna. Da skratite čekanje na porođaj možete predložiti vašem partneru da kupi i ugradi u kola sjedište za bebe. Sjedište za novorođenčad moraju biti tako postavljena da je beba licem okrenuta prema zadnjem dijelu auta sve do prve godine života ili dok ne dostigne tjelesnu težinu od 10 do 17,5 kg. Ove mjere štite bebe od povreda u eventualnom saobraćajnom udesu. Najsigurnije mjesto u vašim kolima za ugradnju ovog sjedišta je sredina zadnjeg sjedišta automobila.

Ako se porodite tokom 38. nedelje trudnoće trebaće te nekoga da nosi vašu bebu u nosiljci umjesto vas dok se vi ne oporavite od porođaja. Ovo je naročito potrebno ako ste se porodili carskim rezom, kada će vam biti zabranjeno nošenje tereta većeg od 5 kg u postoperativnom periodu.

Uzburkane emocije

Što se više približavate porođaju tokom 39. nedelje možete osjetiti pomiješana osjećanja. Bićete uzbuđeni i radosni zbog skorog susreta sa vašom bebom, ali i uplašeni skorim porođajem. Možda će vas brinuti i sumnja u vlastite sposobnosti i znanje kako da podižete i vaspitavate bebu.

Trebate znati da oduvijek žene rađaju i podižu svoju djecu same ili uz nečiju pomoć i to sa velikim uspjehom. Nasuprot vašim brigama, majke posjeduju prirodan instinkt za to. Ako se to već ranije nije desilo, vaš instinkt će proraditi u trenutku kad vidite vašu bebu.

Tokom 39. nedelje trudnoće postaćete nestrpljivi i jedva će te čekati da se trudnoća što prije sretno i uspješno završi. To nestrpljenje će te vjerovatno primijetiti i kod ljudi u vašem okruženju. Vaši prijetelji će vas vjerovatno bombardovati telefonskim pozivima i raspitivaće se o vašem stanju i terminu porođaja, što vam može dodatno povećati nervozu.

Da se oslobodite ove telefonske „napasti“ jednostavno im recite da će te im se javiti odmah poslije porođaja. Ako i dalje stalno primate pozive jednostavno isključite telefon. Ne zaboravite da je vaš najvažniji zadatak u 39. nedelji trudnoće odmor i opuštanje, a ne neprekidni telefonski razgovori.

Isto je i sa posjetama. Kada se porodite vi i vaša beba trebate imati dovoljno vremena jedno za drugo. Ako vam je neprijatno da posjetiocima kažete “NE” zamolite medicinsku sestru da skrati vrijeme za posjete u vrijeme kada vam je potreban odmor. Kad dođe vrijeme za kućne posjete vaših prijatelja i familije racite im kada je pogodno vrijeme za posjete.

Sedmi obavezni ljekarski pregled trudnice je u 39. nedelji trudnoće.

Dr Boris i Bojana Škarica

39. nedelja trudnoće
Dr Boris i Bojana Škarica
Call Now ButtonPozovite